פרה-אינפיוז'ן ל-bezzera BZ40

רועי ועופר הוסיפו פרה-אינפיוז'ן ל-bezzera BZ40 של רועי. מדריך, תמונות ורשמים.


הקדמה

 

הקדמה 

BZ40 היא מכונה מסחרית ראש אחד מסיבית וגדולה, מכונת מחליף חום עם דוד 3.5 ליטר בחיבור ישיר.
מכונה כזאת שימושית מאוד בבתי קפה קטנים, פיצוציות וכו'. פשוטה עמידה ומוציאה קפה טוב אבל תמיד אפשר לשפר…

המכונות של bezzera מבוססות של דודים יחסית גדולים ומחליף חום ללא תרמוסיפון בנפח גדול (המחליף נראה כמו גליל שבנוי בתוך הדוד). ב BZ40 יש משאבה רציפה שמעלה את לחץ החליטה מלחץ הרשת בהפרש שניתן לקבוע עם בורג במשאבה (מעין OPV פנימי).

לחץ הרשת משתנה ויכול לנוע בין 4 ל 6 ובתאמם ישתנה לחץ החליטה. כדי לקבע את לחץ החליטה ל 9 בר משתמשים במקטין לחץ שמכוון ל 2,3 בר וממנו מכוונים את המשאבה ל 9 בר יציב. המשאבה הרציפה מעלה את הלחץ בצורה מהירה מאוד ובספיקה גדולה.

פרופיל הלחץ הזה גורם לפריצה ראשונית של עוגיית הקפה ולאחריה העוגייה נרטבת ומתחילה חליטה מסודרת יותר. אם טוחנים כמות נכונה, מפזרים ודוחסים בצורה מדויקת הקפה ייחלט בצורה טובה אבל זה לא תמיד קורה…

כדי להקל על הבעיה הזאת בנו בראש E61 מנגנון פרה-אינפיוז'ן מכני בראש עצמו. בbezzera BZ40 אין ראש E61 ואין פרה-אינפיוז'ן.

הוספת פרה-אינפיוז'ן 

הוספת פרה-אינפיוז'ן 

Pup26 רכש את הbezzera שלו כמשומשת והחליט להוסיף לה פרה-אינפיוז'ן.

יש הרבה צורות לבצע משהו כזה והקונספט שלנו היה שימוש בלחץ רשת מוקטן ל 2,3 בר בשביל הפרה-אינפיוז'ן ולאחריו לאפשר חליטה רגילה. בסיס השינוי הוא ממסר טיימר, זה רכיב בודד שמכיל טיימר עם חוגה וממסרים למיתוג זרם גבוה. מבחינת אמינות ותחזוקה זה פתרון טוב כי במקרה של תקלה אפשר להחליף את הרכיב כולו בקלות ובעלות זולה.

שינוי כזה מאוד מקובל בעולם הגדול ושימושי במכונות צ'ימבלי, אלקטרה, בצרה ואחרות שמיוצרות ללא פרה-אינפיוז'ן.

אזהרות:

  • יש לבצע את כל שינויי החיווט רק אם באמת מבינים מה עושים
  • לא לעבוד על המכונה כשהמתח פועל
  • יש להקפיד על עבודה עם כלים נכונים וללא אילתורים
  • השינוי הוא על אחריות המבצע בלבד

תהליך העבודה 

ממסר טיימר



 

הממסר טיימר בנוי למעשה מ 2 ממסרים. אחד הוא ממסר ישיר והשני מושהה ב delay שניתן לכוון עם הסקאלה.
התכנון מתבסס על חיבור מתג החליטה לפיקוד של הממסר. הממסר הישיר יפתח את השסתום התלת ראשי והממסר המושהה יפעיל את המשאבה.
כתוצאה מזה יפתח ברז החליטה ויוזן מלחץ הרשת ולאחר מספר שניות (לפי כיוון הטיימר) המשאבה תיכנס לפעולה ותתבצע חליטה ב 9 בר.

תכנון חשמלי

rnrn

rnrnrn

הbezzera של Pup26 טופלה בעברה אצל טכנאים פרחחים שונים ועלומים. הבקר של המכונה אינו מקורי והוא מודבק לתחתית המכונה (לא הבנו עד עכשיו למה הוא מודבק). הבקר הוא של Gicar אבל לא רואים מספר שלו ולא את סידור הפינים שלו. החלטנו לעקוף את הבקר ולהשתמש בו כבקר גובה מים בלבד.

השינוי שהתבצע כולל ניתוק של מסלול החליטה מהבקר, הוספת ממסר טיימר וחיבורים במקומות המתאימים.
מתג החליטה מחובר לפיקוד הממסר (פינים 2,7). מתח ההזנה של הבקר פוצל אל הממסר (1+8) ויציאות הממסר חוברו למשאבה (פין 6 – יציאה מושהית) וברז החליטה (סולונואיד תלת ראשי)

 

מראה כללי

מתג חליטה

rnrn

rnrn

מתג החליטה ממתג גם הפאזה וגם את האפס.

כל החוטים עמידים בחום ומכוסים בשרוול עמיד בחום = הגנה כפולה. החוטים עצמם הם חוטים רב גידיים ולכל גיד יש ציפוי טפלון. חוטים כאלו אי אפשר סתם לחתוך ולחבר בהלחמה, נעלי כבל או כל פיתרון פשוט אחר. צריך לשייף את ציפוי הטפלון, לחבר ולבדוק התנגדות\רציפות.

מי שתכנן את המכונה לא לקח סיכונים והכין אותה לעבודה בתנאי קשים.

סולונואיד חליטה תלת ראשי

rnrn

rnrn

בצד ימין רואים את התחלת הצינור שהולך אל מגירת הריקון. בצד שמאל יש מפצל T וצינור שמגיע ממחליף החום (צינור קרוב) וצינור נוסף אל ראש החליטה (תלת ראשי).

כיווני הזרימה הם מהראש למגירת ריקון (ברירת מחדל) ומהמחליף לראש בזמן חליטה.

הסולונואיד מבוסס על סליל שמקבל 220v, מפעיל כח שמזיז מכנית את מעבר המים בין 2 הכיוונים האפשריים.

עוד רואים בתמונה את הדוד ופלטת הנחושת שמוליכה חום אל הראש שבצד שמאל. הראש מוזן ממחליף החום. אין תרמוסיפון וקוטר הצינורות גדול = פחות רגישות לאבנית. על הפלטה יש שסתום ביטחון שמשולב בו גם שובר וואקום. 

מיקום ממסר הטיימר

rnrn

rnrn

הממסר הוצמד לפרסוסטאט של המכונה – זהו האזור הכי פחות חם במכונה ומאפשר כוונון בהרמת מגש חמום הכוסות שעל המכונה.

כל החוטים שבהם השתמשנו מיועדים לתנורים, עמידים ב 150 מעלות + בידוד טרמי נוסף שמוסיף עמידות של עוד 150 מעלות.

משאבה + מנוע

rnrn

rnrn

ככה נראים המשאבה והחיבורים הקיימים (לפני המודיפיקציה) – אוסף חוטים ונעלי כבר שחלקם באויר וחלקם מחוברים בצורה מאולתרת.

הממסר טיימר מתחבר לקו מתח שיוצא מהבקר אל המשאבה וכך היא מקבלת מתח או מהבקר (בזמן מילוי דוד) או מהממסר בזמן חליטה.

לחצן החליטה נותק מהבקר וחובר לממסר הטיימר.

סולונואיד החליטה מבוקר ע"י הממסר ללא ההשהייה ולמשאבה חובר קו מתח הפעלה נוסף מהממסר המושהה.

תמונות חיבורים חדשים

סולונואיד חליטה תלת ראשי

rnrn

rnrn

מתג חליטה

rnrn

rnrn

החיווט הקודם הושאר והוצמד לצמות הקיימות בעזרת אזיקונים.

כל השינוי הוא בר החלפה ברמה מיידית של החלפת חיבורי נעלי כבל (סט חדש לישן)

משאבה

 

(לא הכל מושלם ויפה כי לא רצינו לפתוח הכל לגמרי ולחווט מחדש) 

rnrn

rnrn

מבט כללי

rnrn

rnrn

 

תוצאות

תוצאות השינוי

 

 

כפי שרואים בסרטון מדובר במהפכה מבחינת תפעול המכונה והתוצאה הסופית.

מכיון שעליית הלחץ מהירה מאוד העוגייה ישר נפרצת ורק לאחר מכן הזליגה פחות או יותר מתייצבת. ככל שהמטחנה טובה יותר וכמות הקפה מתאימה אפשר יהיה להקטין את הפריצה הראשונית.

הפריצה הראשונית גורמת למיצוי לא אחיד \ יעיל של העוגייה וטעם הקפה נפגע. 6,7 שניות של פרה-אינפיוז'ן בלחץ של כ 3 בר (ספיקה נמוכה של הרשת) מסדרים הכל והקפה יוצא רבה יותר טוב.

 זהו שינוי מומלץ מאוד לכל מי שיש לו מכונה עם מבנה דומה.

 

נספחים

נספחים 

הבקר (או מה שרואים ממנו):

rn rn

 

rn rn

צנרת של מחליף החום שטופלה ע"י טכנאים "מומחים" :

 

rn rn

rn rn

המכונה נשלחה לאספרסימו מייד עם קנייתה ואנדריי טיפל ובדק הכל – זה המצב עוד אחרי שהוא סידר את כל מה שבאמת היה בעייתי.

 

זה לא מפריע לשתות קפה אבל ככה נראית מכונה מסחרית משומשת במצב טוב בארצנו (יש מכונות באמת מוזנחות)

 

לדיון בנושא: פרה-אינפיוז'ן לbezzera BZ40


7:00
  /  
06.04.2012
  
מאת: רועי קליין ועופר שרגאי

1