קצת הקדמה עליי, ועל איך הגעתי לבחור לקנות דווקא את המכונה הזו.
קצת הקדמה עליי, ועל איך הגעתי לבחור לקנות דווקא את המכונה הזו.
המכונה האמיתית הראשונה שלי היתה אלקטרה סמיאוטומטיקה. קפצתי ישר לעניינים מה שנקרא :). מכונה מדהימה, שהוציאה קפה מאוד טעים ואחת היפות. למדתי המון ממנה על מה באמת חשוב מבחינת נוחות התפעול, ועל מה אסור להתפשר.
לאחר שהאלקטרה שבקה חיים (סדק במחליף חום. באשמתי, זה עדיין כואב ולא רוצה לדבר על זה) חיפשתי את המכונה הבאה שלי, ולא הצלחתי להחליט. רשימת הדרישות הייתה מאוד רחבה. טכנית דיי ברור על מה לא אתפשר- רוצה מכונה עם משאבה, רוצה פרה אינפיוזן ונוחות. חשובה לי גם האסתטיקה- מכונה צריכה להיראות טוב.
חשבתי אולי לעבור למנוף- כמו הלונדוניום או לחילופין הסטראגה כדי לקבל את הטעמים שכל המנופאים מדברים עליהם. שקלתי לקנות את ה Vesuvius המתקדמת או הסלייר עם היכולות לפרופיל לחץ דינמי. בצד האסטטי נדלקתי על ה Ventus היפיפייה או האלקטרה Belle Epoque הענקית. מכונת חלומות נוספת הייתה הלה מרזוקו GS3. אבל אף מכונה לא הפילה אותי. כולן עולות בין 12-30 אלפי שקלים- מה שיגרור אותי למאמץ כלכלי גדול, אבל לכל אחת יש מגרעות ואף אחת לא גרמה לי לרייר. חוץ מהVentus – וואו איזה יצור מדהים.
מה בינתיים?
שנה של עינוי נספרסו עברה ללא הכרעה. החלטתי שלא להחליט, וקניתי מכונה שתספק את הצרכים בינתיים. מצאתי באמזון hx 1.5 ליטר במחיר מצויין. ACM Pratika- מכונת נון-נונסנס. אומנם חברה לא מוכרת בארץ, אבל עם כל מה שצריך – מילוי אוטומטי למיכל, מד לחץ, שסתום תלת ראשי ודריפ טריי גדול. גם חשוב- רכיבים סטנדרטיים שניתן להשיג בארץ. כל זה בא באריזה קומפקטית ועיצוב מאוד סולידי. בלי טיפת בלינג. לפי מה שהבנתי המכונה היתה להיט בגרמניה. בונוס גדול שגיליתי בה זה עוצמת הקצפה מדהימה. ידעתי שזה יהיה רומן זמני, והצלחתי להוציא ממנה את המיטב.
בא לשכונה בחור חדש…
ואז שמעתי על מכונה חדשה, שיודעת לחקות כל פרופיל חליטה של כל מכונה אחרת בשוק. בא לך מנוף? רוצה לונדוניום? תלחץ כאן. בא לך משאבה? רוצה סלייר? לה מרזוקו? הכל אפשרי…
נדלקתי. אחרי שעקבתי אחרי החברה בפורומים מספר חודשים, החלטתי להזמין את המכונה. זה הדור השני שלה וידעתי שאצטרך להמתין מספר חודשים. בזמן ההזמנה הייצור טרם החל, ורק מספר יחידות פרוטוטייפ נשלחו לנסיינים ברי מזל. הבעלים של החברה מאוד פתוח ומספר על כל קשיי הייצור, דרך קבלת ההחלטות לרכיב כזה או אחר ועל הבדיקות שהוא מריץ כדי לוודא את תאימות ודיוק החלקים והסנסורים המורכבים במכונה. הרגיע אותי לשמוע גם מ 300 הקונים המרוצים של הדור הראשון, ומהתמיכה שקיבלו מהחברה. קהילה קטנה של חובבי קפה עם נטיה טכנולוגית. בדור השני (זה שהזמנתי) אמור להיות שיפור משמעותי ברכיבים ויכולת לתפקד בסביבה תובענית של עגלת קייטרינג, כולל אפשרות למילוי מים אוטומטי ממיכל חיצוני או חיבור ישיר. החברה גם מבטיחה לשלוח על חשבונה מכונה חלופית במקרה של תקלה, דבר שמרגיע כשמדובר על חברה קטנה ולא מוכרת.
לאחר שהחלטתי סופית על הרכישה וניסיון מיקוח מול החברה (שלא צלח) נכנסתי לאתר ובחרתי באופציה היחידה שהייתה זמינה. Decent מציעים 3 דגמים- DE1+ הבסיסית, DE1Pro שמציעה רכיבים חזקים ועמידים יותר ו DE1cafe שזהה לpro אך מכילה גוף הקצפה חזק יותר. החברה מאוד קטנה וכושר הייצור מוגבל, כך שלא תמיד כל הדגמים ניתנים להזמנה. אני גם כך העדפתי את הPro. נכנסתי לאתר, הזמנתי, שילמתי והצטרפתי לרשימת ההמתנה. התחלת הייצור שהייתה צפויה לנובמבר התעכבה ב 3 חודשים, אבל זה היה צפוי. המכונה מורכבת ממאות חלקים ומספיק שחלק אחד לא יגיע בזמן וכל ההרכבה מתעכבת.
מנכ"ל החברה מקפיד לעדכן בפורומים {פוסטים קבועים ב coffesnobs וב coffee foums uk) כך שאין לי טענות והבנתי מראש שייקח זמן. נכון להיום המצב שונה- נראה שזמני ההמתנה התקצרו משמעותית והלקוחות נהנים מאספקה מהירה. נגיע לתכלס- עלות המכונה 3300$ ועליה מתווספים בערך 600$ משלוח ומיסים. בארץ גבו עוד 400₪ עמלות ומיסים. סה"כ יצא 14,600 ₪ – לא סיפור זול בכלל, אבל סביר לטעמי למכונה כזו.
לקח כמעט חצי שנה- והיא הגיעה. ארוזה בקרטון ובתוכו מזוודת טרולי שחורה שמאפשרת לנייד את המכונה בקלות. תשומת הלב לפרטים במכונה פסיכית. הרכבה מדויקת והכל מפולס. רק לדוגמא- הם מתעקשים שצריך כבל חשמל (קומקום) עם גידים 1.5ממ, ולא מספיק הסטנדרטי עם גידים 0.8ממ. למרות ש(למיטב ידיעתי) אני היחיד שהזמין מכונה מישראל, הגיע כבל חשמל יצוק ישראלי עם גידים 1.5ממ. הם הזמינו כבל כזה במיוחד בשביל ההזמנה שלי.
אחרי ההתרגשות והפתיחה, הרכבה פשוטה ומילוי מים- הכנתי קפה. השתמשתי בפרופיל הכי גנרי. טחנתי 15.5ג בדרגת הטחינה הרגילה והזרימה היתה מהירה מדי.
טחנתי יותר דק- ובמילה אחת- וואו. אני לא רגיל לשתות אספרסו נקי, שותה מקיאטו או קפוצ׳ינו חזק (=מעט חלב יחסית) בלי סוכר. אבל על הכוס אספרסו הזו התענגתי- מרירות מינימלית ובודי מושלם.
תפעול המכונה מתבצע באמצעות טאבלט שיושב מעליה. היא חלקה לחלוטין- אין לה כפתורים פרט לכפתור הדלקה/כיבוי מאחור. מראה המכונה מאוד הייטקי ונקי. כל התפעול והתצוגה הם דרך הטאבלט- ניתן לראות גראפים דינמיים במהלך החליטה של כל הסנסורים- טמפרטורה, לחץ, קצב זרימה, משקל האספרסו- הכל בגרפים ובזמן אמת.
כל חימום המים מתבצע בתוך תאי ערבול פנימיים, ואין צורך בדוד מים חמים. כיוון שכך המכונה מוכנה לעבודה תוך 4 דקות מההדלקה והיא קומפקטית להפליא. צריכת החשמל נמוכה גם כן. אין צורך בקולינג פלאש כי הסנסורים דואגים שהטמפרטורה תמיד תהיה לפי הפרופיל. אני משתמש במים מזוקקים עם מלחים גל שלישי, אז חוץ מפשטות התפעול נחמד שאין בזבוז מים יקרים. סוג של חיסרון זה שהמכונה לא פולטת חום ולכן לא מחממת את הכוסות, וגם אין מקום לשים אותן מעל המכונה. הפתרון- עברתי לכוסות זכוכית כפולה שלא דורשות חימום מקדים ובניתי מדף קטן לאיחסון הכוסות ליד המכונה.
המכונה אצלי קצת יותר משבועיים. ואני עדיין לומד אותה. יש כל כך הרבה אפשרויות-
יש מספר גדול של פרופילים מוכנים.
אפשר גם ליצור פרופיל אישי או להתחיל מפרופיל קיים ולשנות הכל – לחץ וטמפ' לפרה אינפיוזן, לחץ קבוע/משתנה לחליטה. הכל מאוד קל וברור. הממשק משתמש מאוד איטואיטיבי. החזרתיות גם היא מובטחת. היה לך טעים האספרסו הקודם? שמור את הפרופיל לזיכרון.
וזה לא הכל- המכונה יודעת לזהות היווצרות של צ׳אנל בעוגייה, ולתקן אותו תוך כדי החליטה ע"י הורדת לחץ רגעית שמאפשרת לו להסגר ואז חזרה ללחץ הקודם.
המכונה יודעת לקבוע טמפרטורות שונות לשלבים שונים של החליטה- מתאים לדוגמא לקליות בהירות שצריכות טמפ' גבוהה יותר בשלב הפרה אינפיוזן ואחר כך לרדת להמשך החליטה.
מה יחס החליטה (משקל בסלסלה/כמות בכוס) המועדף? רוצה ארוך? קצר? הדיוק כאן מדהים. תשכחו ממדידה ווליומטרית (כמות המים לחליטה) ותתחילו לחשוב גראוימטרי- משקל עם קישור bt יפסיק את החליטה לפי הכמות בכוס. זה הרבה יותר מדויק כי לא ניתן לדעת מראש כמה מים יספגו בעוגיה. המשקל שלי עדיין לא הגיע. החברה מוכרת 2 סוגי משקלים כאלה, אחד של Acaia והשני שלהם. בחרתי לחכות לדגם שלהם למרות שעדיין אין תאריך אספקה סופי.
האפשרויות לא נגמרות- אפשר לוותר על מדידת לחץ ולעבור להגדרות ווליומטריות. לדוגמא- ניתן לתכנת שתהיה זרימה 4מ"ל לשניה ולא משנה מה הלחץ.
המכונה נותנת שליטה כמעט אבסולטית בכל פרמטר ובכל שניה של החליטה. היא מזהה לבד את סיום הפרה אינפיוזן ומתחילה להעלות לחץ אוטומטית לפי הפרופיל שבחרת.
הקצפה- מודה שקצת חששתי בהתחלה בגלל שאין דוד. לרווחתי גיליתי שלמכונה יש יכולת הקצפה מצויינת. למרות שאין דוד, הקיטור יוצא חזק ורציף. הטמפ' הגבוהה של הקיטור (150-160 מעלות) מזרזת את התהליך. החלב יוצא קרמי עם מיקרו בועות כמו שצריך וכיף להכין איתה משקאות עם חלב. למרות שלא ניתן לחלוט ולהקציף באותו זמן, בסביבה ביתית לא מדובר בחיסרון משמעותי. ניתן להקציף מיד לאחר החליטה ולא צריך להמתין. זה לא כמו סינגל בוילר שצריך חימום נוסף.- יש תא קיטור נפרד שמוכן לעבודה מיידית בכל שלב.
אחרי שבועיים עם המכונה אני עדיין בודק אופציות עם הפרופילים המתוכנתים, וגם משחק קצת עם הפרמטרים. מדהים לגלות עד כמה שינוי קטן באחד מהפרמטרים משנה את הטעם בכוס. המכונה הזו היא חתיכת מהפיכה בעולם הקפה, ואני מאוד מרוצה מהקנייה הזו.
כתובת האתר – www.decentespresso.com
סרטון שוט:
לדיון בנושא: סקירה מכונת קפה Decent Espresso DE1Pro