השתלת PID בסילביה המשתוללת

רוצים לשלוט בקלות בסילביה המשתוללת?חן (Chura) מסביר ומדגים כיצד להתקין בקלות ערכת PID בסילביה.


הקדמה

הקדמה

לפני כשנתיים זוגתי היקרה החליטה על מכונת קפה.
הגענו לאמיגו, וכשנישאלתי לטווח מחירים אמרתי מייד, 1500 ש"ח.
בסוף יצאנו עם סיליביה, רוקי, טמפר וכל מה שצריך. כפי שאתם מבינים 1500 ש"ח זה לא היה רגוע

לאחר הרבה התעסקות, מצאנו לעצמנו תחביב חדש, וללא ספק אני גם נכנסתי אליו קשות.
לפני כחודשיים חליתי במחלה חשוכת מרפא, אשר רובנו מגדירים כ"שידרוגיטאס".

לאחר שנתיים עם גברת סיליביה הנהדרת, התחלנו לחפש מחליפה לגברת.
ראינו את אחותה הגדולה של הסיליביה, הלא היא ה-Rancillio Epoca S1.
מכונה מדהימה, HX, נראית טוב, מומלצת, אפילו המחיר היה רלוונטי. אך אבוי – המכונה ע-נ-ק-י-ת, ולמטבח של דירה שכורה ע"י זוג סטודנטים לצערי זה היה יותר מידי.

אז החלטנו להישאר בנתיים עם חברתנו הטובה. אבל להפתעתי ליום הולדתי האחרון קיבלתי מתנה עליה חלמתי מזה זמן רב – PID למכונה.
כאשר סיפרתי לחברים שקיבלתי מתנה מדחום ב-1000 ש"ח, היה משעשע לראות את התגובה.

מה זה PID?

כולנו יודעים שסילביה היא מכונה נהדרת, אבל עקב אכילס שלה היא בקרת הטמפ´ והצורך בגלישת טמפ´ (לעוד מידע על גלישת טמפרטורה, ראו את הכתבה גלישת טמפרטורה במכונות דוד יחיד).

הבעיה נעוצה בכך שבקר טמפ´ המקורי נותן מרווח רחב מידי של עבודה (זמני הפעלת גוף החימום). כאשר אנו מחליפים את החלטות בקרת הטמפ´ מבקר פשוט וחשמלי, לבקר אלקטרוני מתקדם אנו הופכים את סילביה למכונה טובה הרבה יותר.

למטה ניתן לראות השוואה בין הבקר המקורי (קו אדום) לבין בקר טמפ´ דיגיטלי (PID) (קרדיט pidkits.com)

rnrn

 

rnrn

המוצר

המוצר

rnrn

rnrn

 

אחרי בדיקות אינספור בHB ו-CG, הגעתי ל-2 מועמדים סופיים:

  1. Auber Instruments
  2. PID Kits

ההבדל העיקרי ביניהם הוא מיקום הבקר (למרות שנתון לבחירה) וסוג הבקר (WATLOW האמריקאים לעומת AUBER). מאחר ורוב האנשים הזמינו את הבקר היקר יותר מ-PIDKITS, שלחתי להם מייל בנוגע לעלויות משלוח לארצנו הקטנטונת, אך לא קיבלתי כל מענה. שלחתי שוב, וגם ללא מענה.

שלחתי מייל לAuber, וקיבלתי מענה תוך כ-20 דק´. שאלתי את הבחור (Suyi) איך המוצר שלו כנגר PID המתחרים. הוא שלח לי מייל ורשם:

"I believe our system is at least 3 times more accurate that any of the competitor´s unit. PIDkit.com uses a SEL grade T type thermocouple. The theoretical accuracy limit for T type TC with an industrial grade controller is about 2C. The theoretical accuracy limit for a Class A type RTD sensor is 0.15C and 0C and 0.8C at 100C. That is common sense and well established in the text book All of kit use class A grade RTD sensor."

ובעברית, שלהם פשוט יותר מדוייקים.

אחרי בדיקה נוספת ברחבי הרשת, נפלה ההחלטה על ספק, עכשיו נשאר לבחור דגם. ל-Auber יש 3 דגמים:

  1.  בקר טמפ´ חליטה + טיימר
  2. בקר טמפ´ חליטה + בקר טמפ´ הקצפה + טיימר
  3. בקר טמפ´ חליטה + בקר טמפ´ הצפה + Pre-Infusion + טיימר

מאחר והיתה לי את האפשרות, לקחתי את האופציה השלישית.

לא כל כך אהבתי את מיקום הבקר, ושלחתי מייל ל-Suyi ושוב נענתי במהרה שאין בעיה להתקין למעלה, אבל עם משהו להפרדה שכן הטמפ´ בגג המכונה מגיעה ל-70 מעלות (לעומת 45 במיקום המקורי). ביקשתי ממנו כבלים ארוכים יותר להתקנה עליונה, הוא כמובן הסכים ודרש 20$ ויומיים עיכוב במשלוח.
ביום שבת ביצעתי את ההזמנה ואחרי 10 ימים, המוצר הגיע בדואר ללא עלויות מכס או עמלות נוספות.

האריזה rnrn

rnrn

 

הערכה הגיעה ארוזה מעולה, מוגן והכי חשוב במימדים קטנים:

מה באריזה:

  1. שלל כבלים בצבעים שונים, להתקנה קלה.
  2. בקר SYL-1512BT 
  3. SSR
  4. מארז אלומניום לבקר (עם ברגים תואמים סיליביה!)
  5. קולט טרמי RTD
  6. אזיקונים
  7. תעלת כבילה (מגיע חלק מהערכה המוארכת ב20$)
  8. CD עם הסברי התקנה

rnrn

 

rnrnrn

ההתקנה

ההתקנה

הגיע הזמן להפשיל שרוולים ולהתחיל לעבוד. ציוד נדרש להתקנה: מחשב (לקריאת ההוראות), מברג פיליפס, מברג שטוח, שפיץ פלייר ומצלמה.

הכנסתי את הדיסק, פתחתי את הPDF הראשון. והתחלתי לקרוא.
ואיי זה נראה מסובך! כל כך הרבה חוטים, כל כך הרבה חיבורים…

התחלתי את העבודה ע"י פירוק המכונה:

 

rnrn

בתמונה ניתן לראות מבט מלמעלה, בצד ימין ניתן לראות את צנרת ההקצפה, בצד שמאל למעלה הדוד עם 2 טרמוסטטים עליו (צד שמאל עם נקודה אדומה – חליטה, צד ימין – הקצפה).
הצינור שיוצא מאמצע הדוד הינו צינור כניסת מים (מגיע מהמשאבה).

 

rnrn

 

בכדי להתקין את בקרת ההקצפה, יש להגיע למתג הכי תחתון.

מאחר והוא ממש לא נגיש, יש לפרק את כל המכונה.
בתמונה למעלה ניתן לראות את המכונה ללא החלק האחורי בעוד שבתמונה למטה ניתן לראות מבט מאחור.

 

rnrn

 

rnrn

 גם מגן המשאבה היה צריך ללכת, אין ברירה 🙂

 

rnrn

 

rnrn

סוף סוף הגעתי למתג, ואני חייב לציין שממש ממש היה קשה להגיע אליו פיזית למרות כל הפירוק, ויותר קשה לחבר את המחברים. אבל עם קצת רצון אפשר לעשות הכל.

בתמונה ניתן לראות את מתג ההקצפה, עם המחברים המוחלפים (שימו לב, אחד המחברים משמש כגשר למחבר המקורי)

 

rnrn

 

rnrn

זהו, חלק א´ הקשה הושלם, הכל חזר למקומו.

חשוב לציין, מי שלא רוכש בקרת קיטור, לא צריך לעבור שלב זה.

חיברנו הארקה, ואפשר להמשיך:

 

rnrn

 

rnrn

בשלב הבא יש לחבר את ה-SSR מאחורי כיסוי הנתזים, ולהעביר את הכבלים לתא העליון:

 

rnrn

 

נשאר לבצע עוד כמה מעקפים, כמה ניתוקים וכמה חיבורים והמצב אמור להראות כך:

 

rnrn

rnrn

 

נשאר עוד לחבר את הבקר, אבל רגע, זהו ? סיימתי ??

אמנם נראה לא פשוט אבל בעזרת מדריך מאוד מפורט ועם הרבה תמונות, והכי חשוב תמיכה מ-Suyi ישירות, יותר פשוט מזה לא יכול להיות.

עד נקודה זו לקח לי כ45 דק´ וממש התעכבתי על כל פרט ופרט.

אז לחבר את הכבלים לבקר המשכתי, שוב, פשוט וקל. הבעיה שהייתי צריך לעשות זאת 3 פעמים מחדש כי לא עקבתי אחר המדריך ולא השחלתי דרך הקופסא וכדומה.

 

rnrn

 

וזהו -סיימנו!

 

rnrn

 

עבור הקופסא ביקשתי מנגר להכין קוביית עץ בגובה 1 ס"מ אשר תמנע חימום ייתר, הקלקר שם רק בינתיים. התעלה תוצמד למכונה כמובן באותה נשימה.
אך זהו, נשלמה ההתקנה.

הפעלה

הפעלה

לאחר התקנת הבקר, אופן הפעלת המכונה קצת השתנה, לא משהו דרסטי.
מתג החליטה צריך להיות תמיד לחוץ פרט למצב מים חמים.
מתג הקיטור נשאר בפעלתו המקורית.
הפעלת חליטה מבוצעת ע"י לחיצה על ">" בבקר או לחיצה על מתג "מים חמים".

כאשר משתמשים בבקר הוא מפעיל פיצ´ר שנקרא pre-infusion.
פיצ´ר זה בא לפצות על דחיסה לא נכונה, ומאפשר לשמור על שוטים אחידים.
יש 2 סוגים של התוסף, אחד חומרתי ואחד תוכנתי. התוכנתי מיושם פה ע"י שימוש בטיימרים מדוייקים לביצוע הפעולה.

פעולה זאת מעבירה כמות קטנה מאוד של מים דרך הקפה בכדי להרטיב 2/3 מהקפה, ואז מגיע זמן המתנה קצוב וקצר, ואז מתחילה חליטה חדשה.
הבקר מגיע מהמפעל מתוכנת כך: 1.2 שניות של pre-infusion, לאחר מכן 2.1 שניות של המתנה ואז 25 שניות חליטה.

כמובן שכל הערכים ניתנים לשינוי, יחד עם האפשרות להאריך זמן חליטה תוך כדי החליטה, וכמובן חליטה ידנית.

והקפה, כמובן…

אני לא אנין טעם בקפה, לא אשקר.
אבל הקפה יוצא כל כך טוב, תמיד במידה הנכונה, תמיד בחום הנכון, ולדעתי הכי חשוב, אחיד.
לא צריך יותר גלישת טמפ´, ההקצפה חזקה בצורה שלא תיאמן. הדוד מתחיל להרתיח שוב הרבה לפני הבקר המקורי.

חבל שאי אפשר להעביר ריחות וטעמים ע"ג הכתב, אבל כולכם מוזמנים לנסות!

ארצה להודות לSuyi על שירות נהדר, אדיב וכל כך מהיר.
ארצה גם להודות לחברי הפורום ששיפרו לנו את איכות הקפה מקצה לקצה.

לשאלות והמשך דיון בנושא לחצו כאן.


7:00
  /  
11.02.2010
  
מאת: חן רשף

1