חלב דל לקטוז של תנובה

מה זה בעצם, ולמי זה טוב בכלל? שגיא מסביר.


הקדמה

rnrn

rnrn

הכותב הינו סטודנט ללימודי וטרינריה הכוללים לימודי בקר ומשק החלב בישראל.
חלק מהמידע על הפקת חלב דל לקטוז התקבל ישירות מנציגת שירות של תנובה.

הקדמה – מהו לקטוז?

לאחרונה הופיע על המדפים חלב דל לקטוז של חברת תנובה. אנשים בוודאי שאלו את עצמם למי החלב מתאים ומה זה אומר דל לקטוז.

לקטוז הוא סוכר החלב. הוא בעצם דו סוכר שמורכב מגלוקוז+גלקטוז מחוברים ביניהם. עם כל אחד מהם בנפרד אין לנו בעיה אבל עם לקטוז יש… על מנת לפרק לקטוז אנו צריכים אנזים מיוחד שנקרא לקטאז. אנזים זה מופרש וגורם לפירוק החלב במעי הדק (חלק המעי הראשון אחרי הקיבה). במידה והאנזים לא מיוצר בכמות מספקת לקטוז מגיע למעי הגס (זה שמגיע אחרי המעי הדק), ושם החיידקים מתחילים לשגשג.

תסיסה של החיידקים שניזונים על אותו לקטוז מייצרת גזים ומונעת ספיגה טובה של המים במעי הגס (שהרי חלק זה של המעי אחראי לספיגה עיקרית של המים) ואז מקבלים כאבי בטן ו"יציאות רכות".

לנו יכולות להיות באופן כללי 2 בעיות:

  • אי סבילות ללקטוז – במקרה הזה אנזים לקטאז לא מיוצר בכמות מספקת והלקטוז שמגיע עם החלב לא מפורק במלואו. כמות אנזים הלקטאז שמיוצר יורדת עם הגיל ורוב המבוגרים סובלים מחוסר מסוים באנזים זה. באופן כללי אין יונקים נוספים שניזונים מחלב בגיל בוגר ולרוב היונקים הבוגרים יש אי סבילות מוחלטת ללקטוז (פרה בוגרת כמובן לא שותה חלב…). התופעה של שתיית חלב בבוגרים היא ייחודית לאדם (!!).

    יש אי סבילות מוגברת באסיה לחלב עקב רקע גנטי, כמי שטייל הרבה באיזור אני יכול להעיד שהם אינם שותים הרבה חלב ויש סיבה לכך.

  • אלרגיה לחלבון חלב – כאן מדובר כמובן באלרגיה אמיתית שכוללת שחרור היסטמינים והפעלת תאי מאסט. מופיעה בעיקר בתינוקות ודי נדירה במבוגרים. כמובן שיש להפריד אלרגיה מאי סבילות, הרבה מאנשים שאומרים שהם אלרגיים הם בכלל עם חוסר סבילות ללקטוז. יש המון מבוגרים שחושבים שהם אלרגיים לחלב מכיוון שכשהיו צעירים היו אלרגיים ולרוב מדובר בתופעה חולפת, הם פשוט לא מודעים לכך.

פתרונות אפשריים

כמובן שעם בעיה מס' 2 (אלרגיה לחלבון חלב) אין הרבה מה לעשות. אבל מה עושים אלו עם חוסר הסבילות?

  • שותים חלב סויה (על טעם ועל ריח אין מה להתווכח אבל… חלב סויה הוא כמובן לא חלב וגם לא מזכיר בטעמו חלב, לעניות דעתי כמובן).
  • שותים חלב ובמקביל לוקחים כדורים של לקטאז. יש שמעידים שהכדור בעצמו יכול לגרום לכאבי בטן, אבל העניין לא מוכח. 
  • שותים חלב צאן. בחלב עיזים יש פחות לקטוז ויש גם שוני בגודל מיצלות השומן, לא נכנס לפרטים אבל הוא נחשב נח יותר לעיכול ויש כאלו שזה עוזר להם.
  • חלב אורז. אין לי מה להרחיב עליו, הוא פשוט לא טעים. 
  • חלב דל לקטוז!
חלב דל לקטוז

 

אז מהו בעצם חלב דל לקטוז?

חלב דל לקטוז הוא חלב שהודגר עם אנזים הלקטז. כלומר, פעולת הפירוק של הדו-סוכר בוצעה עוד לפני העיכול. זה הופך את החלב למתוק יותר (גלוקוז וגלקטוז מתוקים יותר מלקטוז) ומקל על פעולת העיכול.

העניין כמובן לא בא על חשבון כמות החלבון או כמות הפחמימות (שנשארה 5 גרם פחמימות ל100 גרם, פשוט חלקם כבר לא לקטוז) והערך הקלורי של החלב. בארה"ב לדוגמא, חלב דל לקטוז קיים כבר המון זמן, ולאמריקאים עד היום לא היה את השיקול הזה בכלל.

לאחרונה תנובה השיקה חלב עמיד דל לקטוז ובשבוע שעבר נוכחתי לראות על המדפים חלב טרי דל לקטוז.

ברצוני להדגיש שארה"ב מגדירה מוצר כדל לקטוז כשיש בו מתחת לרמה של 0.2% לקטוז ואצלנו תנובה מציינים – עד 0.5% לקטוז. אבל זה גם שיפור.

אז איך הטעם?

החלב הוא 2% שומן והוא מתוק יותר מסוגי החלב ה"רגילים" של 1% או 3%. לדעתי שילוב של 2% מוצלח יותר להקצפה והקפה ההפוך יוצא פחות כבד (ולא מימי כמו ב1%). ובקיצור – טעים ומתאים לקפה הפוך!

למי זה מיועד?

העלות של החלב כיום היא 7 ₪ לקרטון של ליטר (לעומת כ-6 ₪ לחלב הרגיל). אשתי שיש לה אי סבילות ושתתה חלב סויה במשך שנים עברה לשתות את החלב דל הלקטוז והוא אכן מקיים מה שהבטיח. אני יכול להעיד שהחלב אכן קל יותר לעיכול גם אם יש אי סבילות ברמה נמוכה כמו שקיימת אצלי ואצל רוב האוכלוסיה.

נקווה שהסדרה תתרחב בקרוב לאחוזי שומן נוספים על מנת שכל אחד יוכל לקנות את החלב לפי העדפותיו באחוזי השומן .

 לבריאות!

להמשך דיון במאמר לחצו כאן.


7:00
  /  
29.04.2011
  
מאת: שגיא לוי

1