נפוליטאנה – Neapolitan Flip Coffee Pot

עופר מכין קפה בנפוליטנה - מקינטה הפוכה ומשונה


הקדמה

 

rnrn

rnrn 

הקדמה

יש מקינטה, יש בריקה יש מכשירי דריפ שונים ויש נפוליטאנה.

את השם הזה שמעתי מזמן וידעתי שיש שם עניין של להפוך את המכשיר כדי להכין את הקפה אבל לא ראיתי ולא הכרתי אותה. דן מפורטופינו כתב שזה מכשיר שמפיק קפה טעים ומכאן עד להחלטה של קנייה הדרך היתה קצרה.

באיביי האיטלקי נמכרות נפוליטנות בעיקר לשוק הפנימי ומשלוח לארץ קיים אבל יקר.

החלטתי לקנות בארץ נפוליטאנה גודל 3 שמתאימה למעשה ל 2. כל מה שהיה צריך זאת תקופת חגים ועודף זמן בבית. יום חג אחד אספתי את הילד ונסענו לפורטופינו. המוכר לא ממש הבין למה אני רוצה לקנות נפוליטאנה…

זה הלך ככה:

אני: יש לכם נפוליטאנה?
מוכר: כן אבל אין הרבה, זה יותר לתצוגה, אני לא יודע אם יש מחיר בכלל.
אני: אבל באתר שלכם כתוב שאתם מוכרים!
מוכר: כן נכון, לדעתי מקינטה עדיפה.
אני: אני רוצה נפוליטאנה.
מוכר: אתה לא רוצה לטעום מהקפה שלנו?
אני: תביא לי נפוליטאנה!!!
מוכר: (במחסן מאחורה)
אני: לא נפוליטאנה של 6! של 3!!!
אני: איזה צבעים עוד יש?
אני: 120 ₪ ? מה אין הנחה?… טוב תביא.

על הדרך קניתי גם כד הקצפה של Ilsa anniversario (קיבלתי 10% הנחה בתנאי שאני לא אגיד לאף אחד. באמת לא אמרתי לאף אחד – גם לא לאשתי, אבל הוא לא אמר לי שאסור לכתוב…)

סך הכל היה ביקור נחמד. המוכר שם בעיקר נהנה לקלות קפה ולדבר על קפה – לא מוכר קלאסי (במובן הטוב של המילה).

על המכשיר

על המכשיר

נפוליטאנה היא סוג של פילטר דריפ מתכת והטעם דומה לזה של דריפ מתכת מוכר אחר – הפילטר הויאטנמי אבל הקפה שונה.
המבנה של הנפוליטאנה וצורת ההכנה קצת מזכירים מקינטה. 

מבנה הנפוליטאנה:

 

rnrn

נפוליטאנה בנויה מהחלקים הבאים:

  1.  מיכל תחתון בו המים רותחים.
  2. כוס פילטר שבה שמים קפה ומניחים בתוך המיכל התחתון
  3. את כוס הפילטר סוגרים בהברגה עם פילטר הדריפ 
  4. מיכל עליון עם משפך שמורכב הפוך על המיכל התחתון
  5. מכסה למיכל העליון אחרי שהופכים אותו.

יש נפוליטאנות מנירוסטה אבל המסורתיות מאלומיניום (טוב לאיטלקים == טוב לי)

הכנת קפה

הכנת קפה

ממלאים מים במיכל קצת פחות מפתח האדים הקטן שיש במיכל התחתון.

אין קו סימון כמו במקינטה כי זה לא כזה חשוב. לא צריך להיבנות פה לחץ של אדים.

rnrn

 

 

rnrn

בתמונה רואים מקינטה מול נפוליטאנה.

יש לי מקינטה ביאלטי דאמה 3 כחולה ולכן גם הנפוליטאנה כחולה בהתאם.

קפה לנפוליטאנה צריך להיות טחון ברמה דומה למקינטה.  ממלאים קפה בכוס הפילטר ומניחים במיכל התחתון. אפשר למלא גבעה קטנה של קפה – לא חייבים ליישר כמו במקינטה.

rnrn

 

 

rnrn

עכשיו סוגרים עם פילטר הדריפ:

rnrn

 

 

rnrn

לפני שמרכיבים את החלק העליון – מבט על חור האדים במיכל המים.

rnrn

 

 

rnrn

כשהנפליטאנה על האש המים במיכל התחתון מתחממים ומגיעים לרתיחה.

כשרואים אדים בחור הקטן אפשר לכבות את האש. את החלק העליון פשוט מרכיבים קצת בלחץ על התחתון ומפה לאש.

מניחים על האש:

rnrn

 

 

rnrn

בהוראות ההכנה של Ilsa ממליצים למקם את הנפוליטאנה בשולי מקור האש כדי שהידיות לא יתחממו. זה עובד טוב גם במקינטה. למי שיש כיריים עם מקור אש קטן וממוקד יכול לשים את הנפוליטאנה במרכז הלהבה.

כעת מחכים להופעת אדי מים – בכיריים שלי זה לוקח כ 5 דקות. אפשר לקצר את הזמן הזה ע"י מילוי חמים מראש אבל כך החלק העליון פחות יתחמם והקפה פחות יתבשל.

כשהמים רותחים אפשר להפוך את הנפוליטאנה – אני מחכה דקה כדי שהמים יירגעו מהרתיחה ואז הופך. זמן הפיכת הנפוליטאנה צריך לאחוז בשתי הידיות ולהפוך בלי שחלקי הנפוליטאנה יופרדו. לק קטן מהמים יכול לזלוג מחור האדים בזמן הפיכת הנפוליטאנה.

rnrn

 

 

rnrn

ברקע רואים גם פילטר ויאטנמי שנכנס להשוואה. בשונה מפילטר ויאטנמי הקפה בנפוליטאנה מתבשל באדי המים עד לרתיחה. התהליך הזה ממצה יותר טעמים מהקפה.

עכשיו מחכים כ 5 דקות לסיום הדריפ. מכיון שחלקי המקינטה לא מוברגים (רק פילטר הדריפ) ניתן להפריד את החלקים ולוודא שהדריפ הסתיים.
הכלי שאליו הדריפ מתבצע (החלק העליון שהפכנו ונהיה תחתון) מתחמם מכל תהליך הבישול וכך הקפה נשמר חם.
בסיום ניתן להפריד את החלקים ולכסות את החלק עם המשפך במכסה הייעודי כדי שהקפה ישמור על חומו.

טעם הקפה

טעם הקפה

הקפה מהנפוליטאנה דומה מאוד לקפה שנוצר מפילטר ויאטנמי אבל מזכיר גם קפה שמבושל במקינטה. משהו באמצע הדרך בין פילטר דריפ למקינטה.

ההשוואה שביצעתי היתה בין מקינטה 3, נפוליטאנה 3 ופילטר ויאטנמי.

rnrn

 

 

rnrn

בתמונה – הנפוליטאנה מופרדת ומאחוריה הקפה מהמקינטה ומהפילטר הויאטנמי.

rnrn

 

 

rnrn

מסקנות מההשוואה

  1. למקינטה יש גוף אלומיניום מתומן וכפתור מכסה עגול, לנפוליטאנה יש גוף אלומיניום עגול וכפתור מכסה מתומן !?
  2. הטעם של נפוליטאנה הוא של פילטר דריפ אבל משודרג בגלל בישול הקפה
  3. אולי זה בגלל שאני שותה כל יום ממקינטה בעבודה והטעם שיצא מהנפוליטאנה חדש לי -> הוא הוא מרגיש יותר טעים ממקינטה
  4. יש יורש לפילטר הויאטנמי! (כמעט יורש כי המחיר של הנפוליטאנה גבוה)

נפוליטנה לא נפוצה מדי, לדעתי זה נובע בעיקר בזמן ההכנה הארוך – כמעט 10 דקות. פילטר ויאטנמי עולה הרבה פחות ומפיק קפה בזמן של מקינטה. הקפה מנפוליטאנה יכול לצאת שרוף אם מבשלים יותר מדי, דבר שיקרה פחות בויאטנמי.

מקינטה מפיקה את הקפה מהר יותר ובריקה מוציאה קפה שכבר מזכיר אספרסו.

הנפוליטאנה נמצאת במקום שלה – מי שמוכן להשקיע יקבל קפה טוב.

לדיון בנושא: נפוליטאנה – Neapolitan Flip Coffee Pot


7:00
  /  
06.11.2011
  
מאת: עופר שרגאי

1