עופרת בקפה – על מה כל הרעש? בדקנו

פרשת הרעלת העופרת במכונות הקפה, היה כנראה אחד מהנושאים המדוברים ביותר השבוע. חקרנו את הנושא יותר לעומק וחזרנו עם מסקנות. אז ...


מקור: ויקידפידה – ערך עופרת

עופרת במכונות קפה

עופרת היא מתכת רעילה -איך היא קשורה לקפה?
מכונת קפה ממוצעת בנויה מדוד נחושת ורכיבי פליז. פליז הוא סגסוגת של נחושת ואבץ. אבץ היא מתכת לא קורוזיבית ולכן כשמוסיפים לנחושת אבץ מקבלים סגסוגת חסינת קורוזיה (שיתןך). בנחושת ובפליז אין עופרת.
מכונות סינגל בוילר כמו סילביה ואסקסו ישנות הן בעלות דוד פליז, מכונות מחליף חום עם דוד גדול ויתר יהיו בעלות דוד נחושת ומחליף חום נחושת. כמעט כל מחברי ואביזרי המכונה (שסתומים, סולונואידים וכו') עשויים מפליז. יש מכונות עם דודי נירוסטה וראשים מפליז יצוק למשל לה מרצוקו ו ECM. יש מכונות שהדוד והראשים מנירוסטה למשל SYNESSO. לכאורה הן "בטוחות" וזה בהנחה שהנירוסטה שם מאושרת מזון. מכונות קפסולות ואוטומטיות בנויות בדרך כלל מפלסטיק ותרמובלוק מאלומיניום, כן – צנרת פלסטיק.
אז מאיפה מגיעה העופרת? עופרת יכולה להימצא בחומר ההלחמה של הנחושת.
יכולה להימצא כי אפשר גם לרתך נחושת ב TIG עם rod שעשוי מנחושת או להתשתמש בחומר הלחמה מאושר מזון. נחושת מוליכה טוב חום ולכן משתמשים בה במכונת קפה – למרות שהיא בטוחה יחסית עדיין מומלץ להפעיל את המכונה לשבועיים ללא ריכוך ואז מקבלים ציפוי אבנית קל על כל מרכיבי המכונה ומפה אפשר לרכך. את ההמלצה הזאת קיבלנו מרם אבגי עוד לפני שהיה איזשהו פרסום על כל דבר שהוא…

נחושת ומים

בארה"ב מאוד נפוץ שכל צנרת המים הביתית תיבנה מנחושת ותולחם עם בדיל מתאים. בתמונה רואים המלצה של אתר אמריקאי כיצד להלחים צנרת מים ביתית מנחושת. בהלחמה חומר הלחם מחבר את שני חלקי המתכת ובדיל שימושי מאוד כי הוא ניתך בחום נמוך מאוד, בריתוך מתיכים את 2 חלקי המתכת ומוסיפים חומר מאותו סוג בדרך כלל. נחושת היא מתכת רכה ומותכת בטמפרטורה נמוכה ולכן קל להלחים אותה מאשר לרתך.
במכונת מחליף חום הדוד מופרד מהחליטה ואז גם אם הדוד מולחם בחומר לא נכון אז תהיה עופרת במים החמים ולא במים שעוברים במחליף. כרגע האזהרה היתה בעיקר לה פבוריטה שהיא כאמור מחליף חום. מחליף חום בדרך כלל מוברג למכונה ולא מולחם אבל אני לא סגור על החיבור בלה פבוריטה. בכל מקרה גם בלה פבוריטה המרכיבים ברובם הם נחושת ופליז כמו כל מכונה אחרת בשוק.

עופרת בקפה - על מה כל הרעש? בדקנו

הלחמה בטוחה (מקור: wikimedia)

נירוסטה

אז נחושת ופליז לא בעייתיים מה עם נירוסטה? נירוסטה מאושרת מזון תהיה נקייה יותר ובגלל שהיא קשה יותר עובדים איתה פחות. כל תזוזה שם יותר יקרה מעבודה עם נחושת, כל כיפוף, כל קדיחה הכל פחות קל. נירוסטה מרתכים בדרך כלל ב TIG וכשיש התאמה טובה הריתוך מתבצע בין 2 חלקי המתכת ללא תוספת חומר (ורק בבידוד של גז ארגון). סינסו בונים מכונות מנירוסטה והם יקרות מאוד. לה מרצוקו עובדים עם נירוסטה והטענה היא שבדוד נירוסטה המים גם טעימים יותר. יותר ויותר יצרנים עוברים לנירוסטה כי עלויות הייצור יורדות ואפילו מכונות פשוטות כמו breville כבר מצוידות בשני דוודי נירוסטה קטנים.
אבל, גם במכונה כמו סינסו (Synesso) השסתומים וכו' עשויים פליז. מסוכן? לא. בפליז אין עופרת והוא לא קורוזיבי.

עופרת בקפה - על מה כל הרעש? בדקנו

נרוסטה מישהו? (מקור: Flickr)

לסיכום

אין מה לרוץ ולהחליף חלקים במכונה או את המכונה. דוד נחושת פליז נירוסטה הוא תקין ובכל מקרה כדאי להפעיל את המכונה ללא ריכוך לזמן קצר כדי לקבל ציפוי אבנית קל ואחר כך להמשיך לרכך. מי שרוצה לעבור לנירוסטה מוזמן העלויות יקרות מחויבות המציאות. צריך לחכות לבדיקות של משרד הבריאות לגבי כל יצרן. אם יש יצרן שמלחים עם בדיל לא מאושר מזון אז המכונה תהיה בעייתית – כמה? לא ברור. לא בטוח שמי ששותה 2 אספרסו ביום גם במכונה שהולחמה עם בדיל לא מאושר מזון באמת יהיה בסכנה, כמות הנוזל לא גדולה באספרסו.
מי שבונה על מכונת קפסולה מפלסטיק לא בטוח שמהמר נכון, כרגע יודעים ביספינול מסוכל ובארץ זה קיבל תנופה בעיקר כשיצרן מסוים נכנס לשוק של בקבוקי הנקה ופתאוום כולם שמעו על ביספינול בפלסטיק. מה עוד רעיל בפלסטיק? תשאלו טבעונים ותקבלו מבול אזהרות על פלסטיק שכרגע לא הכל מאושר אבל ימים יגידו.
דעה אישית שלי – אני לא מוטרד מדי כי כמות הנוזלים באספרסו גם ככה קטנה והמכונה שלי מצופה כולה בפנים בקצת אבנית בכל מקרה. את המאמר כתבתי לאחר שיחה עם coffeeaddict (ד"ר לכימיה) שבדק את תכולת העופרת בפיורנצאטו שלו ומצא שהיא תקינה.

 

לדיון בנושא: עופרת בקפה – על מה כל הרעש? בדקנו


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

18:00
  /  
20.01.2017
  
מאת: עפר ש

1