האתר שלנו מבוסס על פרסומות. ללא פרסומות לא נוכל להתקיים כלכלית.
כנראה שנעשה שימוש בדפדפן שלך בחוסם פרסומות אשר פוגע בנו כלכלית
אנחנו מבקשים שתוסיף אותנו לרשימה הלבנה Whitelist בתוסף חוסם הפרסומות שלך

תודה והמשך גלישה נעימה באתר!


עוד אפשרויות

Google translateGoogle translate
RSSמאמרים וחדשות RSS
קישור לעמוד זהLinkback
גרסא להדפסהגרסא להדפסה
del.icio.usשמירה ב del.icio.us
DIGGהמלצה ב-DIGG
google bookmarkסימניית גוגל

מאמרים מהקבוצה

ציוד והכנת קפה: מדריך נבוכים חלק 1

מאת: קרמריקה
07/12/2009 - 07:00


עמוד הקודם: ציוד והכנת קפה: מדריך נבוכים, חלק 1 | המאמר המלא | עמוד הבא: הקצפת חלב >

 
 

פלנג´ר

פלנג´ר או פרנץ´ פרס הוא מכשיר זול ופשוט המשמש להכנת קפה פילטר בקלות יחסית. למי שמעוניין בספל קפה מלא, להבדיל ממנות אספרסו קטנות יותר, זוהי דרך נפלאה לעשות זאת. ישנם מספר סוגים של פלנג´רים מחברות שונות, הנבדלים אחד מהשני בעיקר במראה ובגודל, אך גם באיכות החומרים.

הוראות השימוש:

  • הרתיחו מים בקומקום, בהתאם לכמות הכוסות הרצויה.
  • טחנו את הקפה טחינה גסה המתאימה לפילטר.
  • מלאו את הפלנג´ר בקפה, לפחות כף אחת גדושה לכל כוס.
  • לאחר שהמים רתחו, המתינו כ30 שניות עד דקה, ואז מזגו מים בהתאם לכמות הקפה.
  • ערבבו את המים עם הקפה, עד שתראו שכבה דמוית קרמה מעל הקפה. כסו את הפלנג´ר כשידית הפילטר משוכה החוצה.
  • המתינו כ-3 עד 4 דקות, ואז לחצו את הבוכנה פנימה. השתדלו לשמור על הפילטר ישר ככל האפשר בכדי שגרגירי הקפה לא יעקפו את הפילטר.
  • כשהבוכנה עדין בפנים, מיזגו את הקפה לכוסות.

פלנג´ר ארצישראלי מצוי

מקינטה

באיטלקית, פירוש המילה היא מכונה קטנה, ואכן מדובר במכשיר קטן ופשוט שמפיק תוצר מעולה. המקינטה מורכבת בדר"כ משלושה חלקים:
בסיס - אותו ממלאים במים, פילטר - אותו ממלאים בקפה וחלק עליון - אליו עולה הקפה כשהוא מוכן.

ההבדל המרכזי בין מקינטה לדרכים פשוטות יותר, הוא הלחץ. בעוד שבפילטר או טורקי לא מופעל כלל לחץ על הפולים הטחונים, הרי שבמקינטה המים נדחסים דרך גרגירי הקפה בלחץ קטן של 1.2 באר (לשם ההשוואה, אספרסו נחלט בלחץ של 9 באר). לחץ זה מוביל למשקה הנקרא מוקה. זהו משקה מרוכז יותר ובעל גוף מעט כבד יותר מדרכים אחרות כמו פילטר או טורקי, ואם סוג המשקה היה סרגל שבצידו האחד קפה פילטר ובצידו האחר קפה אספרסו, המוקה היה נמצא בערך באמצע.

יש לציין שישנם סוגים רבים של מקינטות, של חברות כאלו ואחרות וממתכות כאלו ואחרות. מלבד מקינטה מסוג בריקה, אותה נסקר בהמשך אין הבדל משמעותי בין המקינטות, ועיקר הבחירה צריכה להעשות ע"פ העיצוב או המחיר.

הבדל נוסף הוא בגודל המקינטות. נמכרות מקינטות בכל הגדלים החל מכוס אחת וכלה ב16 כוסות. חשוב מאוד להדגיש שתמיד יש להכין במקינטה את כמות הקפה לה היא מיועדת. במקינטת 2 כוסות לא ניתן להכין כוס אחת בלבד. בנוסף, במקינטה, כוס נחשבת למנת אספרסו קצר, כך שמקינטת 2 כוסות תפיק כמות של אספרסו כפול. לכן, יש לבחור את הגודל המתאים לכם, ובמקרה הצורך ניתן לרכוש כמה מקינטות בגדלים שונים. היות ומדובר בעלויות נמוכות בד"כ, אנשים רבים רוכשים מקינטה קטנה (2 כוסות) לשימוש עצמי יומיומי, ומקינטה גדולה יותר (6-8 כוסות) לאירוח. בבית איטלקי מצוי תוכלו למצוא שתיים, שלוש ולעיתים ארבע מקינטות בגדלים שונים.

 

 מקינטות בגדלים שונים

טיפים להכנת מוקה בעזרת מקינטה:

  • טחנו את הקפה לדרגה בינונית. בהעדר הגדרה טובה יותר, זו בערך הדרגה בין אספרסו לפילטר. נסו רמות טחינה שונות, ומצאו את זו שקולעת לטעמכם.
  •  מלאו מים עד לקו הסימון בכלי התחתון של המקינטה. טעם המים ישפיע בצורה ניכרת על טעם הקפה, ולכן השתמשו במים איכותיים.
  • מלאו את סלסלת הקפה בגרגירי הקפה עד שכמות הקפה תעבור במעט את גובה הסלסלה. לאחר מכן, השתמשו בגב של סכין כדי "ליישר" את גבעת הקפה, כך שכל הסלסלה תהיה מלאה בקפה טחון. שימו לב שבמקינטה אין לדחוס את הקפה בתוך הסלסלה!
  •  שימו את המקינטה על להבה חזקה ומרוכזת. דאגו שקוטר הלהבה יהיה קטן מקוטר המקינטה.
  •  שימו לב לזליגת הקפה. כאשר הוא מגיע לגובה של כשליש מהכד, כבו את האש והניחו לשאר הקפה לזלוג (ענין של מס´ שניות עד חצי דקה)
  • מיזגו מהר ככל האפשר את הקפה לכוסות, ושתו בהנאה.
  • יתכן וישארו מעט מים בבסיס המקינטה לאחר השימוש. זה נורמלי לחלוטין.

מומלץ לנקות את המקינטה לאחר השימוש ולא להשאיר אותה מלוכלכת. את החלק התחתון אפשר לשטוף במים וסבון, אך את החלק העליון יש לשטוף במים בלבד! אנחנו מעוניינים לשמור על שומן הקפה בתוך החלק העליון, היות והוא מגן על הקפה תוך כדי החליטה. יש לייבש היטב מיד לאחר השטיפה.

למרות שההמלצה הרשמית היא להמנע מניקוי עם סבון כלים, לא קורה כלום אם מדי פעם שוטפים אותה עם מעט סבון. רצוי עם זאת, להימנע משפשוף הכלי עם סקוץ או צמר פלדה למניעת שריטות. במידה ושטפתם עם סבון, יש לבצע "הרצה" מחודשת - להכין כוס קפה ולשפוך אותה, כדי לייצר שוב שכבת הגנה שומנית על החלק העליון (כמובן שניתן לשתות את הקפה, אך הוא יהיה פחות טוב מבד"כ).

בצעו ניסיונות שונים. נסו כמויות ודרגות טחינה שונות, נסו לרסס במעט מים את הגרגירים לפני ההכנה, נסו לדחוס מעט את הגרגירים. כל דבר כזה ישפיע על התוצר בצורה שונה, חלק מהכיף זה המסע למציאת הטעם האהוב עליכם.  

מקינטה מסוג "בריקה" של חברת ביאלטי

במבט ראשון הבריקה נראית כמו מקינטה רגילה לכל דבר. מחירה הגבוה יחסית והסתכלות מעמיקה יותר ילמדו אחרת. הבריקה בנויה בעיקרון דומה למקינטה רגילה (אם כי בנויה לעמידות גבוהה יותר), ואופן השימוש בה דומה. ההבדל העיקרי נעוץ במשקולת המצויה בחלק העליון אשר משמשת כשסתום לצינור ממנו יוצא הקפה. משקולת זו גורמת לכך שהמים יעברו דרך הגרגירים בלחץ גבוה בהרבה מאשר מקינטה רגילה, כ-3.5 באר.
התוצר הוא משקה קרוב בטעמו ובהרגשתו לאספרסו, מרוכז וסמיך יותר ממקינטה רגילה ואפילו מכסה אותו שכמת קרמה (קצף חום-צהבהב) כפי שניתן למצוא באספרסו.
למי שרוצה חווית אספרסו ביתית ולא מעוניין להשקיע הרבה כסף, אנו יותר מממליצים לבחור בדרך זו. ניתן לצרף לקנייה גם מקציף ידני כדוגמת הטוטוקרמה, ולקבל קפוצ´ינו ברמה טובה יותר מהרבה בתי קפה בארץ.

עקרון השימוש בבריקה דומה לדרך הפקת המוקה במקינטה רגילה. נתרכז בהבדלים:

  • לטעמנו, התוצאה הטובה ביותר מתקבלת עם טחינה גסה, כמעט כמו זו שנשתמש בה להכנת קפה בפלנג´ר. שימו לב שלמרות האמור כאן, הבריקה מאוד סלחנית ומסוגלת לקבל דרגות טחינה שונות. נסו!
  • תהליך זליגת הקפה בבריקה שונה מאשר במקינטה, והוא מתחיל עם זרזיף קטנטן של קפה. לאחר עוד פרק זמן, שאר הקפה יפרוץ בבת-אחת, תוך כמה שניות. הפריצה תלווה בהשמעת רעש חזק ואופייני.
  •  אם זליגת הקפה איטית מדי - נסו לטחון גס יותר או להגביר את עוצמת הלהבה.
  • אם זליגת הקפה מהירה מדי או שאינכם מקבלים קרמה - נסו לטחון דק יותר.
  • יש להוריד מהאש מיד עם ההתפרצות, בכדי שהקפה לא ישרף. היות וההתפרצות מהירה מאוד, אפשר למזוג מיד לאחריה.

טיפ: אם לאחר הקירור קשה לכם להפריד בין חלקי הבריקה, מישכו את המשקולת כלפי מעלה. זה יגרום ללחץ שנשאר להשתחרר (תשמעו צליל של פריקת לחץ) ותוכלו להפריד בין החלקים ביתר קלות.

 

  אספרסו עם שכבת קרמה יפה, בבריקה זוגית

צפו במדריך וידאו להכנת אספרסו בעזרת מקינטה מסוג בריקה.


< עמוד הקודם: ציוד והכנת קפה: מדריך נבוכים, חלק 1 המאמר המלא עמוד הבא: הקצפת חלב >


נושאים מקושרים

HTCafe
HTCafe


עוד מ: קרמריקה
תגיות


דרגת קושי: 3
דירוג הכתבה

דירוג ממוצע:

4.5
(4) הצבעות

בהקשר זה

 עוד על HTCafe


המאמר הפופולרי ביותר בתחום HTCafe:
ציוד והכנת קפה: מדריך נבוכים חלק 1
תקנון / תנאי השימוש באתר צור קשר / contact us כל הזכויות שמורות לקבוצת ht