אז איזו מכונה מוטי צריך לקנות?

פורום מכונות קפה ידניות (לא אוטומטיות), ומטחנות קפה
moti_r
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe
הודעות: 9712
הצטרף: נובמבר 2004
מיקום: ישראל
נתן תודות: 219 פעמים
קיבל תודות: 682 פעמים

נושא שלא נקרא #16 

נקודות מצויינות.

- אני אמשיך תמיד לסלוד ממדידות למיניהן. לא תראה אותי שם מד טמפ' בראש. ידעתי להוציא שוטים מעולים מאניטה, גם בלי מד כזה. אבל, וזה אבל חשוב, גם לא תראה אותי טוען שהמדידות האלו לא אפקטיביות. זה שאני בוחר לאפות לחם בלי משקל ולזרוק מרכיבים פנימה, זה לא אומר שאם תעקוב אחרי המתכון באופן מדויק תקבל לחם פחות טוב. אני, אישית, מעדיף לעבוד עם "הנשמה" ועם "היד" ופחות עם הדיגיטל. אבל בדרך לשם, בהחלט מעניין למדוד ולהבין מי נגד מי. למשל, אני יכול לומר לך, ולכל מי שמחזיק ברוקט אבולוציונה (והכמות רק הולכת וגדלה :)) - אתם חייבים לחכות בדיוק 3 דק' אחרי חליטה, כדי לקבל טמפ' נכונה ב-HX שלכם. להמתין 3 דק' ואז לחלוט בלי קולינג פלאש. אם תחלטו לפני, תקבלו אספרסו חמוץ מעט. זה מידע שאי אפשר לקבל בלי למדוד. אפשר לנסות ולטעום, אבל זה יותר קשה וסחבק מוגבל מאוד בכמות הקפאין שהוא יכול לשתות :)

- שאלת האם אפשר לקשר בין שינוי לתוצאה. אתה בעצם שואל האם אנחנו מתבוננים במשתנים התלויים או הבלתי תלויים. אני חושב שאני יכול לומר בוודאות שעקומת לחץ החליטה ועקומת טמפ' המים הם המשתנים העיקריים התלויים בעבודה שלנו עם המכונה. לראיה, שינוי קטן בלחץ הדוד (שמביא לטמפ' גבוהה יותר) ואתה מקבל קפה שרוף. שינוי מינורי בלחץ החליטה בראש (8 במקום 9 בר) ואתה מקבל קפה רך יותר, עדין יותר ופחות פאנצ'י.
אני מנטרל משתנים כמו מטחנה או טמפר, כי הם קבועים אצלי והם חזרתיים מאוד.

- דוד גדול: נקודה מעניינת. אפשר, האמת, פשוט למדוד את זה. לחבר ידית חליטה עם מד טמפ' למכונה גדולה שהתחממה רק 20 דק' ולראות מה נקבל. אני מוכן להמר, במיוחד כשמדובר במכונת HX, שנקבל טמפ' של 85 מע' בחליטה. אולי אחרי הזרמה של חצי דקה של מים רותחים מהדוד זה יתקרב ל-94 מע'.

אגב, לכפיר היתה מכונה עם דוד כזה, הוא יוכל לשפוך עוד אור על זמן ההמתנה האופטימלי לחימום.
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -

כפיר_ש
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
הודעות: 4726
הצטרף: ינואר 2010
מיקום: מרכז
נתן תודות: 260 פעמים
קיבל תודות: 559 פעמים

נושא שלא נקרא #17 

מזכרוני האלקטרה שגם לה היה דוד 6 ליטר ותרמוסיפון לקח במינימום 45דק' לחימום ראשוני אבל אחרי שעה - שעה וחצי היא הייתה מוציאה שוטים מעולים ובעקביות מדהימה.

מוטי לדעתי עבור הצרכים שלך היוניקה תהיה מושלמת.
אם מישהו צריך להקציף חלב מספר פעמים ביום זו לא המכונה שתתאים לו ועדיף לו לרכוש hx.

ykeinan7
חבר פעיל
חבר פעיל
הודעות: 71
הצטרף: ינואר 2014
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 12 פעמים

נושא שלא נקרא #18 

moti_r כתב:אני יכול לומר לך, ולכל מי שמחזיק ברוקט אבולוציונה (והכמות רק הולכת וגדלה :)) - אתם חייבים לחכות בדיוק 3 דק' אחרי חליטה, כדי לקבל טמפ' נכונה ב-HX שלכם. להמתין 3 דק' ואז לחלוט בלי קולינג פלאש. אם תחלטו לפני, תקבלו אספרסו חמוץ מעט. זה מידע שאי אפשר לקבל בלי למדוד. אפשר לנסות ולטעום, אבל זה יותר קשה וסחבק מוגבל מאוד בכמות הקפאין שהוא יכול לשתות :)
...
מוטי, שווה אולי לציין שבמדידות שבוצעו על האבולוציונה V2 נמצא כי העלאת לחץ הדוד מ-1 בר ל-1.2 בר מקצר את זמן ההמתנה מתום חליטה משלוש דקות לדקה אחת. מאז שביצעתי השינוי בעצתך ובעצת כפיר, הקפה יוצא הרבה יותר טעים (וזה עוד בטרם החלפת המטחנה...).

moti_r
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe
הודעות: 9712
הצטרף: נובמבר 2004
מיקום: ישראל
נתן תודות: 219 פעמים
קיבל תודות: 682 פעמים

נושא שלא נקרא #19 

כן, ירון, זו הערה חשובה.

אבל המטרה שלי לא היתה להגיד שיש לחכות 3 דק', אלא שיש להמתין פרק זמן כלשהו. אני חושב שכרגע המכונה שלך מכוונת מעולה.
אנחנו יודעים כמה צריך להמתין - רק בזכות המדידות שביצענו, ולשם כיוונתי את התשובה שלי.
אם היינו עובדים רק "עם נשמה ורגש", היה לנו יותר קשה להבין מה קורה שם בדיוק.

אני *מאוד* שמח לשמוע שהקפה יוצא לך יותר טעים!! איזה יופי! (Y)
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -

hosq
סמל אישי של משתמש
כתב קפה
כתב קפה
הודעות: 5010
הצטרף: נובמבר 2009
נתן תודות: 54 פעמים
קיבל תודות: 286 פעמים

נושא שלא נקרא #20 

אז ככה,
קודם כל אמור להיות הבדל בין דאבל בוילר לסינגל בוילר, כיון שבד"כ צינור ההזנה לדוד האספרסו עובר בתוך דוד ההקצפה. כך שהמים מגיעים חמים לדוד החליטה והיציבות נשמרת באופן מוחלט.
דבר שני, עשיתי לא מזמן קורס ב DOE (תכנון ניסויים) והבנתי סוף סוף מה הדרך לגלות בסבך הפרמטרים לחליטה, איך לכייל המכונה במדוייק.
הרעיון הוא למפות ערך מקסימום ומינימום לכל פרמטר (לחץ, טמפ', רמת הידוק, עובי טחינה, אפשר גם כמות קפה) , לטעום את כל הקומבינציות (16 או 32...) ולתת ציון לכל מנה. (אגב לא חייבים 32 שזה מטורף, יש אופטימיזציות)
אחכ זורקים הכל בתוכנה סטטיסטית ומגלים איזה ערך בכל פרמטר אמור לתת תוצאה מקסימלית.
עוד לא ניסיתי כמובן.
what's next?

ozeltzex
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
הודעות: 1648
הצטרף: יוני 2008
נתן תודות: 72 פעמים
קיבל תודות: 402 פעמים

נושא שלא נקרא #21 

moti_r כתב:אתם חייבים לחכות בדיוק 3 דק' אחרי חליטה, כדי לקבל טמפ' נכונה ב-HX שלכם. להמתין 3 דק' ואז לחלוט בלי קולינג פלאש. אם תחלטו לפני, תקבלו אספרסו חמוץ מעט.
...
אם אני מסיים חליטה ומחכה 3 דקות, המים במחליף כבר בטמפ' ממש גבוהה. כראיה, אם אחרי 3 דקות אעשה קולינג פלאש קצר, יצאו מים רותחים לכמה שניות ורק אז יתייצבו.

איך הגעתם למדידה של 3 דקות? זה לא אמור תוך בערך דקה גג?
נזכרתי שראיתי פוסט בעבר בנוגע לנושא:
http://www.home-barista.com/hx-love-man ... ature.html

אופיר

moti_r
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe
הודעות: 9712
הצטרף: נובמבר 2004
מיקום: ישראל
נתן תודות: 219 פעמים
קיבל תודות: 682 פעמים

נושא שלא נקרא #22 

hosq כתב:אמור להיות הבדל בין דאבל בוילר לסינגל בוילר, כיון שבד"כ צינור ההזנה לדוד האספרסו עובר בתוך דוד ההקצפה. כך שהמים מגיעים חמים לדוד החליטה והיציבות נשמרת באופן מוחלט.
...
גם אני חשבתי כך, אבל מדידה של SBDU הראתה שהשוט יציב מאוד (30 שניות ונפילה של 2 מעלות לכל היותר).

קראתי ביקורת של מישהו עם R58 שמספר שבשוט השני והשלישי כבר מתחילה נפילה די גדולה של טמפ'. אני לא בטוח למה זה, אבל אולי, למשל, היות ודוד ההקצפה קטן יחסית אז המים שעוברים שם ב-HX לא באמת מספיקים להתחמם ולכן נכנסים מים קרים לדוד החליטה.

זה אומר, כנראה, שהיתרון של DB הוא תיאורטי בלבד, כי בפרקטיקה הפער מול SBDU הוא קטן עד בלתי מורגש.


לגבי המתודה לביצוע: מוכרח להודות שלא ממש הבנתי... תוכל לפרט עוד? וגם, איך עושים אופטימיזציה של מספר הניסויים? נשמע כמו תהליך ארוך ומלא בקפאין.


ozeltzex כתב: אם אני מסיים חליטה ומחכה 3 דקות, המים במחליף כבר בטמפ' ממש גבוהה. כראיה, אם אחרי 3 דקות אעשה קולינג פלאש קצר, יצאו מים רותחים לכמה שניות ורק אז יתייצבו.

איך הגעתם למדידה של 3 דקות? זה לא אמור תוך בערך דקה גג?
...
1. זה תלוי בכיול המכונה שלך. אניטה מכוונת כרגע ללחץ דוד גבוה יחסית, כך שזמן ההתאוששות מהיר אבל אתה צריך לחכות פחות בין שוט לשוט. אתה יכול להמתין דקה, זה יספיק.

2. קולינג פלאש צריכים להיות ממש קצרים. ראינו בכמה מכונות שקולינג פלאש של יותר מכמה שניות מקרר מאוד את ה-HX ומתקבלת חליטה לא יציבה.

3. מדידה: השתמשנו בטרמומטר עם פרוב שהותקן בתוך הסלסלה עצמה. חלטנו וראינו את הגרף. ואז המתנו חצי דקה, דקה, שתי דקות, 3 דקות ואפילו 5 דקות, ובכל פעם מדדנו את הגרף. ראינו שב-3 דקות זה היה אופטימלי, בלי צורך בקולינג פלאש בכלל. 5 דק' וכבר היה צריך קולינג פלאש של 3 שניות בערך.


·
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -

ozeltzex
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
הודעות: 1648
הצטרף: יוני 2008
נתן תודות: 72 פעמים
קיבל תודות: 402 פעמים

נושא שלא נקרא #23 

@moti_r
·

אחרי שהמכונה עמדה שעה למשל, לוקח למים להרגע הרבה יותר מכמה שניות (בין אם הלחץ הוא 1.4 ובין אם פחות).
אם אפסיק את הקולינג פלאש אחרי 4-5 שניות, המים שיגעו בקפה עדיין יהיו חמים מדי (למרות שאין לי איך לבדוק את זה חוץ ממראית עין).
הורדתי את הלחץ לסביבות 1.25.
אחרי שהמכונה עמדה זמן רב, לדעתי יהיה הכי טוב לעשות קולינג פלאש אחד ארוך, להכין את הראש ולחלוט. לפי הטעם נחליט אם עבר מספיק זמן. אם לא, אעלה את הלחץ חזרה כדי לקצר זמנים.

אופיר

nadavmm
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
הודעות: 614
הצטרף: ספטמבר 2010
נתן תודות: 10 פעמים
קיבל תודות: 78 פעמים

נושא שלא נקרא #24 

1.25 bar???

נראה לי לחץ ממש גבוהה.
אני עובד ב 1.05 . יש קיטור לקנקן עד 0.5 ליטר וקולינג פלאש של שניה.

לדעתי תוריד לחץ. זה גם שומר על המכונה.

כפיר_ש
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
הודעות: 4726
הצטרף: ינואר 2010
מיקום: מרכז
נתן תודות: 260 פעמים
קיבל תודות: 559 פעמים

נושא שלא נקרא #25 

קודם כל זה משתנה בין מכונות, לאניטה יש דוד עומד קטן יותר וגם מחליף חום קטן יותר והמדידות שמוטי עשה (יחד איתי) הראו בבירור שזמן ההתאוששות לקבלת שוט שמתחיל ב 94 מעלות ונגמר בסביבות 92-3 מעלות הוא כשלוש דקות כלומר בפרק הזמן עד שלוש דקות מהחליטה הקודמת לא צריך בכלל קולינג פלאש ומתחת ל 2 דקות טמפרטורת החליטה תתחיל נמוך בסביבות 92 ותיפול עוד כ 2 מעלות בתוך החליטה.

מעל 3 דקות צריך קולינג פלאש אבל ממש קצר, 2-3 שניות לכל היותר כדי שלא להכניס הרבה מים קרים למחליף החום.

ברוקט שבדקנו (ג'יוטו אבולוציונה בת מספר חודשים) המצב היה שונה במעט למרות שיש לה מחליף חום גדול יותר ודוד גדול יותר.
שמנו לב שגם ברוקט בכיול המפעל (1.05 באר בדוד) אין צורך בכלל בקולינג פלאש עד 2-2.5 דקות לאחר החליטה הקודמת ופחות מזה החליטה תתחיל בטמפרטורה קרה מידי ולא תהיה יציבה לאורך השוט (בדומה לאניטה).
לרוקט זמן התאוששות מעט יותר מהיר אבל זה ממש 20-30 שניות יותר מהר.
מבחינת יציבות לאורך השוט המצב דיי דומה לאניטה שוב עם יתרון זניח לטובת הרוקט.
מה שכן עשה שיפור ברוקט הוא כיול הדוד ל 1.15 באר, זמן ההתאוששות ירד ל 2 דקות ואין צורך בקולינג פלאש אם עברו 2 דקות מהחליטה הקודמת.
גם ברוקט לא צריך לעשות קולינג פלאש מעל 2-3 שניות אלא אם המכונה עמדה חצי שעה ואז אפשר לעשות קולינג פלאש ארוך של 10 שניות, להמתין 2 דקות ולחלוט.

אלו ממצאים מעניינים וקצת מאירים בנוגע למכונות מחליף חום בקטגוריה של e61 לבית, אני יכול לומר שלפחות באניטה הטמעת הרוטינה הזו תרמה משמעותית לחזרתיות על גבול המושלם ולשוטים מעולים פעם אחר פעם.

לגבי סינגל בוילר כמו היוניקה, עשינו מדידות וממש התרשמנו לטובה מהיציבות לאורך השוט: נפילה של כמעלה ואפילו פחות לאורך השוט (ואף קצת מעבר ל 30 שניות חליטה).
זמן ההתאוששות דקה על השעון, פעם אחר פעם אבל צריך לעשות וורמינג פלאש קצר של 2 שניות לפני כל שוט כי הראש ביוניקה(וכנראה בכלל בסינגל בוילר עם תרמוסיפון) שוהה בטמפרטורה נמוכה יותר (84-85 מעלות) ובלי וורמינג פלאש החליטה תתחיל בטמפרטורה נמוכה מידי ותעלה תוך כדי השוט.

זה גם הגיוני כי התרמוסיפון ביוניקה ניזון מבוילר בטמפרטורה של 93 מעלות ובמכונת מחליף חום בסביבות 110 מעלות (הראש באניטה למשל כשהיא חמה שוהה בהמתנה בסביבות 90-91 מעלות).

ozeltzex
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
הודעות: 1648
הצטרף: יוני 2008
נתן תודות: 72 פעמים
קיבל תודות: 402 פעמים

נושא שלא נקרא #26 

תודה.
האם אתם משנים את לחץ הדוד בין חורף לקיץ?
בחורף, באופן טבעי המים במיכל קרים יותר ואיבוד החום גדול יותר. האם זה הגיוני שכדאי שבחורף הלחץ בדוד יהיה גבוה יותר, ובקיץ נמוך יותר?

moti_r
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe
הודעות: 9712
הצטרף: נובמבר 2004
מיקום: ישראל
נתן תודות: 219 פעמים
קיבל תודות: 682 פעמים

נושא שלא נקרא #27 

בא לי לכתוב שזה לא נראה לי משנה, אבל האמת שאחרי המדידות שעשינו - אני חושב שהדרך היחידה לענות על השאלה הזו היא פשוט למדוד.
ובכל זאת, אם אני צריך לנחש, הייתי אומר שכנראה שלא יהיה הבדל משמעותי.

אני חושב שאני מתחיל להבין שיש סיכוי שהמים לחליטה במכונת HX *אסור* שיגיעו מהמיכל. כנראה שאלו מים קרים מדי והם לא יצאו בטמפ' נכונה לחליטה, למרות כל מה שאנחנו מספרים לעצמנו כשאנחנו מתארים HX. לראיה, אם תבצע קולינג פלאש של 30 שניות, כלומר, תנקז את כל ה-HX, אתה תהיה חייב לחכות הרבה זמן כדי להגיע לטמפ' חליטה. אני לא בטוח בזה אבל נראה לי שזה המצב.

כנראה שמי החליטה במכונת HX צריכים להגיע מתוך ה-HX עצמו, לאחר ניקוז ראשוני של הקצה שהוא מאוד חם בגלל שהוא נמצא בראש הדוד (ה-HX עובר מלמטה למעלה, ולכן החלק העליון שלו רותח כי הוא מוקף בקיטור בטמפ' של מעל 110 מע'). למעשה, אתה חולט עם מים שנמצאים בחלק התחתון של ה-HX בשלב ה-IDLE.

אבל אני באמת לא בטוח...
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -

zvibl
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
הודעות: 648
הצטרף: מאי 2013
מיקום: אזור השרון
נתן תודות: 30 פעמים
קיבל תודות: 80 פעמים

נושא שלא נקרא #28 

וכאן נכנס לענין גודל המיכל .
ברור שהטמפרטורה במיכל גבוהה מ 100 מעלות
החלפת החום היא כלפי נחושתן דק במיוחד ומספיק מעבר המים דרכו לחמם את מי החליטה לסביבות ה 100 מעלות.
מה שמכונה חימום on the fly.
כך לדוגמא אין צורך להמתין בין חליטה אחד לשניה . כל מי שנוהג אחרת פשוט טועה.

amiir
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 196
הצטרף: אפריל 2011
נתן תודות: 26 פעמים
קיבל תודות: 31 פעמים

נושא שלא נקרא #29 

למען האמת אני בכלל לא מבין את ההיגיון בלהשקיע מאמץ וסכומים כאלו במכונה, מטחנה, אביזרים, ריכוך מים, קלייה וכו אבל לא להתקין בכמה גרושים תרמומטר שמחובר באופן קבוע לראש. המדידות האלו של הזמנים הרבה יותר סיזיפיות מאשר ללא התרמומטר. למה למדוד זמן ולשער כל מיני השערות? אין בזה חזרתיות קבועה - טמפרטורת הסביבה (ויש הבדל לא קטן בין ימים חמים לימים קרים), הלחץ בדוד לא תמיד קבוע ולכן אותם זמני המתנה לא יכולים להיות קבועים. כשאני מכין אספרסו - באותה הקלות שאני מסתכל על שעון לחץ הדוד ועל שעון לחץ המשאבה - ככה מציץ בתרמומטר ויודע מתי להפסיק את הקולינג פלאש ומתי להתחיל את החליטה. שום התעסקות ושום גרפים. זה כמו להגיד - "עזוב מלהתקין תרמוקאפל בתוף של הקולה קפה - תחכה לשמוע פיצוצים ואז תוריד טמפרטורה ותקווה שיהיה בסדר". מה ההבדל בין למדוד טמפ' קלייה לבין טמפ' חליטה? החליטה פחות חשובה? הרי בסוף המטרה שלנו היא אספרסו טוב ובאופן חזרתי.

moti_r
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe
הודעות: 9712
הצטרף: נובמבר 2004
מיקום: ישראל
נתן תודות: 219 פעמים
קיבל תודות: 682 פעמים

נושא שלא נקרא #30 

amiir, אתה צודק לגמרי (Y)
מסכים עם כל מילה.

כפי שכתבתי, זה שאני מעדיף לא להתקין כזה שעון, לא אומר שאני צודק :)

אבל, יש כאן אבל: השעון לא עוזר לך לנהל את הטמפ', רק למדוד אותה. ובנוסף, הוא מראה לך את טמפ' המים בראש, לא בדוד ולא ב-HX במקרה ויש כזה.

נקח מקרה טיפוסי של מכונת HX.
אתה תעשה קולינג פלאש עד שטמפ' המים שמד החום יראה תהיה 90 מעלות, נניח, ואז תמתין, כמה? נניח שמנסיון אתה יודע שצריך לחכות חצי דקה.
תחלוט ותקבל טמפ' יציבה של 94 מעלות.
בסיום החליטה הטמפ' תהיה 91 מע', ירידה של 3 מעלות תוך כדי.

אח"כ תריץ שוב קצת מים ותראה שוב 90 מעלות.
תמתין חצי דקה ואז...

מבטיח לך שהחליטה הזו תהיה קרה יותר מדי. הסיבה היא שאמנם המים בראש ה-HX חמים, אבל למטה נכנסו מים קרים וצריך להמתין עד שהם יתחממו.
זו בדיוק התופעה שראינו כשמדדנו.

אתה צריך בכל מקרה ללמוד את המכונה שלך ולהבין מה צריך לעשות מתי. הטרמומטר הוא רק אמצעי שיעזור לך בדרך לשם, אבל הוא לא תחליף להבנה וניסיון. קצת כמו מד טמפ' על הקולה, שיראה לך שאתה ב-220 מע', אבל הוא לא עוזר לך להבין מתי להוציא את הפולים ואתה לא יכול להסתמך רק עליו.


ב-SBDU או DB המצב יותר פשוט. כש-PID מראה לך 94 מע' אתה יודע בוודאות שהדוד כולו נמצא בטמפ' הזו. warming flush קצר וחזרתי - והראש מגיע לטמפ' נכונה ואז תקבל חליטה קבועה, יציבה וחזרתית, ללא תלות בכמה זמן המכונה חיכתה לפני שהתחלת את התהליך.
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -

שלח תגובה

חזור אל “מכונות קפה ידניות ומטחנות”