יציבות טמפרטורה במכונת אספרסו – Oscar Nuova Simonelli

במאמר זה, ניסיתי לנתח את יציבות הטמפרטורה במכונות בטכנולוגית מחליף חום (Heat exchanger ) בכלל, ובמכונה מדגם אוסקר של נובה ...


רקע טכנולוגי:

במכונות עם מחליף חום, ישנו דוד אחד שמחומם לטמפרטורה של כ-120 מעלות (טמפרטורה לקיטור), והמים שמשמשים לחליטה אלו מים בטמפרטורת החדר, אשר עוברים בסיפון בתוך הדוד, סופגים את האנרגיה תוך כדי המעבר בדוד, ומגיעים לראש החליטה בטמפרטורה של כ-90 מעלות.
ראש החליטה עשוי בדרך כלל כיציקה כבדה של מתכת, ובחלק מהמכונות, ישנו סיפון של מים גם בתוך הראש, זה נועד לכיונון אחרון ועדין והמגע עם הראש עצמו מוסיף, או מוריד שתיים שלוש מעלות לפני החליטה עצמה. לכן חשוב שהטמפרטורה של כל היציקה הזו תהיה כ-91 מעלות, כדי שטמפרטורת המים היוצאים לחליטה, תהיה מדיוקת ככל האפשר. דבר זה תורם ליציבות טמפרטורה לאורך זמן.


התמונה באדיבות de RUMAH KOPI

סיפור אישי קצר:

בעבר, היתה בראשותי מכונת אוסקר מיד שניה. לא הצלחתי להוציא ממנה קפה שסיפק אותי.
למרות ניסיותי הרבים, שכללו, כ-17 סוגי קפה שונים, משקלי מנה שונים, טחינות שונות וכל זאת ללא הועיל.

החלטתי לבדוק את יציבות הטמפרטורה של המכונה, ולהפתעתי גיליתי שאחרי כ-10 שניות, הטמפרטורה של המים יורדת לאזור ה-60 מעלות. כלומר, ירידה של 30 מעלות ב-10 שניות (!?). הבנתי שמשהו לא תקין. ההשערה שלי, שהסיפון בתוך הדוד מצופה באבנית, דבר אשר משנה את מהירות ספיגת האנרגיה של המים אשר עוברים בו ולכן המים מתקררים ממש מהר.
זו היתה רק השערה שלי. בכל מקרה החלטתי להשתדרג למכונה חדשה, מכונת האוסקר חדשה ואדומה . דבר ראשון שעשיתי היה סט בדיקות טמפרטורה, לשם יצירת קו בסיס להשוואה עתידית. אני יודע עכשיו כיצד מכונה חדשה אמורה להתנהג, ובעתיד אוכל להשוות את ביצועי המכונה לראות אם משהו משתנה או באמת קשור לאבנית שמצטברת בדוד/סיפון.

עשיתי סרטון קצר (בהמשך) שמתעד את כל הבדיקות, וכמו כן מספר טבלאות אשר מסכמות את הניסויים הללו.

 

rn

 

הניסוי – חלק ראשון:

בשלב הראשון רציתי לבדוק כמה זמן לוקח למכונה להגיע לטמפרטורה הרצויה ממצב כבוי, כלומר, מטמפרטורת החדר ועד לטמפרטורה של 91 מעלות. בד"כ אנו מחכים בין 15-30 דקות ע"מ שהמכונה תגיע לטמפרטורת עבודה אופטימלית.
במכונות ללא שובר ואקום, יש להוציא קיטור כדי שהמכונה תגיע לטמפרטורה הרצויה. 

עוד באתר: יונתן גנדלר מסביר על פעולת שובר הואקום ולמה צריך אותו

בחצי השעה הזו, יש מים אשר עומדים בתוך הסיפון אשר בדוד. המים הללו מתחממים לטמפרטורה של עד 100 מעלות ולכן יש לבצע הוצאת מים של כ-8 שניות ( תלוי במכונה ובמצב שלה) כדי להוריד את הטמפרטורה לטמפרטורה אידאלית. זו גם הסיבה שעושים cool flash, של כ 2-3 שניות לפני כל חליטה. 

 

טמרטורת החליטה כפונקציה של הזמן, לאחר שמכונה עמדה 40 דקות דולקת

הניסוי – חלק שני:

בחלק הזה, המטרה היתה לבחון עד כמה יציבה הטמפרטורה בין שוט לשוט לאורך זמן. הבדיקה נעשתה לאורך זמן עם חליטה ללא קפה, דבר אשר גורם לירידת הטמפרטורה בצורה מהירה יותר, וזאת משום שהמים זורמים הרבה יותר מהר דרך הראש ולכן לא מצליחים לספוג את האנרגיה מהסיפון. למרות זאת, זהו מדד טוב, לדעתי, להתנהגות המכונה, לפחות כרפרנס למכונה חדשה.

 

טמפרטורת המים בזמן חליטה של 30 שניות (ללא קפה)

 

לסיכום, אלו הממצאים שלי מהניסוי אותו ביצעתי. אשמח לשמוע את חוות דעתכם על המתודולוגיה ואם אתם יכולים לבדוק אצלכם, איך זה במכונות שלכם, גם מאותו דגם אבל גם מיצרנים אחרים. ידוע כי יציבות טמפרטורת המים הוא מרכיב חשוב מאוד המשפיע על איכות הקפה וזו הסיבה שהנושא הזה עיניין אותי אישית.

אין באמור לעיל להביע חוות דעת אם המצב טוב או לא טוב (עובדה היא שהקפה טעים בכל זאת……), אלא ניסיון לחקור את הנושא ולקבל תמונת מצב ובשאיפה, בעזרתכם, להבין איך זה במכונות אחרות.

 

 

לדיון בנושא: יציבות טמפרטורה במכונת אספרסו – Oscar Nuova Simonelli


7:00
  /  
12.07.2012
  
מאת: עדי הבורסי

1