קליית קפה ביתית – אתיופיה גוז'י נטורל

פלג אייל, לוקח אותנו במסע לימודי לקלייה ביתית אולטימטיבית. לא לחובבי קפסולות....


"מהפכת הגל השלישי!" זה הסלוגן שיוצא לי להיתקל בו מדי פעם כאשר רשת בתי קפה מנסה להעלות מכירות של קפה  (Beanz ו Arcaffe אני מסתכל עליכם). מדובר בסלוגן המחקה את תנועת הגל השלישי (בישראל יש נטייה לאובר-דרמטיות) בארה"ב אשר החלה איפשהו בשנות ה2000 המוקדמות. כדי להסביר את משמעות הגל השלישי, יש צורך להיכנס להיסטוריה של הקפה, לגל הראשון והשני, אז במקום אסכם זאת בקצרה – קפה של היפסטרים.

קליית קפה ביתית – אתיופיה גוז'י נטורל

אז נכון, אני קולה וטוחן את הקפה לבד בבית, שותה רק פרנץ' פרס ופור אובר, בלי חלב ובלי סוכר, אבל אני לא היפסטר. הקשר שלי לגל השלישי הוא איכות חיים. אנחנו אוהבים לישון על מיטה נוחה, להתלבש בבגדי מעצבים, לאכול במסעדות שף. אלו מותרות שיש לגביהן קונצנזוס – אנחנו יודעים מה היא המיטה הכי נוחה, מי המעצבים הכי נחשבים, ואילו מסעדות שווה להוציא בהן מאות שקלים על ארוחה. לעומת זאת, אם תשאלו 10 אנשים שונים מה הקפה הכי טוב לדעתם – תקבלו 10 תשובות שונות. אז הנה התשובה שלי: קפה ספיישלטי.

בתור היותי חובב קפה, אני מתייחס לקפה כמו לילד ולכן אני דורש ממנו, בדיוק כמו כל הורה, להיות מצטיין! קפה ספיישלטי הינו קפה ברמה הגבוהה ביותר. עליו לעמוד בפרמטרים נוקשים והוא לרוב יקר משמעותית מקפה רגיל (קפה ירוק מפנמה מזן גיישה נמכר במכירה פומבית בקצת יותר מ2,200 דולר לקילו). אך אל דאגה, בישראל אפשרי לשתות קפה ספיישלטי בלי לקחת משכנתא במספר בתי קפה (תעקבו אחר ההיפסטרים).

קליית קפה ביתית – אתיופיה גוז'י נטורל

לפני מספר שבועות נפתחה קבוצה של קניית קפה ספיישלטי ירוק. אספנו רוכשים, אספנו ספקים, ולאחר איסוף הקפה ניגשתי למלאכת הקלייה. ערכתי ארבעה מקצים של קלייה (באצ'ים מעתה והלאה), שלושה של 120 גרם ואחד של 150 גרם. הקפה אותו קליתי הגיע מאתיופיה, ממחוז גוז'י בעיבוד יבש (Natural). לאחר חימום הקווסט, הכנסתי את הפולים לתוף (צארג') וקיוויתי לטוב.

קליית קפה ביתית – אתיופיה גוז'י נטורל

הפולים לפני כניסתם לקולה. היה להם ריח של מרציפן 😊

קליית קפה ביתית – אתיופיה גוז'י נטורל

לא טוב…

 

הבאץ' הראשון של קפה חדש הוא אתגר, אין לדעת איך הפולים יגיבו לתכנית הקלייה הגנרית. הפיצוץ הראשון התרחש ב13:15 (שני הפולים בשורה השנייה), הפולים הוצאו ב14:05 (שבעת הפולים בשורה השנייה). ניתן לראות שתהליך הקלייה היה איטי מדיי (מעל 12 דק') והוא נתקע (בדקה 12 הייתי צריך להעלות טמפ' כדי להכריח פיצוץ ראשון). כדי להתגבר על בעיה זו, בבאצ'ים הבאים סיפקתי חום גבוה יותר בתחילת הקלייה, תוך הורדה משמעותית של דרגת החום לאחר הפיצוץ הראשון. בבאץ' השלישי והרביעי הזמנים היו טובים יותר (8 ו9.5 דקות).

קליית קפה ביתית – אתיופיה גוז'י נטורל

על מנת לקבל קלייה איכותית בכל באץ', חשוב לתעד הכל (טמפ', זמן, רמת חום, זרימת אוויר, משקל וכו'). בסופו של דבר מה שיכריע הוא לא זמן הקלייה, צבע הפולים, או כמות הרעש בפיצוץ הראשון. ישנו מבחן אחד – מבחן הכוס!

אבל זה כבר לפעם הבאה 😊

 

לדיון בנושא: קליית קפה ביתית – אתיופיה גוז'י נטורל


7:00
  /  
07.02.2020
  
מאת: פלג אייל

1