ביקור בטנזניה

יגאל נתנאלי קוטף קפה בטנזניה


טנזניה

השורות הבאות מתארות באופן קליל ולא מחייב עובדתית, חווייה אישית, בקשר לקפה שנקנה במהלך טיול ספארי בטנזניה. מדובר בכתיבה של חובב קפה לא מקצועי, וכן אין בה כדי להתיימר לתת תיאור מדעי או אפילו מדוייק בקשר לקפה הטנזני בפרט, או לטנזניה בכלל..
באופן כללי, טנזניה היא מדינה במרכז מזרח אפריקה, יש בה מעל ל-50 מיליון תושבים, גודלה קרוב ל-950,000 קמ"ר (בהנחה ששטח מדינת ישראל הוא כ-20,000 קמ"ר, מדובר במדינה שהיא קרוב לפי חמישים משטח זה). לטנזניה חוף מתמשך לאורך האוקיינוס ההודי והאי זנזיבר משתייך אליה- בשנת 1964 התאחדו טנגניקה וזנזיבר למדינה אחת שבצירופי אותיות של ראשי השמות, נקראת טנזניה. ההר הגבוה בטנזניה (והגבוה באפריקה כולה) הוא הר הקילימנג'רו, קרוב ל-6,000 מטר בפסגתו הגבוהה.
הקפה בעל המוניטין של טנזניה הוא ככלל מזן הערביקה הגדל למרגלות הר הקילימנג'רו, אך גידול הקפה נפוץ מאד ברחבי טנזניה וקיים קפה איכותי בעוד אתרי גידול. הגידול נעשה על ידי המוני משקי בית עצמאיים וכן דרך חוות גידול גדולות. ענף הקפה הוא ענף חשוב בכלכלת טנזניה. יש המתארים את הקפה הטנזני, ככל שניתן לדבר עליו בהכללה, כקפה בעל טעם ייני, עשיר וחזק, גוף בינוני וחומציות חזקה ואולי עדינה- תלוי את מי שואלים.

ביקור בטנזניה (מאת יגאל נתנאלי)

זנזיבר

ביקור בטנזניה (מאת יגאל נתנאלי)

קילימינג'רו

קצת על הטיול

במהלך חודש יולי 2017, יצאתי עם בני משפחתי לטיול ספארי בטנזניה. במהלך הטיול הגענו לשמורת נגורונגורו. השמורה מכילה תופעת טבע יחודית ביותר- מכתש ענק של כ 300 קמ"ר שנוצר מקריסה חלקית של הר געש קדום, כך שפנים המכתש הינו שטוח והוא מסובב בחומה הררית היקפית עגלגלה בגובה של כ 600 מטר. מה שנקרא "קלדרה". את המכתש מאכלסות חיות בר רבות מרום שרשרת המזון ועד לתחתית… בכללן- אריות, אנטילופות, היפופוטמים, יענים, צבועים, זברות, בופלו, פלמינגו, שועלים, ארנבות, חזירי בר..הסדר לא מחייב.
את הלינה העברנו בלודג' השוכן בקרבת מכתש הנגורונגורו, בראש גבעה בגובה של כ-1,500 מטר. בשטח הלודג', ישנם שטחי גידול לצריכה עצמית, כגון- ירקות, עצי פרי כולל פירות טרופיים, צמחי תבלין..ועצי קפה.

ביקור בטנזניה (מאת יגאל נתנאלי)

מי הזמין?

ביקור בטנזניה (מאת יגאל נתנאלי)

האריות

ביקור בטנזניה (מאת יגאל נתנאלי)

ספארי

ביקור בטנזניה (מאת יגאל נתנאלי)

משפחת הפילפילים

במטע הקפה

הקפה הוא מסוג ערביקה. העצים עוברים גיזום נמוך כדי להקל על הקטיף. דובדבני הקפה, מבשילים בהדרגה ולא בזמן קצר, לכן קטיף הפירות שהאדימו דיים נעשה באופן שוטף בהתאם להיצע.
את פירות הקפה הבשלים מעבירים למכונת קילוף ידנית…המכונה מכילה תוף מסתובב הפולט את פולי הקפה הערומים לשלב הבא- שלב הייבוש.
ייבוש פולי הקפה נעשה על גבי משטח מחורר במיקום מוצל יחסית.
בבוא העת, נקלים פולי הקפה. במכונת הקליה תוף גלילי עם חלון הצצה, המסובב ידנית. הבערת האש לצורך הקליה נעשית על ידי גחלים.

ביקור בטנזניה (מאת יגאל נתנאלי)

קפה

ביקור בטנזניה (מאת יגאל נתנאלי)

דובדבני קפה

ביקור בטנזניה (מאת יגאל נתנאלי)

מכונת קילוף ידנית

ביקור בטנזניה (מאת יגאל נתנאלי)

ייבוש קפה

ביקור בטנזניה (מאת יגאל נתנאלי)

קלייה אפריקאית

על הקפה עצמו

הקפה משמש את הלודג' לצריכה עצמית, בעיקר כקפה פילטר הנמזג מתוך קנקני זכוכית לאורחים. בבר הלודג' הבחנתי במכונת קפה אוטומטית (לא ידנית) עם מיכל להקצפת חלב נפרד. יתכן שבמכונת הקפה הייתה מטחנה פנימית. לא הזדמן לי להתנסות.
בחנות הלודג', נמכר קפה טחון כשהוא ארוז בשקיות של חצי קילו הנושאות את לוגו המקום. לבקשתי המיוחדת, קיבלתי 2 שקיות בנות חצי קילוגרם כל אחת, של פולי קפה לא טחונים שניקלו בסמוך לאריזתם. הקליה הייתה כהה, איטלקית משהו. המחיר- 15$ לשקית של חצי קילוגרם.

ביקור בטנזניה (מאת יגאל נתנאלי)

קלייה אחידה ?

ביקור בטנזניה (מאת יגאל נתנאלי)

טחון

ביקור בטנזניה (מאת יגאל נתנאלי)

שוט כפול

סוף דבר

אז כעת כשאני וזוגתי יושבים בגינת ביתנו שבירושלים, מול שני ספלי קפה קפוצ'ינו, איזה קפה אנחנו שותים כשאנחנו שותים את הקפה הטנזני הזה?
האם נמזגים בו זכרונות מאפריקה? מראה להקת לביאות עם גוריהן שמצאה צל רחום בצד רכב הספארי הפתוח, מרחק זינוק קליל מהיושבים בו? ההתרגשות של הנהג-מדריך המקומי כשקיבל מאיתנו מזכרת מ"ג'רוסלם דה הולי סיטי"- מחזיק מפתחות עם תפילת הדרך בעברית, אותה תלה בקדמת הרכב? מראה שדרת עצי באובאב עם שקיעה?

התשובה היא כן לכל הנ"ל..האם בהערכת הקפה האישית שלי שלהלן יהיה משקל לכל זה- אשתדל שלא…מבחינה אובייקטיבית ככל שניתן הדבר להאמר, מדובר בקפה בהחלט טוב. במספרים הייתי אומר 8 מתוך 10 שזה ציון גבוה בהחלט מבחינתי. את הציון 10 אני נותן לקפה מזן ערביקה המועדף עלי סובייקטיבית (בדרך כלל קפה ממרכז אמריקה, או אינדונזיה) , שהכנתו התחשבה בתהליך הכולל כגון שימוש בפולי קפה מקלייה טרייה (מרחק של מספר ימים מעת הקלייה) ובדרגת קלייה מתאימה, טחינה מיידית במטחנה איכותית, חליטה במכונה ידנית ובטמפרטורה מתאימה, הקצפה איכותית וכו. יש שהיו מחשיבים לצורך מבחן מוקפד על שתיית קפה אספרסו ללא חלב וללא סוכר. לא זאת החוויה החובבנית המתוארת כאן… במקרה דנן- טעם הקפוצ'ינו בולט באופן ראוי ונעים (חיוניות גבוהה וגוף בינוני, חמוציות נמוכה..), טעם שיש בו פירותיות אבל גם מזכיר באופן מסויים קפה שחור. טעם מסויים של קפה שחור מתלווה גם זמן מה לאחר מכן (אפטר טייסט). יתכן שקליה פחות כהה ואולי ערוב של קפה מזן נוסף היו משפרים ומאזנים עוד יותר את מבחן התוצאה, הטוב בהחלט כשלעצמו.

ביקור בטנזניה (מאת יגאל נתנאלי)

זכרונות מאפריקה

ביקור בטנזניה (מאת יגאל נתנאלי)

קפוצי'נו זוגי מחייה זכרונות

לדיון בנושא: ביקור בטנזניה


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

10:00
  /  
28.07.2017
  
מאת: יגאל נתנאלי

1