השוואת קולים – Gene Cafe vs Quest M3

שני קולי הקפה המובילים למשתמש הביתי עומדים למבחן ראש בראש. היה חם!


 הקדמה

 

הקדמה

ה-Gene Cafe CBR-101a הוא כנראה קולה הקפה הכי נפוץ בפורום שלנו. למרות היותו מכשיר לא זול (מחיר רשמי של קרוב ל-3000 ש"ח אך ניתן להשיגו במחיר של כ-2000 ש"ח) הוא ביסס את מעמדו בפורום בפרט ובארץ בכלל. הסיבה העיקרית לכך שהוא נפוץ כ"כ היא העובדה שהוא הקולה היחיד שנמכר באופן סדיר בחנויות השונות. במקביל לו נמכר גם החביתוש, אך הוא אינו מהווה אלטרנטיבה אמיתית היות והוא קולה ידני שמצריך עבודה ומאמץ רב מצד המפעיל.

במקביל ל-Gene, ניתן למצוא קולים אחרים אצל חלק מחברי הפורום, רובם ככולם יובאו מחו"ל או נרכשו בארץ בעבר, כך שאף אחד מהם אינו ניתן לרכישה באופן מסודר, בימים אלו.

אחד הקולים המסקרנים ביותר שהפציעו בחודשים האחרונים אל הפורומים בחו"ל, ולאחר מכן גם אל הפורום שלנו, הוא ה-Quest M3. מדובר בקולה מיצור טייוואני, שנבנה כרפליקה מוקטנת של קולה מסחרי.

ה-Gene וה-Quest מייצגים תפיסות עולם הפוכות לחלוטין. בעוד שה-Gene הוא קולה אוטומטי לחלוטין, בשיטת "שגר ושכח", הרי שה-Quest הוא קולה ידני, המאפשר (ודורש) כיוונים ידניים של כל אלמנט המשתתף בתהליך הקליה.

החלטנו להפגש, כפיר ומוטי המנוסים עם ה-Gene ונמרוד המנוסה עם ה-Quest, כדי לקלות ביחד קפה בשני הקולים. המטרה היא לבחון את תהליך הקליה וכמובן לטעום האם יש הבדל מהותי בין שני הקולים.

רקע על ה- Gene Cafe CBR-101a

rnrn

 

 

 

rnrn

רקע על ה-Gene Cafe

ה-Gene הוא אחד הקולים הביתיים הפופולאריים ביותר בעולם. הוא קומפקטי, יש בו בקרה אלקטרונית פשוטה ויעילה שהופכת אותו מאוד נוח לשימוש ויש לו אוסף מוץ יעיל מאוד. מחיר בחו"ל כ-$500 ובארץ, כאמור, ניתן להשיגו במחיר של כ-2000 ש"ח במבצעים שונים.

הקולה מיובא באופן סדיר על ידי יבואן גדול ומסודר (קופיטים – יבואן גאג'יה ונובה סימונלי) וניתן לתקנו ולהשיג חלפים בארץ ללא קושי. להלן קישור לאתר היצרן: http://www.genecafe.com

ה-Gene הוא מעין יצור כלאיים של קולה אוויר עם תוספות כגון מחיצה מתכתית במרכז תא הקלייה שעליה נעים הפולים כאשר תא הקלייה הייחודי מסתובב בשני צירים. החום מגיע ממאוורר בתחתית הקולה שמכניס אוויר פנימה לתא הקלייה דרך גוף החימום והאוויר החם מחמם את הפולים ואת תא הקלייה ונפלט החוצה דרך אוסף המוץ.

קל מאוד לחבר לו צינור שרשור וליצור מעין ארובה שתשאיר את מרבית העשן והריח מחוץ לבית.

אין דרך לשלוט בעוצמת האוויר הנכנס, יש דרך לשלוט רק על זמן הקלייה וטמפ' המקסימום (כולל שינוי בזמן עבודת הקולה).

המכשיר מאוד אמין ועובד ללא תקלות במשך מספר שנים, בדרך כלל יש צורך להחליף גוף חימום לאחר כ-500 קליות (מספר שנים בשימוש ביתי ממוצע) בעלות לא גבוהה וקיים מדריך מפורט כיצד להחליף באתר שלנו.

הפעלה

הפעלת ה-Gene היא פשוטה ואוטמטית למדי. מכוונים טמפ' קליה וזמן קליה, לוחצים על כפתור… וזהו. בתום פרק הזמן שהוקצה לקליה, המכשיר יעבור אוטומטית למצב קירור ויקרר את הפולים. אך בפרקטיקה בד"כ לא משתמשים בעצירה האוטומטית, היות ובכל קליה נקודת העצירה מעט שונה. לכן, בקליה עם הג'ין מכוונים את הטיימר לאיזור הזמן הרצוי, אך מגיעים לבדוק את הקליה כדקה לפני סיומה, כדי לעצור אותה ידנית ולהתחיל בתהליך הקירור (העצירה מתבצעת ע"י לחיצה על כפתור).

עקב האכילס של ה-Gene הוא תהליך הקירור שהינו ארוך למדי (8 עד 10 דק'). הליך קירור כזה איננו מומלץ בקלית קפה, היות והפולים עשויים להיאפות מעט וטעמם עלול להפגם. על כן, מומלץ לעצור את הג'ין ב"עצירת חירום" (לחיצה ארוכה על כפתור העצירה) בתום הקליה, ולקרר את הפולים מחוץ לקולה, על מגש או על השיש. בצורה כזו, הפולים מתקררים בתוך כדקה אחת בלבד, וטעמם נשמר.

rnrn

 

 

rnrn

ניקוי ותחזוקה

ה-Gene אינו מצריך כל התעסקות במהלך הקליה עצמה. אחת ל-5 עד 8 קליות יש לנקות את כולא המוץ (ע"י פתיחת דלת יעודית והורקת המוץ החוצה). מומלץ לנקות אחת לשנה את הפילטר המוצב על פתח יניקת האוויר. מעבר לכך, אין כל תחזוקה או ניקוי אחר שיש לבצע.

רקע על ה-Quest M3

rnrn

 

 

rnrn

רקע על ה-Quest M3

ה-Quest מוגדר כקולה תופי קטן (150 עד 300 גרם). הקולה מיוצר בטאיוון על ידי חברה עלומה בשם Fongloong Enterprise.

נכון להיום אין יבוא מוסדר ארצה לקולה והזמנתו היא במסלול ייבוא אישי בלבד (ככל הידוע לנו קיימים ברגע פרסום הכתבה 3 קולים מסוג זה בארץ ובעליהם הם ממשתתפי פורום HTCafe. החלוץ היה נמרוד 🙂 ).

ה-Quest הינו קולה ידני (בדומה לקולים מסחריים) אשר מאפשר ודורש בקרה ושינוי פרמטרים לאורך כל הקליה.תהליך הקלייה מתבצע על ידי שליטה ידנית במקור החימום של התוף (שני גופי חימום בבסיס התוף) בשילוב שליטה ידנית על עוצמת שאיבת האוויר מהקולה החוצה. 

נתונים טכניים:

גודל באטצ' קליה : 100 עד 300 גרם
משקל: 12 ק"ג, אורך: 36 ס"מ, רוחב: 24 ס"מ, גובה: 33 ס"מ

חלקים: 2 גופי חימום מסוג 8516, מנוע תוף: TUNG LEE-ELEC Co. LTD Gear Motor M206, תוף נירוסטה

עם הקולה מגיעים גם: שעון מד טמפרטורת פולים אנלוגי, מגש נירוסטה מחורר לקירור הפולים, כלי מדידה לכמות פולים ירוקים, ברשת + מקל ערבוב לקירור

*ניתן להזמין תוספות שונות ומשונות החל ממד Thermocouple בכדי לאפשר מדידה מדויקת יותר של החום, חלקי חילוף ועוד.

הפעלה

במסמכים המצורפים לקולה וכן מסמכים נוספים ש"מסתובבים באינטרנט" קיימים הסברים נרחבים לגביי הוראות הפעלה והמלצות.

שלבים בהפעלה:

1. לקולה ה-Quest מחובר טיימר שמשמש גם ככפתור On/Off. מתיחת הטיימר מאפשרת את העברת החשמל אל הקולה ותוף הקלייה מתחיל להסתובב במהירות קבועה. שלב העבודה הראשון הוא שלב חימום הקולה לטמפרטורת עבודה. בזמן זה ניתן בינתיים לשקול את הפולים אותם אנו רוצים לקלות ועל פי הכמות לתכנן את עוצמת הזרם שנכוון בתהליך הקלייה

2. לאחר הגעה לטמפרטורת קליה ניתן להכניס דרך פתח הכנסת הפולים את הקפה הירוק

3. ניתן יהיה לראות נפילת טמפרטורה ולאחר מכן עליה איטית ותחילת פרופיל הקלייה

אחד מיתרונותיו של ה Quest בניגוד לקולים אחרים הוא יכולת השליטה המלאה בפרופיל הקלייה ותהליך הקלייה כולו, דבר שמאפשר (עם עקומת למידה) לייצר פרופיל קליה אופטימלי לכל סוג קפה או תערובת. למעשה תהליך הקלייה בקולה זהה מאוד לתהליך המתבצע בבתי קליה מקצועיים ולכן יכול לשמש גם ככלי לימוד לתחום הקלייה התעשייתית.

4. עם הגעת הפולים לדרגת הקלייה הרצויה פותחים בנעזרת ידית את פתח תא הקלייה והפולים יורדים למגש הקירור

5. את המגש מניחים במקום הייעודי בקולה בו מתקררים הפולים על ידי אוויר אותו שואב הקולה

rnrn

 

 

rnrn

ניקיון

ה-Quest זקוק לפעולות ניקיון בסיסיות כמו שאיבת המוץ בתהליך הקלייה וגירוז מספר חלקים זזים אחת לזמן מה (קיימות הוראות מפורטות במדריך למשתמש).

התערובת

דרך ההשוואה

החלטנו לבחור ולקלות תערובת אחת, עם שני הקולים. קלינו כ-1 ק"ג מהתערובת הזו, בארבעה סבבי קליה: שניים ב-Gene ו-שניים ב-Quest. בדיוק 250 גר' לסבב קליה אחד.

לאחר מכן, ערבבנו את שתי הקליות של כל קולה, כך שקיבלנו תערובת אחידה. בסופו של דבר נותרנו עם כ-400 גר' קלויים מכל קולה (התחלנו עם 500 גר' לכל קולה אך קפה ירוק מאבד כ-20% ממשקלו בתהליך הקליה).

חילקנו את הקפה הקלוי, מכל קולה, ל-4 מנות, כ-100 גר' למנה. סה"כ 8 מנות קליה. כל אחד מאיתנו קיבל שתי מנות (אחת מכל קולה) וזוג נוסף שמרנו לעופר (דבוטאנט) כדי שגם הוא יחווה דעה.

התערובת

לאחר מס' דיונים והתחבטויות, בחרנו בתערובת פשוטה ואהובה עלינו, טעימה אך מעט לא מאוזנת:

  • 50% בורונדי – כבסיס לתערובת, המספק טעמים וארומות מורכבות
  • 30% ימן מוקה – כמרכז הטעם, עם אגוזיות ושוקולד ברור. יחד עם זאת, הימן הוא גם חמצמץ במקצת
  • 20% סומטרה מנהדלינג – כמאזן ומוריד חומציות ומספק בסיס נמוך לתערובת ומרירות מובחנת

 התערובת נקלתה לתחילת פיצוץ שני (+FC).

rnrn

 

 

rnrn

קולים קפה!

קליה עם ה-Gene

rnrn

 

 

rnrn

הקולה חומם מראש ל-150 מעלות (ע"י הפעלת תהליך קליה ועצירת חירום כשהקולה מראה על החום המתאים).

הפולים נשפכו אל תוך תא הקליה והתערובת נקלתה כ-15 דק'. עצירה ממש כשהתחיל הפיצוץ השני והוצאת הפולים במהירות והעברתם למגש קירור בכדי לזרז את הקירור.

במהלך הקלייה הבחנו שה-Gene רועש משמעותית יותר מה-Quest אבל עדיין רעש נסבל לסביבה ביתית. הוא אינו מוציא עשן כלל עד אמצע פיצוץ ראשון (בניגוד ל-Quest שבו עשן מתחיל לצאת לאחר כ 5 דקות קליה). המוץ נאסף כמעט קליל וכששפכנו את הפולים למגש הקירור נשארו ממש מעט חתיכות מוץ קטנטנות.

הפולים איבדו ממשקלם והתנפחו יפה וניכר שהתערובת נקלתה בצורה מאוד אחידה.

לאחר הקליה הראשונה, המתנו מעט שהקולה יתקרר, והתחלנו בסבב שני. בסופו, קירור מהיר וערבוב עם הקליה הראשונה כדי לקבל ממוצע של שתי הקליות.

קליה עם ה-Quest

rnrn

 

 

rnrn

הקולה חומם מראש ל-170 מעלות ואז הוכנסו הפולים פנימה דרך פתח הכנסת הפולים.

הטמפ' צונחת לאחר הכנסת הפולים, ואז המתנו ליציאת עשן ראשונית מהקולה (כ-5 דק'). בשלב הזה הפעלנו את המאוורר על מכסימום, כ-30 שניות. לאחר מכן סגרנו את המאוורר, כשגוף החימום נמצא על 4.5 אמפר – מכסימום עוצמה. כל הדרך עד לסוף הקליה.

כשהמאוורר לא עובד, ה-Quest שקט כמעט לגמרי ויש רעש חלש של מנוע התוף. במהלך הקליה יש לשאוב בעזרת שואב אבק את המוץ מתוך הפתח המיועד בתוך הקולה. את הקירור ביצענו במגש היעודי ובעזרת המאוורר היעודי של המכשיר, אך אח"כ שפכנו את הפולים אל מגש קירור גדול כדי לזרז את הקירור.

לאחר הקליה הראשונה המתנו מעט לקירור הקולה והתחלנו בסבב שני. גם כאן ערבבנו את שתי הקליות כדי לקבל ממוצע.

מה, רק קפה?

כמובן שלא… הבאנו איתנו מאפים טעימים וגם בלסנו בעונג מגוון נהדר של בריושים שנמרוד אפה בעצמו, טרי טרי!

שתינו גם קפה (בשיטת "הכן זאת בעצמך") ושמענו מוסיקה מצויינת, כדי להשלים את חגיגת החושים הנהדרת של הבוקר הכיפי הזה 🙂

rnrn

 

 

rnrn

וידאו

הסרטון הבא מציג את הליך הקליה בעזרת שני הקולים. בסוף הכתבה תוכלו למצוא לינקים לחומר הגלם המכיל את הסרטונים המקוריים עם מלל והסברים על תהליך הקליה המלא.

 

 

חוות דעת אישית: כפיר

כאמור, לאחר הקליה חילקנו את התערובות בינינו, ונסענו לדרכנו. כל אחד שתה מהתערובות בזמנו החופשי וכתב את מסקנותיו.

להלן התרשמותינו האישיות.

חוות דעת אישית: כפיר

לאחר 24 שעות
Gene: גוף בינוני, חמיצות בינונית, מעט פירותי וקצת מתובל. ארומה שמרמזת על קליה טריה מידי, יש עדיין קצת CO2.
Quest: גוף בינוני+, חמיצות נמוכה, טעם מעט מעושן (כנראה מסמיכות לתהליך הקליה), קפה פשוט ונעים.

לאחר 48 שעות
Gene: גוף בינוני+, חמיצות בינונית, הימן מתחיל להיות מעט מורגש יותר ויש אפילו רמז מריר שמזכיר מעט טעם שוקולדי.
Quest: גוף בינוני+, חמיצות בינונית ללא אזכור של הימן מוקה בתערובת, יש טעם לוואי ברקע שמזכיר קפה "אפוי" ואין זכר לטעם המעושן שהיה ביום הראשון.

לאחר 72 שעות
Gene: גוף בינוני+, חמיצות נמוכה, שוקולדי והארומה והטעם של הימן מודגשים עוד יותר, תערובת טעימה מאוד ומשתלבת נהדר גם עם חלב בקפוצ'ינו.
Quest: גוף מלא, חמיצות בינונית+, טעם לוואי שמזכיר טעם של קפה "אפוי" חזק יותר ומודגש, לא מורגשים שאר הטעמים שהיו ביום הראשון ואין ארומה שאופיינית לימן מוקה כלל, קפה פשוט ולא טעים.
 

יתרונות ה-Gene מול ה-Quest:

  • אוטומטי לחלוטין – הפעלה פשוטה וקלה
  • אוסף מוץ יעיל גדול שמספיק ל 5 קליות
  • תא קליה Pyrex המאפשר צפייה קלה ובקרה על תהליך הקלייה, בנוסף תא הקלייה מסתובב על ציר X ומערבל את הפולים היטב בזמן הקלייה
  • קל לחבר לו צינור שרשור ולנתב את העשן והריח מחוץ לבית
  • קל לקבל קליות טובות בחזרתיות גבוהה

חסרונות ה-Gene מול ה-Quest:

  • רועש (לא נורא אבל יותר מה-Quest)
  • קירור חלש ולא מספק – רצוי לעצור ולקרר על משטח חיצוני כגון שיש מטבח או מגש גדול
  • קליה מבוססת בעיקר על אוויר חם בניגוד לתוף כמו בקולים מקצועיים
  • אין אפשרות לשלוט על פרמרטים כגון עוצמת אוויר בדומה לקולים מקצועיים ואין אפשרות לבצע פרופילי קליה מורכבים
  • לא אופה בריוש כמו של נמרוד 🙂

rnrn

 

 

rnrn

חוות דעת אישית: נמרוד

חוות דעת אישית: נמרוד

אני אוהב את ה-Quest שלי.

כשחיפשתי קולה חלופי ל Precision (קולה האוויר הקודם שלי) התאכזבתי מאוד מהמבחר שהוצע לי בארץ, למעשה ה-Gene היה האופציה היחידה. תחושת המגבלה הזו מאוד לא אהובה עלי ולמעשה מאפשרת לבעלי העסקים לגבות מחיר מופקע (כי אין חלופות אחרות).

למרות שכמות הקפה ב-Gene התאימה לצרכים שלי המראה "הפלסטיקי" בשילוב סלידתי מתחושת "הצאן לטבח" דחפו אותי לחפש בחו"ל קולים אחרים: ה-Bahamor 1600 ה Hot Top וגם קולים מזורים יותר כמו הקולה הסיני הזה נשקלו. 

בסופו של דבר, המראה האמין והפשוט, מיעוט רכיבים אלקטרוניים ופשטותו המכנית של ה-Quest (בנוסף לדמיון תהליך הקלייה לקולים תעשייתיים) קרצו לי יותר ועל כן רכשתי אחד. הראשון בארץ כמדומני.

אני מרוצה מאוד מהקולה, ניתן להבחין בקולות הפיצוצים בצורה ברורה, הקולה שקט מאוד וקל לתפעול.

יחד עם זאת דורש נוכחות בסביבתו בכדי לבדוק את התקדמות הקלייה ואינו מגיע מהמפעל עם תכניות קליה אוטומטיות. אני מאמין שעם התקדמות הלמידה שלי בנושא הקלייה ,ה-Quest משמש וישמש לי כקולה אופטימלי.

את הטעימה הראשונה עשיתי יום לאחר הקלייה. את הטעימה השנייה עשיתי יומיים לאחר הקלייה בשיטת טעימה עיוורת (אשתי האהובה דאגה להכניס את הפולים למטחנה בכל פעם ורק לבסוף חשפה בפניי את סדר ההכנסה).

rnrn

 

 

rnrn

טעימה ראשונה

Quest:

ניחוח: את הריח המרכזי אני יכול להגדיר כריח של טבק ארומטי.
קרמה: לא עבה באופן מוגזם ונשארה יפה על דפנות הכוס בהטיה הצידה.
טעם: הטעם היה חזק מדיי עם חמיצות גבוהה יחסית. למעשה היה מעבר מהיר מדיי של קשת טעמים החל מטעם ראשוני של קפה ועד חמיצות סופית חזקה מדיי.
התוצאה בכוס לא הייתה מאוזנת מבחינת טעמים.

Gene:

ניחוח: ריח עדין של טבק. הארומטיות הייתה יותר ב"רקע".
קרמה: זהה.
טעם: הטעם בכוס היה מאוזן משמעותית יותר, המעבר בין הטעמים היה איתי ולא תוקפני.
התוצאה בכוס הייתה טיפה חמוצה אבל משמעותית טעימה יותר מה-Quest.

טעימה שניה (עיוורת)

Quest:

ניחוח: עדין של טבק עם טיפה ריח עשבי.
קרמה: טובה, בינונית שנשארה יפה על דפנות הכוס בהטיה הצידה.
טעם: חזק, ה"מידיום" היה קצר מאוד ובסוף חזק, בסיום חמיצות בינונית.
לסיכום: פחות מאוזן ,קצת אגרסיבי. מעבר מהיר מדיי בין טעמים.

Gene:

ניחוח: מגוון, פיירותי. ריח עדין מאוד של טבק.
קרמה: קצת פחות סמיכה מהטעימה הראשונה.
טעם: הטעם בכוס היה מאוזן משמעותית יותר, המעבר בין הטעמים היה איתי ולא תוקפני.
התוצאה שרוף מעט, עדין, מעבר איטי יותר בין הטעמים.
לסיכום: תערובת וקליה מאוזנים כמעט לחלוטין.

המפגש עצמו היה חוויה. תמיד כיף להיפגש עם משוגעים כמוך בחוץ ולא באגף הסגור 🙂

rnrn

 

 

rnrn

חוות דעת אישית: מוטי

חוות דעת אישית: מוטי

הגעתי אל המבחן הזה עם המון סקרנות. ה-Quest הגיח אל הפורום שלנו בסערה, ועורר הרבה מאוד דיונים מסביבו. גם בפורומים בחו"ל הוא מדובר מאוד. על הנייר, הוא טומן בחובו את הבטחות הקולים המסחריים, באריזה המתאימה לחלוטין לשימושו של הקולה הביתי.

ממש כאילו לקחו קולה מסחרי ומקצועי ועשו לו דיאטה.

דיאט קולה, אם תרצו…

לאחר כחצי שנת לימוד והתנסות של נמרוד עם הקולה שלו, הרגשנו שאנחנו בשלים למבחן הקולים. ארזתי את סופרקליפרנג'ליסטיקאקספיאלידושי (ככה אני קורא ל-Gene שלי, זה קיצור של שם החיבה המלא שלו) ונסענו ביחד למפגש פנים אל פנים: Gene מול Quest ומוטי מול בריוש.

תהליך הקליה היה נחמד וכיפי מאוד. נהניתי לפגוש את נמרוד ולשמוע את שיר-בדיקת-מערכות-הסטריאו-האולטימטיבי-שלי על המערכת המדהימה שלו. היה ממש כיף! מיד כשהגענו מצאתי תירוץ לשלוף מהאריזה את רולדת השוקולד המצויינת שקנינו בדרך ובלסתי חצי ממנה. מאוחר יותר הגיעו הבריושים, אחחח הבריושים!

הופתעתי מאוד לראות את ה-Quest. איכשהו בתמונות הוא נראה גדול משמעותית מגודלו האמיתי. במציאות הוא אפילו קטן יותר מה-Gene! מאוד נוח.

את הקפה לקחתי איתי הביתה ושתיתי עוד באותו היום (כ-8 שעות לאחר הקליה). שתיתי שוב גם למחרת (כ-30 שעות לאחר הקליה).

בשתי הפעמים הטעימה היתה עיוורת לגמרי, כאשר אני טחנתי וחלטתי את הקפה, אך לא ידעתי איזה קפה יש במטחנה. בכל חליטה בזבזתי שוט ראשון על כיוונים, לעיתים אפילו שני שוטים, כדי לוודא שהחליטה תהיה הכי טובה שאפשר.

אני מוכרח להודות שהגעתי אל המבחן עם ניחוש מושכל לגבי התוצאות. הייתי בטוח שלא יהיה הבדל מהותי בין הקולים, אך שה-Quest יתן קפה טוב יותר, היות והוא קולה תופי ולא קולה אוויר. מעולם לא ניסיתי ראש בראש, אבל הלך הרוח הנפוץ במחוזותינו התיאורתיים מלמד שקולה תופי עדיף שבעתיים על קולה אוויר.

rnrn

 

 

rnrn

טעימה ראשונה, לאחר 8 שעות

ההבדל בין הכוסות היה גדול מאוד.

שימו לב שאני מגדיר את ההבדל כגדול, אך זכרו שבסופו של דבר מדובר בשני קולים מעולים ולכן הפער הוא גדול אל מול הציפיה. כלומר, בשני המקרים מדובר היה בכוס אספרסו נהדרת, אך היות והתכנסנו כדי להשוות שני מוצרי קצה, כל הבדל ביניהם צריך להמדד בסקאלה המתאימה.

כאמור, המבחן היה עיוור ושתיתי שתי כוסות, אחת אחרי השניה (עם הפסקה של מס' דקות ושטיפת הפה).

הקפה מה-Quest היה שטוח עם גוף בינוני, והקצה הנמוך (מרירות ועשב) היה מורגש באופן חלש בלבד. לעומת זאת, החלק העליון (חמיצות) היה מאוד מודגש ועקץ לי את הלשון. שייכתי את החמיצות הזו לעובדה שיש 30% ימן בתערובת וגם לכך שהקפה טרי מאוד וטעם הסודה היה מורגש, כך שהוא העצים את החמיצות של הימן.

בהשוואה לכוס הראשונה, הקפה מה-Gene היה מאוזן יותר, גוף מלא יותר וטעמים מובחנים. הבסיס היה חזק (מרירות מצויינת, ברורה אך לא משתלטת) והחלק העליון, החמוץ, היה ניכר אך לא הפריע במיוחד. גם כאן טעם הסודה היה דומיננטי, אך הקפה היה טעים לי מאוד באופן כללי.

משעשע לציין שהייתי בטוח, טרם ידעתי מה אני שותה, שהקולה הראשון היה ה-Gene, כי הפער היה מאוד גדול והבנתי שאכן סיפורי ה-"קולה התופי" הם אמיתיים. הופתעתי מאוד מאוד ללמוד שלמעשה ה-Gene היה הקולה הטוב יותר, ובאופן כ"כ ברור.

טעימה שניה, לאחר 30 שעות

ההבדל בין הכוסות הפך לגדול עוד יותר.

הקפה מה-Gene איבד את טעם ה-CO2 והגוף השתבח עוד יותר. החמיצות נעלמה עוד (לדעתי אפקט של ה-CO2) והקפה היה מאוזן באופן כמעט מושלם. רק כמעט, כי לדעתי היינו צריכים להשתמש ב-20% ימן ולא ב-30%, כדי לקבל קפה מאוזן לחלוטין.

טעמים של שוקולד ואגוז היו מאוד ברורים וזו היתה כוס אספרסו נהדרת.

הקפה מה-Quest היה מעט פחות שטוח, אך עדיין – חמוץ לי מדי. נראה היה כאילו הקצוות דהויים (המר והחמוץ) אבל איתם גם הגוף לא מספיק דומיננטי. בגדול מדובר בקפה טעים, אבל ה-Gene סיפק כוס אספרסו עדיפה בהרבה, מאוזנת וטעימה.

לאחר המבחן לא יכולתי להתאפק והכנתי עוד שני קפוצ'יני, אחד מכל קולה. ההבדלים הטבולים בחלב היו הרבה פחות משמעותיים, אך לדעתי בקפוצ'ינו של ה-Gene היה טעם שוקולד ברור יותר – אך היות וכאן המבחן כבר לא היה מבחן עיוור, יתכן ואני מבלבל את עצמי.

הבדלים בפולים

מיד לאחר הקליה, שמנו לב להבדלים בין הפולים: הקליה של ה-Quest יצרה פולים אחידים, חלקים ויפים. לעומתה, הקליה מה-Gene יצרה פולים יותר מכוערים, כאילו וקיבלו מכות קטנות עם חורים קטנים עליהם. מדובר בהבדלים מאוד דקים שניתן לראות רק בצילום תקריב.

rnrn

 

 

 

 

rnrn

לסיכום, לטעמי ה-Gene עדיף על ה-Quest כמעט בכל פרמטר. הוא אוטומטי ופשוט מאוד להפעלה, בניגוד לאינסוף התעסקות עם ה-Quest (שאולי היא האשמה בכך שלא קיבלנו תערובת טובה מספיק). איסוף המוץ של ה-Gene הוא מושלם ואין צורך להתעסק עם תחזוקה וניקוי כלשהו. הקליה מאוד אחידה וטעימה מאוד.

חסרונו העיקרי של ה-Gene הוא בהליך הקירור, אותו יש לבצע מחוץ לקולה. אמנם גם ב-Quest ביצענו קירור חיצוני דומה, אך נמרוד מספר שהפולים מתקררים בעזרת הקירור הפנימי של הקולה בתוך 3-4 דק', כך שיש כאן יתרון ל-Quest על ה-Gene.

החסרון הנוסף הוא התיישנות מהירה של הקפה. בקליה עם ה-Gene הקפה מתיישן תוך 3-4 ימים. היות וצריכה ממוצעת שלי היא כ-400 גר' לשבוע, אני קולה 200 גר' פעמיים ומקבל תמיד קפה טרי בבית. אם אני נשאר עם קפה לא טרי, אני פשוט זורק וקולה חדש.

מבחינתי האישית אין שום חסרון בכך שה-Gene הוא אוטומטי ולא מאפשר בקרה על כל פרמטר בדרך. אני מעדיף את הקולה שלי כזה, היות ונראה לי שכדי לשלוט באמת בקולה ידני צריך לרכוש המון ידע וניסיון, שכנראה ועדיין אין לנו.

בסופו של התהליך חיבקתי את ה-Gene המפוחד (הוא כבר חשב שזורקים אותו… מסכן) והבטחתי לו ש-in sickness and in health, אנחנו לעד ביחד!

 

חוות דעת אישית: עופר

חוות דעת אישית: עופר

עופר לא היה נוכח בתהליך הקליה, ולכן לא ראה את ה-Quest בפעולה. למחרת הקליה ביקרתי (מוטי) את עופר והבאתי עמי קפה עבורו. גם אצלו עשינו מבחן עיוור, כשאני מכניס את הפולים אל המטחנה שלו, אך הוא מכין את הקפה בעזרת הציוד שלו. הקפה נחלט במכונת המנוף הראשית שלו (פונטה-וקיו).

חוות דעתו של עופר:

את ה-Gene ראיתי בפעולה ואת ה-Quest רק ראיתי כי לא נשארתי לקלייה עצמה. קצת מאכזב ממבט ראשון כי הוא מאוד קטן והמתכות שמהן הוא עשוי די דקות. אבל הוא בנוי כמו קולה מקצועי.

יום 1 אחרי הקלייה הקפה מה-Quest הרגיש מאוד שטוח עם טעמי קלייה חזקים מדי. הקפה מה-Gene היה טעים למרות שאריות הקלייה. לקפה מה-Gene היה טעם שוקולדי, לפי מוטי אגוזי ולפי כפיר ייני… נסכם את זה כנאטלה מיוננת…
מה שזה לא יהיה זה נעלם אחרי 4 ימים. הקפה אחרי 4 ימים התיישן וזלג פחות יפה.

הקפה מה-Quest היה הרבה יותר טוב אחרי 4 ימים ונפתחו בו טעמים חדשים ועדיין היו שאריות קלייה אבל הקלייה היתה ארוכה מדי לכיוון האפייה מה שפגע בטעם.

ההתרשמות הכוללת שלי היא כזאת: ה-Gene מאפשר תוצאות טובות מאוד בקלייה פשוטה של חמום מקדים קצר ופרופיל קבוע של כ 235 מעלות לכ 15 דקות בממוצע, אבל הקפה מתיישן מהר. ה-Quest לעומתו מאתגר, אין פרופיל פשוט של שגר ושכח וצריכים להיות קשובים לייבוש, קלייה ורגע הסיום. בכל שלב צריך להתאים טמפרטורה ואוורור. בתמורה מקבלים קפה דומה לקולה מקצועי.

rnrn

 

 

rnrn

לשרשור בנושא הכתבה לחצו כאן.

נספח: חומר גלם

נספח: חומר גלם

כאן תוכלו למצוא את כל הסרטונים שצילמנו במהלך המפגש. חלקם כוללים הרבה מלל והסברים על התהליכים שביצענו.

 

 

 

rnrn

rnrnrn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

rnrnrnrn

 

 
לשרשור בנושא הכתבה לחצו כאן.


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

7:00
  /  
26.05.2011
  
מאת: כפיר שבו, נמרוד גיסיס ומוטי רדומסקי

1