כיוון שאני ירוק וטרי בתחום הקליה הביתית,
וזה עתה רכשתי מכונת פופקורן, אני סקרן לדעת מה הם החד-זניים המומלצים למתחילים.
אני נוסע היום (רביעי) ל"קפה רות" לקנות קפה ירוק. מה כדאי לי לקנות אצלו?
מכל החומר הרב שצברתי בקריאה בפורום בנושא, העליתי את הממצאים הבאים:
1. מקום ראשון: בורונדי!!! - קצת מצורעים לאחרונה, אבל טעימים. יש ב"קפה רות".
2. סומטרה מנדהלינג - מקום שני. גם להשגה ב"קפה רות" (רוני קורא לזה "אינדונזיה").
3. גוואטמלה אנטיגואה - מצויין כבסיס, אולי עדיף על הברזיל. טוב לקאפוצ'ינו. להשיג ב"קפה רות".
4. קולומביה סופרימו (ולא אסקלסו).
5. ימן מוקה.
6. אינדיאן פלנטיישן ("אמיגו").
7. תימני (יש ב"קפה רות").
8. סנטו דומינגו ("אמיגו").
9. כל השאר: ברזיל, קוסטה ריקה (לא לזלזל), וכו'...
מכאן נובע שאם נוסעים ל"קפה רות", כדאי לרכוש את:
בורונדי, סומטרה מנדהלינג, גוואטמלה אנטיגואה ותימני.
יש המלצות אחרות להתחלה?
אילו חד-זניים מומלצים לקלייה למתחילים ?
- moti_r
-
- עורך ראשי HTCafe
- הודעות: 9712
- הצטרף: נובמבר 2004
- מיקום: ישראל
- נתן תודות: 219 פעמים
- קיבל תודות: 682 פעמים
יש בורונדי בקפה רות
אם יש בורונדי בקפה רות, אני עובר לגור שם.
אם יש בורונדי בקפה רות, אז שכח מקפה ושכח מזנים ושכח מפופקורן.
פשוט קנה 50 טון של בורונדי ירוק מקפה רות, פזר אותו בבית על הרצפה (זה יגיע לגובה מטר) ושכב בתוכו.
זהו. מה צריך כבר בנאדם יותר בעולם?
הרבה בורונדי מסביבו.
וזהו.
(מוטי אוהב בורונדי... )
ועכשיו קצת יותר ברצינות - הבורונדי הוא באמת זן מדהים, לדעתי אחד הטובים ביותר כחד-זני. תתחיל ממנו ויהיה לך תענוג להמשיך.
ובכל אופן - הרשימה שלך מעולה וממצה, וגם הבחירות שעשית נראות לי מצויינות.
למעשה, רק מ-4 הזנים שתקנה בקפה רות, אפשר להרכיב אחלה תערובות.
למשל, לך על 1/3 תימני, 1/3 בורונדי ו-1/3 מנדהלינג.
אם יש בורונדי בקפה רות, אני עובר לגור שם.
אם יש בורונדי בקפה רות, אז שכח מקפה ושכח מזנים ושכח מפופקורן.
פשוט קנה 50 טון של בורונדי ירוק מקפה רות, פזר אותו בבית על הרצפה (זה יגיע לגובה מטר) ושכב בתוכו.
זהו. מה צריך כבר בנאדם יותר בעולם?
הרבה בורונדי מסביבו.
וזהו.
(מוטי אוהב בורונדי... )
ועכשיו קצת יותר ברצינות - הבורונדי הוא באמת זן מדהים, לדעתי אחד הטובים ביותר כחד-זני. תתחיל ממנו ויהיה לך תענוג להמשיך.
ובכל אופן - הרשימה שלך מעולה וממצה, וגם הבחירות שעשית נראות לי מצויינות.
למעשה, רק מ-4 הזנים שתקנה בקפה רות, אפשר להרכיב אחלה תערובות.
למשל, לך על 1/3 תימני, 1/3 בורונדי ו-1/3 מנדהלינג.
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -
- דבוטאנט
- אחראי תחום קפה
- הודעות: 11720
- הצטרף: נובמבר 2009
- מיקום: כפר סבא
- נתן תודות: 282 פעמים
- קיבל תודות: 1130 פעמים
Re: אילו חד-זניים מומלצים לקלייה למתחילים ?
להתחלה, הייתי מעלה את ברזיל כמה מקומות ברשימה. זו מדינה שלא זוכה להרבה הערכה בקרב כמה מחברי הפורום (ולכן הקפה שלה מדורג כל כך נמוך בסיכום המודיעיני שהכנת...) אבל לטעמי, הקפה הברזילאי הוא בסיס מעולה, וזן שחייבים לקלות בתהליך הלמידה. לרוב, הזנים מברזיל מתאפיינים בטעמים שוקולדיים, גוף גבוה וחמיצות בינונית-נמוכה, ולכן הם הם משמשים כבסיס בתערובות קפה מסחריות (Illy, למשל).
"ימן מוקה" ו"תימני" הם שני שמות שונים לאותו קפה שמסתובב בארץ. לדעתי, רוני בפ"ת לא מחזיק אותו. יש ימן מוקה זמין כל העת ב"אמיגו". זה זן מצויין ומיוחד.
עוד זן שאין לרוני זה אנטיגואה. הוא מחזיק גואטמלה SHB, שאני לא מחבב מי-יודע-מה. על אנטיגואה, לעומת זאת, אני מאוד ממליץ. יש ב"אמיגו".
סומטרה מנדהלינג הוא זן קשה לקלייה, ויכול להיות שיאכזב אותך בסבבים הראשונים, לא הייתי מתגלח עליו בפעמים הראשונות. עדיף להכיר, בינתיים, זנים שנקלים "לפי הספר".
כ"קונטרה" לסומטרה, הייתי קונה קצת אתיופיה (סידמו, למשל). אני לא משתגע על טעמו החמוץ של הקפה האתיופי, או על המר הכבד של סומטרה, אבל קלייה של שני הזנים תאפשר לך לקבל מושג על הצדדים הקיצוניים של סקאלת הטעמים שנקראים באנגלית Brightness.
שיהיה בהצלחה.
"ימן מוקה" ו"תימני" הם שני שמות שונים לאותו קפה שמסתובב בארץ. לדעתי, רוני בפ"ת לא מחזיק אותו. יש ימן מוקה זמין כל העת ב"אמיגו". זה זן מצויין ומיוחד.
עוד זן שאין לרוני זה אנטיגואה. הוא מחזיק גואטמלה SHB, שאני לא מחבב מי-יודע-מה. על אנטיגואה, לעומת זאת, אני מאוד ממליץ. יש ב"אמיגו".
סומטרה מנדהלינג הוא זן קשה לקלייה, ויכול להיות שיאכזב אותך בסבבים הראשונים, לא הייתי מתגלח עליו בפעמים הראשונות. עדיף להכיר, בינתיים, זנים שנקלים "לפי הספר".
כ"קונטרה" לסומטרה, הייתי קונה קצת אתיופיה (סידמו, למשל). אני לא משתגע על טעמו החמוץ של הקפה האתיופי, או על המר הכבד של סומטרה, אבל קלייה של שני הזנים תאפשר לך לקבל מושג על הצדדים הקיצוניים של סקאלת הטעמים שנקראים באנגלית Brightness.
שיהיה בהצלחה.
- moti_r
-
- עורך ראשי HTCafe
- הודעות: 9712
- הצטרף: נובמבר 2004
- מיקום: ישראל
- נתן תודות: 219 פעמים
- קיבל תודות: 682 פעמים
הבעיה בברזיל שלהגיד "קפה מברזיל" זה בערך כמו "יין מצרפת". יש המון המון זנים ותת-זנים.
בארץ, כשקניתי ברזיל בזול, תמיד קיבלתי קפה בינוני.
ולכן אני אעדיף, למשל, להמליץ על בורונדי כי פשוט אי אפשר להתבלבל. אותו הדבר לגבי תימן.
לגבי גוואטמלה - אני מסכים לגמרי. לא כ"כ אהבתי את הגוואטמלה של רוני, או ליתר דיוק - אהבתי אותו פחות מהתימני והבורונדי שיש לנו. לעומת זאת, גוואטמלה שקיבלתי מאמיגו (אני לא זוכר את הזנים הספציפיים) היה מעולה!
אם כבר אמיגו, אז אי אפשר שלא להמליץ על הסנטו דומינגו. לטעמי החד-זני הכי טעים שיש, ללא התחשבות בעלות/תועלת.
(אם מכניסים פרמטר של עלות, הבורונדי מנצח בקלות כי הוא עולה פחות מחצי מחיר).
בארץ, כשקניתי ברזיל בזול, תמיד קיבלתי קפה בינוני.
ולכן אני אעדיף, למשל, להמליץ על בורונדי כי פשוט אי אפשר להתבלבל. אותו הדבר לגבי תימן.
לגבי גוואטמלה - אני מסכים לגמרי. לא כ"כ אהבתי את הגוואטמלה של רוני, או ליתר דיוק - אהבתי אותו פחות מהתימני והבורונדי שיש לנו. לעומת זאת, גוואטמלה שקיבלתי מאמיגו (אני לא זוכר את הזנים הספציפיים) היה מעולה!
אם כבר אמיגו, אז אי אפשר שלא להמליץ על הסנטו דומינגו. לטעמי החד-זני הכי טעים שיש, ללא התחשבות בעלות/תועלת.
(אם מכניסים פרמטר של עלות, הבורונדי מנצח בקלות כי הוא עולה פחות מחצי מחיר).
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -
- כפיר_ש
- חבר מביא חבר
- הודעות: 4726
- הצטרף: ינואר 2010
- מיקום: מרכז
- נתן תודות: 260 פעמים
- קיבל תודות: 559 פעמים
הערה קטנה במינוח, SHB מציין את הגובה שגדל הקפה (SHB זה האיכותי ביותר).
אנטיגואה זה שם האזור שבו גדל הקפה והוא נחשב לאיזור הכי טוב בגואטמלה כלומר ייתכן אנטיגואה SHB או קפה לא מאנטיגואה שהוא SHB.
לגבי הברזיל, הסראדו של אמיגו איכותי אבל לא זול. מצטרף להמלצה של מוטי על הבורונדי כבסיס עשיר וטעים יותר לתערובת.
הברזיל של רוני זה סנטוס בינוני ...
אנטיגואה זה שם האזור שבו גדל הקפה והוא נחשב לאיזור הכי טוב בגואטמלה כלומר ייתכן אנטיגואה SHB או קפה לא מאנטיגואה שהוא SHB.
לגבי הברזיל, הסראדו של אמיגו איכותי אבל לא זול. מצטרף להמלצה של מוטי על הבורונדי כבסיס עשיר וטעים יותר לתערובת.
הברזיל של רוני זה סנטוס בינוני ...
ההערה שלך לגבי SHB נכונה, אבל במקרה הספציפי הזה - בבירור מדובר בקפה אחר, ופחות טוב. באופן כללי, אפשר לומר שככל שקפה איכותי יותר - כך ישווקו אותו באופן בדלני יותר לפי חבל/מחוז/עיר/קואופרטיב/חוות גידול/חוואי. לדוגמא, אתה יכול למצוא בארץ קפה שנמכר בשם "קוסטה ריקה", והוא בינוני מינוס, ובאתר "סוויט מאריה'ס" נמכר קפה "Costa Rica Lourdes de Naranjo -Finca Genesis", עם תמונה של החוואי הגאה, שקיבל ציון של 91.3 במבחן טעימה.כפיר_ש כתב:הערה קטנה במינוח, SHB מציין את הגובה שגדל הקפה (SHB זה האיכותי ביותר).
אנטיגואה זה שם האזור שבו גדל הקפה והוא נחשב לאיזור הכי טוב בגואטמלה כלומר ייתכן אנטיגואה SHB או קפה לא מאנטיגואה שהוא SHB.
לגבי הברזיל, הסראדו של אמיגו איכותי אבל לא זול. מצטרף להמלצה של מוטי על הבורונדי כבסיס עשיר וטעים יותר לתערובת.
הברזיל של רוני זה סנטוס בינוני ......
לגבי ברזיל, גם רוני וגם אמיגו מוכרים את אותו סרדו. בפעם האחרונה שהייתי שם (לפני כ5 חודשים), ראיתי את השקים. לא זכור לי שהוא הציע אי פעם סנטוס. מי שכן מוכר סנטוס הם "קופי טיים", ואני ממליץ עליו בחום כבסיס לתערובת.
כדאי לציין שגם אם מגיע לארץ קפה מעניין, היבואן לא תמיד מודע או מעוניין לפרסם זאת (מכיוון שאין ממש מי שידע מה לעשות עם המידע)
רם אבגי טען פעם שבגלל שאנחנו ארץ קטנה, המחיר של זנים ייחודיים לצרכנים יגיע למחיר קפה קלוי ויש מעט מאוד צרכנים שיהיו מוכנים לשלם זאת. כי אין טעם להביא מכולה של קפה ירוק ברמה כזו - לא יהיו מספיק רוכשים והמחיר גבוה משמעותית מקפה "פשוט".
בארה"ב כמו בארה"ב מספיק שרק אלפית מהאוכלוסיה רוכשת קפה ירוק ויש לך מחזור של 300 טון בחודש ...
רם אבגי טען פעם שבגלל שאנחנו ארץ קטנה, המחיר של זנים ייחודיים לצרכנים יגיע למחיר קפה קלוי ויש מעט מאוד צרכנים שיהיו מוכנים לשלם זאת. כי אין טעם להביא מכולה של קפה ירוק ברמה כזו - לא יהיו מספיק רוכשים והמחיר גבוה משמעותית מקפה "פשוט".
בארה"ב כמו בארה"ב מספיק שרק אלפית מהאוכלוסיה רוכשת קפה ירוק ויש לך מחזור של 300 טון בחודש ...
what's next?
למיטב זכרוני אין לרות בורונדי
כשהייתי, היו קולומביה סומטרה PNG קוסטהריקה ברזיל ואולי איזה רובוסטה. ככל הידוע לי הזנים יחסית קבועים כיון שהם משמשים לתערובות הקבועות שהם מספקים. כמו כן רוני הבטיח שהוא יכול להשיג סנטו דומינגו.
ניחוש שלי, ה PNG והקולומביה יצאו פצצה במכשיר פופקורן. חוצמזה ממליץ להשיג אתיופיה סידמו או דג'ימה, בקליה כהה יוצאים טוב, ובכלל למיטב זכרוני זנים אפריקאיים יצאו מצויין במכשיר פופקורן.
כשהייתי, היו קולומביה סומטרה PNG קוסטהריקה ברזיל ואולי איזה רובוסטה. ככל הידוע לי הזנים יחסית קבועים כיון שהם משמשים לתערובות הקבועות שהם מספקים. כמו כן רוני הבטיח שהוא יכול להשיג סנטו דומינגו.
ניחוש שלי, ה PNG והקולומביה יצאו פצצה במכשיר פופקורן. חוצמזה ממליץ להשיג אתיופיה סידמו או דג'ימה, בקליה כהה יוצאים טוב, ובכלל למיטב זכרוני זנים אפריקאיים יצאו מצויין במכשיר פופקורן.
what's next?
- פלנש (פותח השרשור)
-
- חבר פעיל במיוחד
- הודעות: 540
- הצטרף: מאי 2010
- מיקום: מודיעין
- נתן תודות: 101 פעמים
- קיבל תודות: 10 פעמים
אתה צודק לחלוטין.hosq כתב:למיטב זכרוני אין לרות בורונדי
כשהייתי, היו קולומביה סומטרה PNG קוסטהריקה ברזיל ואולי איזה רובוסטה. ככל הידוע לי הזנים יחסית קבועים כיון שהם משמשים לתערובות הקבועות שהם מספקים. כמו כן רוני הבטיח שהוא יכול להשיג סנטו דומינגו.
ניחוש שלי, ה PNG והקולומביה יצאו פצצה במכשיר פופקורן. חוצמזה ממליץ להשיג אתיופיה סידמו או דג'ימה, בקליה כהה יוצאים טוב, ובכלל למיטב זכרוני זנים אפריקאיים יצאו מצויין במכשיר פופקורן....
חזרתי מ"קפה רות". אין שם בורונדי! (אני לא זוכר איפה מישהו אמר באחד השרשורים משום-מה שיש בורונדי אצל רוני..) בכל אופן, קניתי קילו קולומביה (סופרימו המעולה), חצי-קילו קוסטה-ריקה, קילו סומטרה מנדהלינג (='אינדונזיה') וחצי-קילו גוואטמלה (SHB כנראה, כפי שאמרו פה, ולא "אנטיגואה" שאין לו לצערי.. ). כמו-כן קניתי 350 גרם תערובת קלויה ("משולש") - שיהיה לבינתיים עד שייצא לי מן הירוק משהו שניתן לקרוא לו קפה..
אין לו גם תימני ואתיופי. יש לו פפואה וברזיל (לא לקחתי).
מה זה פפואה ?
השלב הבא אחרי הניסיונות עם החד-זניים של רוני, יהיה החד-זניים של "אמיגו", לאור המלצותיכם:
בורונדי,
סנטו דומינגו,
גוואטמלה אנטיגואה,
אינדיאן פלנטיישן,
ימן מוקה.
מה זה "PNG" ?
נערך לאחרונה על ידי פלנש ב 01/07/2010 5:06, נערך פעם 1 בסך הכל.
- פלנש (פותח השרשור)
-
- חבר פעיל במיוחד
- הודעות: 540
- הצטרף: מאי 2010
- מיקום: מודיעין
- נתן תודות: 101 פעמים
- קיבל תודות: 10 פעמים
דבוטאנט כתב:קולומביה חד זני הוא אחלה קפה פשוט וטעים. אפשר לקלות אותו כהה וקצת פחות. הוא לא יקר אז אפשר ללמוד עליו....
ובכן- לא בכדִי בחרתי דווקא בו (בקולומביה) להתנסות בקליות הראשונות שלי.
קליתי ארבע נאגלות (סבבים? באטשים?) של קולומביה. הבאטש הראשון הניב פחם. בסבב השני הפסקתי את פעולת הקליה אחרי 3 דקות בלבד, והקליה יצאה בהירה להחריד וגם לא אחידה (אני חושב שאפילו לא הגעתי לפיצוץ שני). בסבב השלישי עצרתי את הקליה אחרי 3 דקות ו-13 שניות. הצבע היה בינוני. בסבב הרביעי והאחרון, קליתי 3 דקות ו-25 שניות. הקליה יצאה כבר די כהה.
עכשיו נשאר רק לחכות מספר ימים ולטעום...