האתר שלנו מבוסס על פרסומות. ללא פרסומות לא נוכל להתקיים כלכלית.
כנראה שנעשה שימוש בדפדפן שלך בחוסם פרסומות אשר פוגע בנו כלכלית
אנחנו מבקשים שתוסיף אותנו לרשימה הלבנה Whitelist בתוסף חוסם הפרסומות שלך

תודה והמשך גלישה נעימה באתר!


עוד אפשרויות

Google translateGoogle translate
RSSמאמרים וחדשות RSS
קישור לעמוד זהLinkback
גרסא להדפסהגרסא להדפסה
del.icio.usשמירה ב del.icio.us
DIGGהמלצה ב-DIGG
google bookmarkסימניית גוגל

מאמרים מהקבוצה

אל תוותרו על המקינטה

מאת: מוטי רדומסקי
13/02/2013 - 07:00



 
 

 

 

הקדמה 

בשנים האחרונות, מכונת האספרסו הפכה למוצר נגיש וזול. היום, ניתן לקנות מכונה ראויה במחיר של מאות שקלים בלבד, להזין אותה בקפסולות קפה - ובלחיצת כפתור לקבל אספרסו טעים, בכל בית ובכל מצב. למעשה, הקפה האיכותי הינו כ"כ נגיש, עד שממוצר פרימיום שהיה ניתן לרכישה רק בחנויות יעודיות, הוא הפך למוצר צריכה שוטפת, שניתן למצאו בסופרמרקטים ואפילו בתחנות הדלק: "מלא לי פול-טנק 95 אוקטן, תן לי פעמיים קרואסון שקדים, שוקולד לילדים ושני שרוולי קפסולות, בבקשה. אנד קיפ-דה-צ'יינג'".

צרכנים רבים שדרגו את הקפה שלהם בבית - משימוש בקפה נמס הם עלו כיתה והיום שותים אספרסו ממכונת קפה. כוחו של המותג עושה כאן עבודה נהדרת, השיווק חזק ומחמיא, ולכולם ברור - האספרסו הוא פסגת הקפה, ואין בלתו. רבים מאלו שמחזיקים בבית מקינטה ורכשו לאחר מכן גם מכונת אספרסו, זנחו את המקינטה שנמצאת בארון או בתצוגה יפה בויטרינה של סבתא, כאשר את הקפה שלהם הם צורכים אך ורק מהמכונה.

מאמר זה בא כדי לנסות ולהעביר לכם מסר חד וברור: האספרסו הוא סוג של קפה, והוא בהחלט איננו הקפה הטוב ביותר. מעבר לכך, המקינטה, אותו הכלי הפשוט והזול שבד"כ נזנח לטובת "שדרוג" - מספקת סוג אחר של קפה, שונה מאספרסו ולא נחות ממנו.

אנסה להבהיר לכם את ההבדלים, תוך הדגשת היתרונות, כשהמטרה המוצהרת שלי היא לנסות ולשכנע אתכם לתת צ'אנס למקינטה.

הגידו כייין לזקיייין! 

מקינטה מול מכונת-אספרסו: הבדלים בקפה

נתחיל מהחשוב ביותר: הקפה עצמו.

ראשית, חשוב לציין: הקפה שהמקינטה חולטת נקרא "מוקה" ולא אספרסו, זאת משום שהוא נחלט בתנאים אחרים. אספרסו, לפי התקן, נחלט בלחץ של כ-9 באר. מוקה נחלט בלחץ של 1.5-2.5 באר. המוקה הוא קפה עדין יותר, משהו באמצע הדרך בין אספרסו לקפה פילטר.

דמיינו מערכת סטריאו טובה, עם דיסק שאתם אוהבים במיוחד.

אפשר להקשיב לו בפול ווליום, עם באס וטרבל מודגשים מאוד. לקבל פאנץ' כשצריך, המוסיקה קופצת החוצה בעוצמה, מאוד מרגשת, סוחפת. אבל ניתן גם להקשיב לו בווליום בינוני, יותר מאוזן, ללא הדגשת הקצוות. פתאום תגלו סאונדים אחרים ברקע, הזמר יהיה יותר נגיש ובולט, ובאופן כללי ניתן לומר שההאזנה הזו, העדינה יותר, תאפשר לכם לגלות את השיר באופן שונה. לא עדיף - אלא שונה. כשהמוסיקה צורחת והטוויטר שורף את האוזן, קשה לשים לב לניואנסים הקטנים של הגיטרה שברקע. זאת, למרות שהמוסיקה המודגשת סוחפת מאוד וכיף להתמכר אליה, לפעמים.

כך גם לגבי הקפה. קל מאוד להעדיף את האספרסו על המוקה - הוא חזק יותר, קיצוני יותר, בועט ומודגש. אבל החליטה האלימה הזו, בזמן שהיא מדגישה טעמים וניחוחות מסויימים, גם מעלימה טעמים ורבדים אחרים. המוקה, המאוזנת יותר, חושפת מנעד מעט שונה של טעמים, ומאפשרת לחוש ניואנסים בקפה שהולכים לאיבוד בחליטת האספרסו. מצד שני, היא מודגשת פחות, ולכן היא מותירה אפקט פחות עמוק, לכל מנעד הטעם.

חליטת האספרסו אוהבת להדגיש טעמים דומיננטיים. אם התערובת שלכם מאוד מרה, חיונית, או אפילו מתוקה במיוחד - האפסרסו יצא מודגש בדיוק במקומות האלו. בניגוד אליה, המוקה המאוזנת תאפשר לכם לחוש בטעמים שונים, גם בתערובת מרה במיוחד, למשל. 

כאמור - סוג שונה של קפה.

 

חליטת מוקה - קפה עדין יותר מאשר אספרסו 

יתרונות המקינטה על מכונת האספרסו

השימוש במקינטה טומן בחובו מספר יתרונות לא מבוטלים:

עלות: מחיר מקינטה זוגית בסיסית (ומומלצת. עוד על כך בהמשך) עומד על מעט יותר מ-100 ש"ח. כדי לטחון את הקפה אפשר להשתמש במטחנת תבלינים פשוטה שעולה כמה עשרות ש"ח בלבד. יוצא שכ-200 ש"ח יספקו לכם פתרון חליטת מוקה מעולה בבית. מכונת אספרסו ראויה+מטחנה סבירה תעלנה ביחד פי-10 יותר, ואף צפונה משם. מכונת קפסולות תעלה פי-5, כשעלות הקפה תהא גבוהה פי-3 מאשר עלות הקפה שבמקינטה.

ניידות: המקינטה ניידת וניתן לקחת אותה עמכם, לכל מקום - לעבודה, לטיול או אל ארוחת הערב שהוזמנתם אליה.

ספונטניות: מכונת קפה טובה צריכה זמן חימום של לפחות כ-30 דק'. במידה ולא מתכננים מראש, יש להמתין עד שאפשר יהיה לחלוט בה. בניגוד אליה, המקינטה תמיד מוכנה וזמינה. זה יתרון גדול, בעיני.

טריות הקפה: תמיד אמליץ על שימוש בקפה טרי בלבד, ועדיף מקליה ישראלית מקומית. אך בכל זאת, במציאות היומיומית אנחנו לא תמיד משתמשים בקפה טרי. קורה שפותחים שקית, וצורכים אותה במשך מס' שבועות. כפי שמחזיקי מכונות הקפה יודעים, עם הזמן והתבגרות הקפה, יותר מסובך לקבל אספרסו איכותי ממנו. נסו לחלוט כוס אספרסו מצויינת מקפה בן שבועיים, ותתקשו בכך. המקינטה רגישה פחות לטריות הקפה. בוודאי שחשוב שהקפה יהיה טרי, אך גם אם הוא מעט התיישן, עדיין תקבלו חליטה טובה וקפה טעים. למען האמת, כשהקפה מעט מבוגר, יותר קל להבחין בניואנסים שבו בחליטת מוקה מאשר באספרסו, שבו אותות הגיל מתורגמים לקפה דלוח ולא ראוי לשתיה.

רגישות לטעויות המפעיל: מכונת אספרסו ומטחנה מאוד מושפעות מטעויות קטנות שלנו. טחינה בגובה לא נכון, דחיסה לא טובה, מכונה לא חמה, חליטה קצרה/ארוכה מדי - כולן תובלנה לקפה לא טעים. בניגוד אליהן, השימוש במקינטה הוא סלחני יותר. קצת כמו להכין בשר על האש מול תבשיל של בשר בקדרה. כל טעות קטנה על האש תתורגם לסטייק לא טעים. בבישול קדרה, שהוא עדין יותר, יש מקום למשחק והתהליך סלחני יותר.

מקינטה מומלצת, או: האם יש חיים מעבר לבריקה?

המקינטה המומלצת אצלנו בפורום היא הבריקה של ביאלטי (המדריך המצולם לשימוש במקינטה מסביר מדוע).

הרשו לי להעלות מספר השגות לקביעה השמרנית והברורה הזו.

בחודשים האחרונים אני משתמש במקינטה אחרת, והיא ה-Forever Miss Inox. זוהי מקינטת נירוסטה, פשוטה יחסית, ל-2 מנות. בניגוד לבריקה, שמחירה מגיע לכ-300 ש"ח, ה-Forever עולה כ-130 ש"ח בלבד. יש לה מס' יתרונות שימושיים על הבריקה, ובראשם:

מחיר: כאמור, ה-Forever עולה פחות מחצי המחיר של בריקה. 

נירוסטה במקום אלומיניום: הנירוסטה פשוטה יותר לניקוי (אפשר במדיח) ולא מקבלת קורוזיה/ירוקת/טינופת טיפוסית שכולכם מכירים מתחתיות מתבגרות של מקינטות אלומיניום. היא גם מבריקה יותר.

בריאות: אלומיניום חשוד כחומר מסרטן (השימוש בו נתון במחלוקת מאוד משמעותית). לאנשים שמוטרדים מכך, הנירוסטה מספקת פתרון מעולה. 

אטמים מסיליקון: הגומיות עשויות סיליקון שכמעט ואינו מתבלה, מול גומיות הבריקה שיש לחדשן אחת לשנה-שנתיים בשימוש סביר. זה מאפשר להיות פחות קפדניים בניקיון שפת הסלסלה בתהליך חליטת הקפה.

 

אך החשוב ביותר: טעם הקפה.

מוזר, אך כבר מהטעימה הראשונה של הקפה מה-Forever, שמתי לב שאני מעדיף אותו על הבריקה. הסיבה מאוד ברורה: ה-Forever חולטת את הקפה בלחץ נמוך מהבריקה. יוצא מכך, שהקפה עדין ונעים יותר.

הבריקה קרובה יותר למכונת האספרסו. אבל זו בדיוק גם נקודת החולשה שלה, בעיני. אם מתחשק לי אספרסו, יש לי מכונה שתחלוט אותו משמעותית יותר טוב מאשר הבריקה. אבל כשבא לי מוקה, ה-Forever מייצרת מוקה יותר נכונה מאשר הבריקה. הקפה עדין יותר, עם גוונים אחרים של טעם - ושונה לחלוטין מהקפה של מכונת האפסרסו שלי.

יוצא מכך, שלאנשים שמחזיקים במכונת אספרסו טובה, אני דווקא אמליץ לקנות את ה-Forever ולא את הבריקה. כך תקבלו טעמים שונים של קפה, במקום קפה שרוצה להיות אספרסו, אבל הוא לא, ומצד שני, רחוק מדי ממוקה קלאסית. 

לאילו שמוטרדים מהסברה הרווחת, לפיה האלומיניום סופח טעמי קפה ועם הזמן תורם לטעמו, בניגוד לנירוסטה - הסירו דאגה מלבכם. התמונה הבאה מראה את פנים המקינטה, לאחר כשבועיים שבהם לא שטפתי אותו עם סבון. משומן בקפה ומוכתם, בדיוק כמו שצריך :) 

 

אז מה אני אומר, בעצם?

ביומיום שלי, אני מערבב בין המכונה והמקינטה. בבוקר אני מעדיף אספרסו (ריסטרטו כפול) ישירות מהמכונה. אני אוהב את המכה הזו שאני מקבל, את האפטרטייסט הארוך ואת הריח של האספרסו שמתפשט בנחיריים ומעיר אותי לבוקר חדש.

אחה"צ אני בד"כ שותה מוקה מהמקינטה. אני אוהב את העדינות של הקפה הזה, הוא צובע את אמצע היום בצבעים נעימים ורכים. אני אוהב את ההכנה על הגז, את הנוחות שאינה מצריכה הדלקת המכונה מראש ואת הידיעה שאקבל בדיוק את הקפה של אתמול, בחזרתיות מושלמת.

אני מגלה פרטים שונים לגמרי בקפה של אחה"צ מול הקפה של הבוקר. אני שם לב לניואנסים אחרים, לרבדים שונים, לטעמים נוספים שיש בקפה שלי. למען האמת, מאז שהתחלתי לשתות שוב מהמקינטה, במקביל למכונה, אני חושב שאני גם לומד יותר על הקליה שלי. טעמים שהולכים לאיבוד באספרסו, מתגלים לי במקינטה, וטעמים שלא קיימים במקינטה, קופצים לי באפסרסו.

למרות שהמאמר הזה עשוי לתת רושם שאני מעדיף מקינטה על אספרסו, אני חוזר וכותב את שפתחתי איתו: מדובר בקפה שונה מאוד. המאמר הזה פירט את היתרונות של המקינטה, כי לכולם ברורים יתרונותיה של מכונת הקפה.

אני ממליץ לכם להמשיך ולשתות *גם* מוקה, במקביל לאספרסו המעולה שהמכונה שלכם מפיקה.

והעיקר - תהנו! :)

 


לדיון בנושא: אל תוותרו על המקינטה


נושאים מקושרים

HTCafe
HTCafe


עוד מ: moti_r
תגיות

דירוג הכתבה

דירוג ממוצע:

4.8
(4) הצבעות

בהקשר זה

 עוד על HTCafe


המאמר הפופולרי ביותר בתחום HTCafe:
ציוד והכנת קפה: מדריך נבוכים חלק 1
תקנון / תנאי השימוש באתר צור קשר / contact us כל הזכויות שמורות לקבוצת ht