השוואה ראש בראש: סילביה מול אוסקר

כפיר ומוטי הלכו לבדוק, ראש בראש, את שתי המכונות הכי מדוברות בפורום... היה קרב מרתק!


הקדמה

 

הקדמה

את שתי המכונות שעומדות כאן להשוואה אין צורך להציג. מדובר בשתיים מהמכונות המדוברות והמדוסקסות ביותר בכל פורום קפה בעולם, וכמובן שגם כאן אצלנו. Rancilio Silivia ממוקמת בעילית מכונות הקפה הביתיות לחובב הקפה "השפוי". מולה, Nuova Simonelli Oscar ממוצבת כמכונת פתיחה בעולם מכונות הקפה המסחריות. הסילביה תוכננה לשימוש ביתי. האוסקר תוכננה לשימוש מסחרי, בבתי עסק קטנים.

בפורום שלנו מתחולל במשך תקופה ארוכה דיון ער מאוד בשאלה: איזו מכונה עדיפה? האם חובב קפה המחזיק בביתו מכונה בסיסית (גאג'יה, למשל) ומעוניין לשדרג את הקפה, צריך להעדיף סילביה או אוסקר? ומה לגבי מי שחדש בתחום ומחפש את המכונה הידנית הראשונה שלו?

במשך הזמן הועלו טיעונים לכאן ולכאן, כאשר מגוון הדעות הוא כמספר המגיבים. יש האומרים כך ויש הנשבעים שכך. אך טרם ערכנו, במסגרת הפורום, מבחן של ראש-בראש בין שתי המכונות המדוברות.

עד עכשיו…

סיפור שהיה, כך היה

כבכל שבוע, נפגשו, כפיר ואני (מוטי), לארוחת צהריים. הפעם בחרנו ברמת החייל כמקום המפגש. תכננו לכרסם אליטיזם ב-"שגב אקספרס" אך ברוב תמימותנו הגענו מבלי להזמין מקום מראש. השעה היתה 12:00 ונתבשרנו באדיבות פלצנית כי השולחן הבא יהא פנוי בדיוק ב-14:30… אבלים, חפויי ראש וקיבה, שמנו פעמינו למסעדה תאילנדית קרובה. ישבנו, כרסמנו ובלסנו נודלס. בין לבין, שוחחנו על הדיון החדש ששב והתעורר בפורום… סילביה או אוסקר. אוסקר או סילביה.

החלטנו לבצע השוואה. לא משהו מסובך – נחלוט קפה, ראש בראש, נטעם ונחווה דעה. נפעיל את המכונות כמו משתמשים מנוסים ומבינים, אך לא נצא מגדרנו – כלומר, ננסה להפעיל אותן כמו חובב קפה ממוצע. זכרתי שאורי מקסטלו העלה בפורום הצעה להשוואה אצלו בחנות, והזמין אותנו אליו. עוד באותו היום צלצלתי לאורי ושאלתי אם אפשר להגיע לערוך מבחן. אורי, כהרגלו, היה חביב ומסביר פנים, והזמין אותנו להגיע מתי שרק נרצה.

כפיר רקח תערובת מעניינת ששנינו אוהבים, קלה אותה באותו היום, ויומיים אח"כ החלטנו לחזור אל רמת החייל ולבצע את ההשוואה.

rnrn

rnrn

על המכונות

רנצ'יליו סילביה

 

הסילביה מתהדרת במוניטין מצוין ואמינות טובה ומהווה מעין "סף כניסה" לעולם האספרסו האיכותי בבית. יש לה קהל חובבים מושבע והיא מאוד סחירה ופופולרית גם ביד שניה.

יש לה דוד גדול ביחס לשאר מכונות הדוד היחיד (מלבד מכונות דוד יחיד E61) ויכולת הקצפה מצוינת אם כי מוגבלת בגלל נפח הדוד, אך בהחלט מספקת ל 2 כוסות קפוצ'ינו ממוצעות. לחובב הקפה המושבע דוד יחיד משמעו המתנה בין חליטה והקצפה וגם הכרח לביצוע גלישת טמפרטורה כדי לקבל טמפרטורת חליטה אופטימלית.

מיכל המים יחסית גדול ונוח למילוי.

באופן כללי המכונה עושה רושם איכותי לרבות המתגים, ברז הקיטור וצינורית ההקצפה.

להלן המפרט הטכני של המכונה ולינק לאתר היצרן:

  • מכונת דוד יחיד עם דוד פליז בנפח 0.3 ליטר
  • ידית 58 מ"מ כבדה מפליז ברמה מסחרית
  • מעטפת נירוסטה איכותית
  • צינורית הקצפה איכותית ללא פנרלו ועם בידוד גומי לאחיזה נוחה
  • משאבת רטט ו OPV שמווסת את לחץ החליטה
  • מגש איסוף נוזלים קטן
  • גוף חימום חזק – 1150W
  • משקל – 14 ק"ג
  • מיכל מים גדול בנפח 2 ליטר

http://www.rancilio.it/rancilio/prod_model.jsp?id_model=49&id_language=3&id_category=26

יבואן: "נני" www.neni.co.il

נואובה-סימונלי אוסקר

rnrn

rnrn

האוסקר הנה מכונה ותיקה וטובה ואולי מזוהה הכי הרבה כמכונת ה"פיצוציות". היא מהווה מעין סף כניסה למכונה מסחרית אמינה ועמידה שמאפשרת שימוש מסיבי.

המכונה די גדולה ומסיבית ואף גדולה במקצת בממדים ממכונת E61. המעטפת עשויה פלסטיק קשיח והעיצוב פשוט וספרטני. לי (כפיר) היא משדרת "באתי לפה כדי לעבוד" 🙂 המכונה ידועה כמכונה מאוד אמינה ועמידה, ועל כן יועדה מלכתחילה לבתי עסק קטנים שאינם מטפלים בציוד הקפה שלהם באופן שוטף.

להלן המפרט הטכני של המכונה ולינק לאתר היצרן:

  • מכונת HX (מחליף חום)
  • דוד ענקי בנפח 2 ליטר
  • ראש חליטה כבד עם ידית מסחרית בקוטר 58 מ"מ בעלת זווית 15 מעלות שמאפשרת דחיסה נוחה וקלה
  • מגש איסוף נוזלים גדול
  • צינורית הקצפה ארוכה
  • גוף חימום 1200W
  • משאבת רטט (עם אפשרות לחיבור ישיר למים)
  • מיכל מים בנפח 2.3 ליטר נשלף למילוי

http://nuovasimonelliusa.com/oscar.html

יבואן: "קופיטים סוכנויות" www.coffeeteam.co.il

ההשוואה

ההשוואה

היות והדיון הסוער האחרון בפורום היה סביב איכות האספרסו בין שתי המכונות, שהוא הבסיס לכל משקה קפה אחר, החלטנו להתמקד אך ורק באספרסו. לא בדקנו את ההבדלים בהקצפת חלב. נציין, לפני ההשוואה עצמה, שבמידה ואתם שותים הרבה קפוצ'ינו (כלומר, אתם מקציפים חלב), לאוסקר יש יתרון משמעותי על הסילביה, היות וניתן להקציף במקביל לחליטת האספרסו (אין צורך לעבור למצב הקצפה ולהמתין) וההקצפה חזקה משמעותית מהסילביה, הודות לדוד הגדול.

אך כאמור, התמקדנו באספרסו.

rnrn

rnrn

כפיר קלה תערובת שטעימה לשנינו, והגענו אל אורי כשהמכונות עמדו מוכנות, מלאות במים ודלוקות מראש (כשעה חימום). השאלנו מסהר, אח של מוטי אשר גר באיזור רמת החייל את טמפר ה-Espro האיכותי שלו (תודה, סהר :)).

rnrn

rnrn

שתי המכונות הינן מתצוגה בקסטלו, כאשר הסילביה חדשה מאוד. בתמונות תוכלו לראות שהחלק העליון שלה לבן – זו מדבקה שלא קולפה כדי לשמור על הנירוסטה (כאמור, מכונה חדשה). אורי העמיד לרשותנו מטחנת רוקי חדשה, גם היא, כך שקיבלנו למעשה סט ביתי מצוי: צמד הרנצ'יליו (סילביה+רוקי) מול אוסקר+רוקי.

כפיר היה אמון על מלאכת החליטה עצמה. הוא ביצע קולינג פלאש באוסקר, וגלישת טמפרטורה בסילביה, בדיוק לפי המדריך לגלישת טמפרטורה שפורסם כאן באתר.

התחלנו עם כיול המטחנה וסבב חימום ראשוני, ושפכנו כ-5 כוסות מכל מכונה לכיור. מהר מאוד הגענו לכיול מדוייק ולזרימה מיטבית בשתי המכונות.

rnrn

rnrn

חלטנו בשתי המכונות במקביל, וטעמנו משתיהן. לאחר מספר טעימות, ביקשנו מאורי (שגם הוא טעם, אך היות והוא עוסק בתחום הוא מנוע מלכתוב את דעתו בכתבה הזו) שיעזור לנו לבצע מבחן עיוור. כפיר חלט שתי כוסות מכל מכונה, בחרנו ביחד את הכוס שנראתה טוב יותר, סובבנו את הגב ואורי הציב את הכוסות בשתי פינות השולחן. הסתובבנו בחזרה, טעמנו משתי הכוסות, וניחשנו שנינו איזו כוס נופקה ע"י איזו מכונה.

rnrn

rnrn

גם אורי טעם… אבל אסור לגלות מה היתה דעתו 🙂

בהמשך, ניסינו גם מקפה הבית של קסטלו, כדי לטעום את שתי המכונות מעוד תערובת, ולנטרל השפעה של התערובת הספציפית שכפיר קלה.

rnrn

rnrn

 

הפערים היו מאוד ברורים לשנינו.

בעמודים הבאים תוכלו לקרוא את חוות הדעת האישית של כל אחד מאיתנו.

חוו"ד – כפיר

rnrn

rnrn

חוו"ד – כפיר

הכנתי מבעוד מועד תערובת מקליה ביתית מבוססת זנים שמוטי ואני אוהבים:

  • 50% בורונדי
  • 25% סומטרה
  • 15% ימן
  • 10% מונסון מאלאבר (לבקשתו המיוחדת של מוטי)

התערובת נקלתה FC, עצירה בג'ין שניה לפני הפיצוץ השני, אווררה 24 שעות ונחה בקופסה עוד 24 שעות.

כיילנו את הרוקי (הדנדשה שהועמדה לרשותינו באדיבות אורי מ"קסטלו") והתחלנו במלאכת החליטה.

האוסקר

קודם כל ברצוני לציין שהתמונות לא ממש מחמיאות לה ובמציאות היא הרבה יותר נעימה לעין ועם הצבע המתאים (כסוף) היא תהיה אפילו די נאה. לפני החליטה ביצענו קולינג פלאש כמקובל במכונות מחליף חום, התמתנו כחצי דקה וחלטנו.

מתג החליטה קצת מעצבן ופלסטיקי, לוחצים עליו פנימה כפי שמדליקים מכשיר חשמלי פשוט. בסיום לוחצים שוב והוא יוצא החוצה – לא הכי נוח ואינטואטיבי במכונת קפה מקצועית אבל עושה את העבודה לאחר שמתרגלים.

בזמן הבחינה היה לא נוח למלא מים במכונה, המיכל ניתן למילוי בזהירות על ידי פתח עגול וקטן ואם יש אפשרות והארון מספיק גבוה במטבח בבית אז אפשר לשלוף אותו החוצה ולמלא בברז.

המשאבה מאוד שקטה עד שחשבנו שחנקנו את המכונה עם טחינה דקה מידי ולאחר מספר שניות החל לזלוג הקפה בזנב עכבר עם טייגר סקין נהדר.
הקפה היה נהדר, גוף מלא עם חמיצות בינונית ברקע שהתפשטה באיטיות בחלל הפה ואפטרטייסט טוב שנשאר בפה לאורך זמן. עלי להודות שהתערובת יצאה לא הכי מאוזנת למרות ה 10% רובוסטה שהוספתי, כנראה בגלל שיש שם זנים כמו סומטרה והמונסון שדורשים קליה קצת יותר עמוקה בתוך הפיצוץ שני כדי להוציא את המרירות העשבית שמאפיינת אותם (ושמוטי כל כך אוהב) והיא יצאה מעט חמצמצה אך עדיין מלאה בטעמים של הבורנודי והימן.

ניסינו עוד כמה שוטים והצלחנו לקבל שוב ושוב אספרסו נהדר ודי עקבי בטעם.

rnrn

rnrn

הסילביה

קודם כל אני יכול לומר שמדובר במכונה יחסית נאה וקומפקטית יותר מאשר האוסקר, מעטפת הנירוסטה שלה משדרת איכות וגם המתגים גדולים ונוחים להפעלה. הידית מאוד יפה עם הלוגו של רנצ'יליו שמתנוסס עליה בגאווה ומאוד מזמינה להכין בה קפה.

לאחר כמה שוטים שהלכו לכיור הצלחנו לכייל את העסק ולקבל חליטות טובות עם קרמה עשירה ומזמינה, הקפה היה קצת טרי וזה ניכר בעובי הקרמה בקפה אך עדיין קיבלנו טייגר סקין נאה.

rnrn

rnrn

מטעימה ראשונית (לא עיוורת) מיד היה ניכר הבדל בין המכונות. הקפה של הסילביה היה הרבה יותר אנמי עם פחות גוף וחמיצות במרכז הלשון ללא טעמים מורכבים ופירותיים כמו שקיבלנו באוסקר, גם האפטרטייסט היה פחות נעים לעומת האוסקר ממש כאילו מדובר בתערובת קפה אחרת.

ניסינו עוד כמה שוטים כדי לוודא שהצלחנו להוציא את המיטב ופעם אחר פעם הטעם של הקפה היה דומה והאמת די מאכזב.

לאחר מכן ביצענו טעימה עיוורת כאשר חלטנו במקביל מהאוסקר ומהסילביה שוטים ונתנו לאורי מקסטלו לערבב את הכוסות כאשר הפננו את גבינו ולא הסתכלנו. זה היה מאוד מעניין כי ההבדלים היו כל כך ברורים בין המכונות שהצלחנו תוך שניות ספורות לזהות את ההבדלים וקלענו בול לאיזה מכונה שייך האספרסו שטעמנו.

לסיכום

אני יכול לומר משפט אחד על הסילביה: כגודל הציפיה כך האכזבה. טעמתי בעבר סילביה מול מכונת E61 והיה פער משמעותי לרעתה אך ציפיתי שהיא תתן פייט רציני לאוסקר במיוחד לאור העדויות המלומדות של הרבה אנשים שהתנסו עם המכונה אך לצערי היא אינה מתקרבת לרמת הקפה שהופקה מהאוסקר וזה הוכח פעם אחר פעם בנסיונות החוזרים ובמבחן הטעימה העיוור.

מעבר לכך אני יכול לומר שתהליך הכנת הקפה בה מייגע לעומת האוסקר, גלישת הטמפרטורה לוקחת לא מעט זמן (סבבים של חימום וריקון מים) לעומת קולינג פלאש של עשר שניות באוסקר והמתנה קצרה וחליטה. המים במיכל הסילביה נגמרו מאוד מהר ובבית ממוצע למלא מים מתחת לארון מטבח זה ממש לא כיף בתדירות יומית.

המשאבה של הסילביה רועשת מאוד ביחס לאוסקר וזה יכול להפריע למי שמכין קפה בשעות הבוקר המוקדמות או הערב. בנוסף הבידוד מרעשים ומוויברציות ממש לא מוצלח עד כדי כך שכוסות אספרסו/מקיאטו פשוטות כמו שאתם רואים בתמונות ממש זזו להן בזמן החליטה והיה צורך להחזיקן ביד (!) כדי שהקפה לא יזלוג מחוץ לכוס.

מיכל איסוף הנוזלים מאוד קטן ולא שימושי וזה ממש מעצבן לרוקן אותו בתדירות כל כך גבוהה, לא ברור למה תכננו את המכונה עם מיכל איסוף קטן כל כך.

גם האוסקר לא חפה מבאגים וקשה לי לומר שאהבתי את איכות לחצן החליטה שהרגיש כמו מתג הדלקה של מנורת לילה 🙂 היו חסרים לי עוד כמה סנטימטרים של גובה בין ראש החליטה למגש הנוזלים כדי שיהיה נוח יותר לעבוד אבל לאור איכות הקפה שהיא מנפקת קל לסלוח לה על המינוסים לרבות המראה הספרטני והפלסטיקי.

אין למכונה שובר ואקום וזה אומר שלא ניתן יהיה לחבר אותה לטיימר כדי להדליק מראש וצריך לנקז אדים מצינורית הקיטור בזמן החימום אחרת הפרסוסטאט יעצור את תהליך החימום מוקדם מידי. נוסף אין OPV שמגביל את לחץ החליטה ל 9 באר.

המשאבה שלה שקטה מאוד והיא מפיקה קפה ברמה קרובה למכונות E61 ומהשוואה חפוזה שעשינו מול הג'יוטו שאורי מחזיק בחנות אני יכול לומר שקיים הבדל ברור לטובת הג'יוטו ורמת הקפה היתה גבוהה יותר.

rnrn

rnrn

בתום המבחן יש לנו מנצחת בנוקאואוט ולא בנקודות, לדעתי ברמת המחיר של האוסקר אין לה תחרות אמיתית בארץ והסילביה היא האכזבה הגדולה של המבחן הזה.

לאחר ההשוואה אני יכול לומר לכם שלמדנו 2 דברים עיקריים:

1. הסילביה מתאימה יותר לליגה של אסקסו בייסיק וגאג'יה קלאסיק מאשר לאוסקר או ל E61 ואני לא רואה שום טעם להמליץ עליה כשדרוג לגאג'יה או כמכונה ראשונה היות והמחיר המאוד גבוה שלה ממצב אותה מול האוסקר שנותנת תמורה עדיפה בעשרות מונים וכניסה לליגה מקצועית אמיתית.

2. לעיתים מראה מטעה כי על הנייר לסילביה יש את כל מה שצריך כדי להפיק אספרסו ברמה מקצועית ולאוסקר חסרים רכיבים שלמדנו שהם מהותיים כמו OPV. עדיין רמת הקפה הייתה טובה משמעותית מהסילביה.

זה רק מחזק את דעתי כשאני תמיד אומר שמבחן התוצאה הוא זה שקובע ושאסור לקבל החלטה רק על סמך מפרט טכני והמלצות יבשות. חייבים לטעום ואם אפשר להשוות ראש בראש מכונות קפה במיוחד ברמות המחירים הללו כדי לדעת מה טוב יותר ומה נוח יותר להפעלה ביום יום.

ברצוני להודות לאורי מ"קסטלו" שאירח אותנו כל כך יפה ולהביע צער על הלכלוך והבלגאן שהשארנו לו בחנות 🙂

rnrn

rnrn

חוו"ד – מוטי

rnrn

rnrn

חוו"ד – מוטי

הדיונים האחרונים שהתלהטו בפורום דגדגו לי במקום רגיש. באופיי, אני טכנולוג שאוהב להבין איך דברים עובדים וללמוד איך לשפר ולתקן. אבל אני מאוד לא אוהב תיאוריה. לדעתי, אם תחפשו כמה פעמים כתבתי בפורום, בהודעות שונות, "אתה מדבר תיאוריה אבל אני רוצה לדבר פרקטיקה" – תמצאו מספר תלת ספרתי של מופעים, לפחות 🙂

בדיונים האחרונים, כמו בהשוואות שהיו בעבר בין האוסקר לסילביה, נטען שוב ושוב שהסילביה תהא עדיפה על האוסקר. הסיבות מגוונות, אך כולן תיאורטיות. בראשן העובדה שלסילביה יש OPV ולאוסקר – אין.

למי שאינו מצוי בפרטים, אסביר בקצרה ש-OPV הוא רכיב פשוט שמטרתו לדאוג לכך שלחץ החליטה שיופעל על הקפה יהיה אחיד וקבוע. במכונות מהסוג המדובר כאן, המשאבה עשויה לייצר לחץ משתנה וגבוה מהלחץ האידיאלי (שהוא כ-9 בר). כשיש OPV, הוא מנתב את המים העודפים החוצה ומשאיר מים בלחץ הרצוי בלבד. כשאין OPV, אנחנו נתונים לחסדי המשאבה, ואיננו יודעים מה הלחץ בו יחלט הקפה בפועל, ואף איננו יכולים להבטיח שהוא יהא יציב.

על הנייר, לסילביה יש OPV ולכן הקפה שלה צריך להיות יותר טוב. אבל יש עוד המון פרמטרים המשפיעים על איכות הקפה שבכוס – גודל הדוד, היציבות הטרמית של המכונה, יציבות הטמפ' תוך כדי חליטה ועוד. כמובן שמיומנות המפעיל היא פרמטר מכריע, גם הוא.

אף אחד בפורום לא טרח והלך לבדוק השוואה של ראש-בראש בין המכונות האלו, ולכן הפריע לי לקרוא דעות נחרצות לכאן או לכאן, כשהכל מבוסס על תיאוריה בלבד. היה ברור לי (כפי שהיה ברור גם לכפיר) שחייבים לבצע פרקטיקה פשוטה של השוואה – וזאת עשינו.

לפני שאכנס אל נושא האספרסו עצמו, חשוב לי להדגיש את היתרונות והחסרונות של המכונות, האחת אל מול השנייה. לא אכנס ליתרונות "תיאורטיים" (כמו יציבות טמפ', למשל), אלא רק להבדלים בהפעלת המכונות ובשימושיות שלהן, בחיי היומיום של המשתמש הממוצע.

יתרונותיה של הסילביה הם בראש ובראשונה עיצוביים. מעבר לכך שהיא יפה ומזמינה, היא מרגישה מאוד איכותית ביד. הכפתורים חסונים, הידית כבדה וטובה. הנירוסטה מבריקה והמכונה בדיוק בגודל הנכון לשימוש ביתי. האוסקר, לעומתה, גדולה ומגושמת יותר. אני מוכרח להודות שהופתעתי, כבכל פעם בה אני רואה את האוסקר, כי איכשהו תמיד אני זוכר אותה כגדולה יותר מאשר היא במציאות. אך בכל זאת – היא גדולה משמעותית מהסילביה. לטעמי האישי היא גם פחות יפה מהסילביה, והתחושה שהיא משדרת היא של בית חרושת קטן לקפה, ולא מכונת-קפה ביתית. אני לא אוהב את הפלסטיק שלה, למרות שהוא מאוד איכותי למגע. הסילביה נאה מהאוסקר משמעותית – אך מדובר, כמובן, בטעם וריח.

גם הכפתורים עצמם מרגישים ונראים לא נעימים באוסקר. שוב התחושה התעשייתית, של כפתור heavy duty שלא אמור להתקלקל לעולם, אך הוא נראה ומרגיש מאוד מגושם. הסילביה, לעומת האוסקר, מצויידת בכפתורים וצינורות מאוד נעימים וביתיים, ונותנת הרגשה אינטימית של מכונת קפה.

מיכל המים של הסילביה גדול ונוח מאוד. קל למלא מים במכונה. המיכל של האוסקר דק ומאוד לא נוח, ויש לו פתח מילוי מאוד קטן. יש לשלוף אותו החוצה מתוך המכונה כדי למלא מים באופן נוח. אפשר למלא מים באוסקר כשהמיכל בתוכה, אך יהא מומלץ להשתמש במשפך כלשהו, כי בקלות אפשר למזוג מים מחוץ למיכל. הסילביה עדיפה כאן באופן ברור.

היות והדוד בסילביה לא גדול במיוחד והמכונה איננה ענקית, זמן החימום הוא קצר יחסית ובשימוש ביתי אני מניח שיהא אפשר להסתפק אפילו ב-20 דק' של חימום מראש (למרות שמומלץ להמתין לפחות חצי שעה). לאוסקר יקח מינימום 40 דק' להגיע לחימום טוב.

rnrn

rnrn

יתרונותיה של האוסקר הם בשימושיות. בראש ובראשונה – האפשרות להקציף חלב ולחלוט אספרסו בו זמנית. בזמן שבסילביה יש ללחוץ על כפתור ולהעביר את הדוד למצב הקצפה – ואז להמתין כ-2 דק' עד שאפשר להקציף, באוסקר הדבר אפשרי בו זמנית. יש להמתין פרק זמן דומה כדי לחזור ממצב הקצפה למצב חליטה, במידה ורוצים להכין עוד כוס קפה. לאנשים המכינים הרבה קפוצ'ינו בבית הדבר עשוי להיות קריטי.

האוסקר מגיעה עם ידית חליטה איכותית יותר מהידית של הסילביה. היא מרגישה מאוד טוב ביד ומזכירה לי את הידיות של אלקטרה (אך עדיין רחוקה מהן). הידית עצמה בעלת זוית, כך שאפשר להניח אותה על השולחן והסלסלה תהא מאוזנת – קל מאוד לדחוס את הקפה באופן כזה.

מיכל הניקוז של האוסקר גדול ונוח. המיכל של הסילביה ממש קטן ומטריד. היות ויש לבצע גלישת טמפ', המיכל מתמלא ממש בקלות, וצריך לנקזו בתכיפות מאוד גבוהה. הגענו למצב שהעדפנו לבצע גלישת טמפ' בסילביה בעזרת כלי עזר, כי אחרת היינו צריכים לרוקן את המיכל כל סיבוב חליטה.

הפעלת האוסקר היא *משמעותית* פשוטה יותר. אמנם יש לבצע קולינג פלאש, כמו בכל מכונת HX (מחליף חום), אך הוא הליך פשוט ומהיר (5-10 שניות) ואחריו אפשר לחלוט קפה. בסילביה יש לבצע גלישת טמפ' – הליך מעצבן מאוד, עם שלבים רבים, איטי ומרגיז, שאני אישית לא מבין איך אפשר להתרגל אליו. זה לוקח מעל לדקה שלמה! נראה לי כמו טרחה בלתי הגיונית, אך אני מניח שאפשר להתרגל להכל.

rnrn

rnrn

הבדלים בכוס האספרסו

התכנסנו כדי להשוות אספרסו בכוס – וכך עשינו.

כבר לאחר הכיול הראשוני, היה ברור שההבדל בין המכונות הוא תהומי. שימו לב, אני לא מדבר על הבדל מינורי או עניינים של טעם וריח. הפער בין כוסות האפסרסו היה כ"כ גדול, עד כדי כך שהיה בעינינו מעט מגוחך לבצע השוואה עיוורת בין הכוסות – אך עשינו כזו בכל זאת.

האספרסו של הסילביה היא טעים. הוא זלג מאוד יפה, עם טייגר סקין ניכר וקרמה שמנה, חומה ויפה (אין לי ספק שהרובוסטה תרמה לכך, רובוסטה אהובתי!). הגוף היה טוב, עם מרירות עדינה. החמיצות היתה קצת גבוהה מדי ולא מוקמה לי נכון בלשון – כלומר, הרגשתי שלא מדובר בחמיצות "טעימה" (מה שאנחנו קוראים לפעמים "פירותיות") אלא חמיצות שנובעת מהחליטה עצמה. היא לא היתה מאוד חזקה, אך היתה מודגשת מדי מכדי שאהנה מהכוס.

כשעברתי להתבונן בכוס מהאוסקר, לא היה הבדל כמעט. גם כאן הקפה זלג יפה והטייגר סקין היה ניכר. הקרמה שמנה וחומה, בדיוק כמו בסילביה. למען האמת, אני לא חושב שהייתי יכול להבחין בין הכוסות ע"פ מראה בלבד.

אבל מיד כשלגמתי את הסיפ הראשון, הפער העצום היה ברור וניכר. בהשוואה לסילביה, הגוף בקפה של האוסקר הוא משמעותית יותר שמן. מלא. הטעמים נפתחים. פתאום מרגישים בגוונים ובעומק שפשוט לא קיימים בסילביה. החמיצות מתונה הרבה יותר, ונובעת ישירות מהתערובת (הימן, לדעתי) ולא מהחליטה. אפשר לתאר זאת כך: הקפה באוסקר הוא רחב יותר (מנעד טעמים אדיר בהשוואה לסילביה, מהבסיס עד לחלק העליון) וגם עמוק יותר (כל הטעמים מודגשים יותר ויסודיים). גם האפטרטייסט באוסקר היה מודגש הרבה יותר וברור.

פשוט, חד וחלק – אין מה להשוות בין שתי הכוסות האלו. המבחן העיוור שערכנו אח"כ היה די מצחיק. שנינו שתינו מהכוסות ומיד הצבענו על השייכות המדוייקת. ערכנו את המבחן פעמיים, ובשתי הפעמים היה ברור מה אנחנו שותים. זה באמת כמו להשוות קפה שחור טרי ומבושל לקפה בוץ בכוס קלקר. לא צריך להתעמק ולחשוב הרבה, ברור מיד מה זה מה.

 

בדיקה מהירה מול E61

לא יכולנו להתאפק, והפעלנו גם ECM Giotto – מכונת E61 נפוצה ומוכרת. רצינו לטעום האם ההבדל בין המכונות שבחנו לעומק לבין ה-E61 גדול ומוצדק. לא ביצענו השוואה מסודרת, אלא רק חליטה מהירה (לאחר חימום הולם) של מס' כוסות. ההתרשמות היתה כי הפער אכן מרשים וגדול, כמעט בכל פרמטר – הגוף, המנעד, האפטרטייסט והמרקם בפה. לא ביצענו השוואה מסודרת היות ולא לשם כך התכנסנו, ועל כן אין טעם להרחיב. אולי בהמשך נערוך עוד השוואה, הפעם בין האוסקר ל-E61.

לסיכום…

מבחינתי המבחן הזה הוכיח יותר מדבר אחד. מעבר לכך שהאינטואיציה והניסיון של שנינו עמדו במבחן המציאות, אני חושב שהגישה של "קודם כל – פרקטיקה" חזרה והוכיחה את עצמה. העובדה שלאוסקר אין OPV ממש לא מעניינת אותי. להזכירכם – גם לאלקטרה סמיאוטומטיקה, אחת המכונות הביתיות המנפקות את הקפה הכי טוב שיצא לי לשתות, אין OPV ועוד מכלולים שונים ש"ידועים" כחשובים מאוד לקפה.

במבחן התוצאה שבכוס, הפער בין האוסקר לסילביה היה ענק וכזה שלחלוטין לא מצדיק העדפה של סילביה על אוסקר. לדעתי גם פרוייקט של השתלת PID לסילביה הוא מיותר, כי בהפרשי המחירים אפשר כבר לקנות אוסקר ולקבל קפה עדיף ושימושיות גבוהה בהרבה.

נהוג לטעון שהסילביה היא מכונה לא יציבה (בחיבה קוראים לה "סילביה המשתוללת") ושיש ללמוד אותה ולדעת להפעילה. אני מנחש שאם משתמש מנוסה שמכיר את המכונה על בוריה היה חולט בה את הקפה במקומנו, הוא היה עשוי לקבל כוס קפה טובה יותר. אך היות והפער היה אדיר כ"כ (ואנחנו הרי ביצענו גלישת טמפ' כהלכתה והפעלנו את המכונה כמשתמש ממוצע) – אני מסרב להאמין שהוא היה יכול לנפק קפה שאפילו מתקרב לרמת האוסקר.

בשורה התחתונה: לדעתי אין שום סיבה להמליץ על סילביה ברמת התמחור שלה בארץ היום. אם מישהו מגיע למחיר הסילביה, עדיף שיוסיף עוד כמה מאות ש"ח וירכוש לעצמו אוסקר. הקפה יהיה טוב משמעותית והחוויה בכוס תהא משודרגת וטעימה יותר.

תודה רבה לאורי מקסטלו על הגמישות, הרצון הטוב והעזרה הרבה.

חג סוכות שמח לכולכם וקפאין לרוב, משנינו!

לדיון בנושא: השוואה ראש בראש: סילביה מול אוסקר


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

7:00
  /  
11.10.2011
  
מאת: כפיר שבו ומוטי רדומסקי

1