עופרת במכונות קפה תעשייתיות

פורום מכונות קפה ידניות (לא אוטומטיות), ומטחנות קפה
roli_bark
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 149
הצטרף: אוקטובר 2008
מיקום: בקעת אונו
נתן תודות: 28 פעמים
קיבל תודות: 7 פעמים

נושא שלא נקרא #31 

למיטב הבנתי לדוד וצנרת מנחושת לא אמורות להיות בעיות עופרת משמעותיות.
רק לחלקים מפליז.

Ben_p
עוסק בתחום
עוסק בתחום
הודעות: 781
הצטרף: אוקטובר 2007
נתן תודות: 21 פעמים
קיבל תודות: 43 פעמים

נושא שלא נקרא #32 

מצחיק שהם כתבו ELEKTRA , אין בית קפה בארץ שמחזיק אלקטרה מסחרית לדעתי...

moti_r
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe
הודעות: 9712
הצטרף: נובמבר 2004
מיקום: ישראל
נתן תודות: 219 פעמים
קיבל תודות: 682 פעמים

נושא שלא נקרא #33 

עם נחושת אין שום בעיה.
הבעיה היא עם פליז שהיא מתכת שמוסיפים לה עופרת - ולכן עשויה לפלוט את העופרת למים.

חלק מהיצרנים מצפים את חלקי הפליז בניקל - וכך מתקבלת הפרדה מוחלטת ואין סיכוי שעופרת תגיע למים.

יש לכך שני סייגים:
1. לפעמים מצפים רק חלק מהצנרת/אלמנטים כדי לחסוך במחיר. הניקל יפה במיוחד היכן שרואים אותו (למשל, הראש) ולכן לפעמים אפשר לחתוך פינות.
2. עם הזמן הציפוי עלול להתקלף (בין השאר בגלל ניקוי מוגזם, אגב) ואז נוצרת בעיה.

אני לא יודע לגבי כל היצרנים כי די קשה לקבל מידע בנושא הזה.
לגבי Rocket אני יודע בוודאות שכל חלקי הפליז מצופים בניקל ולכן אפשר להיות רגועים.
אני חושב שגם Bezzera פועלים כך אבל אין לי אישור לזה.
במכונות האחרונות של Quickmill הם עברו להשתמש בדוודים מצופים באיזשהו חומר שגם אמור לעשות את אותו האפקט, אבל אני לא בטוח לגבי שאר הצנרת.


לדעתי הבעיה קיימת במיוחד במכונות ישנות וכאלו שלא תוחזקו היטב. זה קורה במיוחד בבתי קפה, שם נהוג להשתמש במכונות משופצות ומחודשות והתחזוקה היא רחוקה מאיך שאנחנו שומרים על המכונות שלנו. בנוסף, המכונות אצלנו הן לא בשימוש אינטנסיבי כ"כ כך שבד"כ לא צריכה להיות בעיה.

בכל אופן, הנושא מטריד כמובן.

לא לדאוג. תמיד יהיה לנו קפה שחור עם הל :מעשן:
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -

roli_bark
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 149
הצטרף: אוקטובר 2008
מיקום: בקעת אונו
נתן תודות: 28 פעמים
קיבל תודות: 7 פעמים

נושא שלא נקרא #34 

סביר להניח שבכל המכונות עם מחליף חום הבעייה כמעט ולא קיימת, שכן מיי החליטה שאנו שותים לא מורתחים בבוילר עצמו אלא תוצאה של חימום לא ישיר במחליף החום.

אולי זו הסיבה שבמכונות תעשייתיות שאין להן מחליף חום (אלא חימום ישיר) הבעייה התגלתה.

RuslanAbramov
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
הודעות: 745
הצטרף: אפריל 2015
שם מלא: Ruslan Abramov
נתן תודות: 109 פעמים
קיבל תודות: 134 פעמים

נושא שלא נקרא #35 

למיטב הבנתי המים במחליף חום מגיעים אליו מתוך הבוילר, אשר בתוכו צף המחליף
אני לא מכיר מכונה מסחרית שהיא לא דוד כפול או מחליף חום, מה גם שרוב המכונות בבתי הקפה הן עם מחליף חום, אתה צריך להקציף ולחלוט קפה בו זמנית.
תקנו אותי אם אני טועה.

roli_bark
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 149
הצטרף: אוקטובר 2008
מיקום: בקעת אונו
נתן תודות: 28 פעמים
קיבל תודות: 7 פעמים

נושא שלא נקרא #36 

מערכת מיי החליטה נפרדת ממיי ההקצפה. מה שמפריד בינהם הוא שסתום ה opv.
ולמיטב הבנתי רוב המכונות התעשייתיות הן עם דוד כפול.

itamars2
חבר ותיק
חבר ותיק
הודעות: 2551
הצטרף: נובמבר 2011
מיקום: ליד אקליפטוס שורק בלוז כנעני
נתן תודות: 242 פעמים
קיבל תודות: 329 פעמים

נושא שלא נקרא #37 

השאלה גם מה בדקו- מים מהראש, או מים מהברז מים.

zvibl
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
הודעות: 648
הצטרף: מאי 2013
מיקום: אזור השרון
נתן תודות: 30 פעמים
קיבל תודות: 80 פעמים

פליז או בשמו האנגלי BRASS

נושא שלא נקרא #38 

@moti_r
אינו מכיל עופרת .
סגסוגת של נחושת ואבץ
נסייג שיש פליז שמיועד לכלי עבודה שיש לו 3% עופרת מוספת ,ברם דוד זה לא כלי עבודה

moti_r
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe
הודעות: 9712
הצטרף: נובמבר 2004
מיקום: ישראל
נתן תודות: 219 פעמים
קיבל תודות: 682 פעמים

נושא שלא נקרא #39 

לא נכון.
בדוק את מקורותיך שוב.

לגבי HX - זה נכון שהמים לא מבלים בתוכו כמו שהם מבלים בתוך הדוד, אבל האמת שאני לא כ"כ יודע איך העופרת משתחררת למים. האם זה קשור לפרק הזמן שבו המים באים במגע עם הפליז? אם כן אז אכן HX ישחרר פחות עופרת. האמת שנשמע הגיוני שאכן כך.
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -

RuslanAbramov
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
הודעות: 745
הצטרף: אפריל 2015
שם מלא: Ruslan Abramov
נתן תודות: 109 פעמים
קיבל תודות: 134 פעמים

נושא שלא נקרא #40 

אני לא מסכים שרוב המכונות בשוק המקצועי הן דוד כפול.
רוב בתי העסק מחכירים את המכונה מספק הקפה וזה לרוב מביא מכונה שתהיה לו כמה שיותר זולה, ממה שיצא לי לראות רוב הפבוריטות ואקספובר שמספקים לבתי הקפה והמסעדות הן hx.
שלא נדבר על איכות התחזוקה של המכונות האלה, הן לרוב שלדה שבפנים הוחלפו כל החלקים מיליון פעם.
מכונות שאני יכול לומר עליהן בוודאות שהן db זה הלינאה של למרסוקו בארקפה, וקפה ג'ו, וגם המכונות של ארומה. פרט לרשתות האלה אני חושב שרוב בתי העסק משתמשים בhx.
תקנו אותי אם אני טועה.

itamars2
חבר ותיק
חבר ותיק
הודעות: 2551
הצטרף: נובמבר 2011
מיקום: ליד אקליפטוס שורק בלוז כנעני
נתן תודות: 242 פעמים
קיבל תודות: 329 פעמים

נושא שלא נקרא #41 

נראה לי שמה שבוודאות לא כדאי זה להזמין תה בבית קפה.

Valon
חבר פעיל
חבר פעיל
הודעות: 50
הצטרף: מאי 2015
שם מלא: אלון
נתן תודות: 1 פעם
קיבל תודות: 13 פעמים

נושא שלא נקרא #42 

זה עניין שהיה ידוע מזמן אבל חברות מכונות הקפה לא עשו כלום עד שרגולציה על חומרים מסוכנים ומתכות כבדות החמירה את התקנים בעולם. עד כמה שאני יודע המחמירה ביותר היא מדינת קליפורניה (PROP. 65) שפשוט מונעת מהמון מוצרים להכנס אליה.
מוסיפים עופרת לסגסוגות פליז על מנת להקל על העיבוד שלו, דורש ציוד פחות יקר ומאיץ את התהליך. אם מוציאים את העופרת מהמשוואה קשה יותר לעבד את הסגסוגת ובהתאם לכך מחיר הח"ג והחלק המיוצר עולה. לכן חברות מכונות הקפה לא ששים כל כך מהר לעבוד ל"Lead free brass", שגם הוא לא נטול פליז לחלוטין אלא מכיל סדר גודל של 0.2-0.4% עופרת במקום 2%.
אם זה ממש מטריד מישהו אפשר לקנות ערכות בדיקה ביתיות למרות שהן לא מי יודע מה מדויקות.שורה תחתונה, לא צריך להכנס לפאניקה, אנחנו לא חיים בואקום ויש כל כך הרבה גורמים מזיקים אחרים באוויר ובאוכל שאם נתחיל להכנס לכל אחד מהם אז לא ישאר לנו זמן לחיות.. לא צריך לעצום עיניים אבל כדאי מאוד להנות ממה שיש לנו. שורה תחתונה - מי שקנה מכונת קפה ב5 שנים האחרונות מהחברות המובילות בתחום סביר להניח שהפוטנציאל להמצאות עופרת בערכים גבוהים נמוכה למדי.

roli_bark
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 149
הצטרף: אוקטובר 2008
מיקום: בקעת אונו
נתן תודות: 28 פעמים
קיבל תודות: 7 פעמים

נושא שלא נקרא #43 

אולי כדאי לאסוף נתונים מחבריי הפורום קפה לגבי החומר ממנו עשוי הבוילר במכונה שלו ? -

אתחיל:
בקוויקמיל אנדריאה פרימיום - הדוד מנחושת. המחליף חום מנחושת, ה opv והמשאבה - מפליז (וכאן המקום לאזכר שיש משאבות תואמות מפלסטיק)

בסילביה רנצ׳ו - הדוד מפליז

YanivT72
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 252
הצטרף: אפריל 2016
נתן תודות: 31 פעמים
קיבל תודות: 50 פעמים

עופרת במים

נושא שלא נקרא #44 

עופרת עלולה להישתחרר מאביזרי פליז שהם נפוצים מאוד לא רק במכונות קפה. ככל שבפליז אחוז אבץ גבוה יותר, הוא יותר חשוף לקורוזיה אך גם יותר קל לעיבוד כמתכת (היינו העיבוד שלו יותר זול).
חלקים רבים בצנרת הביתית עשויים מפליז (מחברים, מופות, בושינג וכו')
העופרת משתחררת כאשר חלקי פליז עוברים קורוזיה ומן הסתם ככל שתחלופת המים קטנה יותר כך הקורוזיה גדולה יותר.
לכן, במחליף חום לדוגמה תהייה פחות קורוזיה מאשר בדוד שבו המים עומדים ויש נוכחות קבועה של אויר.
כמו כן, קורוזיה מתפתחת בנקודות מגע של שתי מתכות שונות כגון פליז עם חיבור מתכת אצילה יותר כגון נחושת היות ובחיבורים כאלה נוצר תא גלווני ויש חילוף מתמיד של יונים.
שיחרור עופרת תלוי גם באחוז הכלורידים במים, ככל שיש יותר כלורידים כך תהייה יותר קורוזיה.
מוזמנים לקרוא:
http://www.hinet.co.il/MagazineArticles/Article.asp?CategoryID=13005&ArticleID=4514

למעשה, בכתבות שפורסמו אין הבטחה שהעופרת הגיע מדוד המכונה ולא מצנרת המים המקומית.
מוזמנים לקרוא גם את זה:
http://www.ynet.co.il/articles/1,7340,L-2688735,00.html


* למען הסר ספק - אינני כימאי או בר סמכא. כתבתי על סמך ידע כללי בלבד.

coffeeaddict
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
הודעות: 520
הצטרף: נובמבר 2009
שם מלא: איתן שלום
מיקום: צפון
נתן תודות: 9 פעמים
קיבל תודות: 60 פעמים

נושא שלא נקרא #45 

חברים שלום!
בטח שאלתם איפה האנליזה של אדי, אז הנה היא כאן:
מכונת הקפה בריקולטה של איבגי. דוד שוכב ובו סליל נחושת. לשם ההגינות אומר שהמוכר, איבגי,אמר לי (למרות שהוא יודע שאני מבין) אז בודאי לכל קונה אחר, להפעיל את המכונה לפחות ליומיים עם מי ברז, כדי ליצור ציפוי אבנית דק שמגן על המתכת מקורוזיה. מעשה שצריך לקרות כל פעם ששוטפים עם חומצה.
הרצתי שתי אנליזות, האחת מים ראשונים שיוצאים עם החליטה הראשונה ובפועל אנו תמיד זורקים אותם במסגרת הוצאת המים ששהו במערכת והתחממו לטמפרטורה 100+ מעלות. האנליזה השניה אחרי החליטה, חבל לבזבז קפה ולהשחיר את המסלול במכשיר ICP. הנתונים במ"ג לליטר
חומר---- מי שטיפה-- חליטה
עופרת --0.011 ------0.006
אבץ -----0.455 ------0.355
נחושת --1.34 --------0.450
מנגן -----0.163------ 0.110
זרחן ----54 ----------41
שימו לב שהנחושת מרכיב עיקרי של הצנרת היא המתכת שמתמוססת במים. לפי היצרן זה נחושת עם זרחן, וגם זרחן יש בכמות גדולה, אבל זה מינרל טבעי ובריא.
גם על האבץ אי אפשר לסמוך כמקור כי אנו צריכים כמה עשרות מיליגרמים לתפקוד תקין.
עכשיו לעניין הפאניקה: לפני 30 שנה בכל ליטר בנזין היו 2-3 גרם של חומר שנקרא מתיל עופרת. חומר שמיועד להעלות את האוקטן של הדלק. חשבון פשוט מראה גרם עופרת בליטר. ברחוב סואן בתל אביב עברו 100 מכוניות בשעה. כל העופרת שיצאה מהמנוע סיימה באויר, ועל המדרכה. כל צמח לאורך הרחוב היה ספוג בעופרת. תותים שגדלו ליד הכפר הירוק סמוך לכביש היו מקור אנרגיה ועופרת לאוכל. אז קצת פרופורציה. הגוף שלנו התגבר על זה, והיום הוא לומד להתמודד עם 24 שעות חשיפה לקרינה סלולרית ו wifi.
תהנו מהקפה ואל תשכחו להשתמש במים לא מטופלים במשך יומים אחרי ניקוי אבנית.
בברכה
אדי

שלח תגובה

חזור אל “מכונות קפה ידניות ומטחנות”