חליטה בטמפרטורה מועדפת לא מאפשרת הקצפה טובה ב-HX

פורום מכונות קפה ידניות (לא אוטומטיות), ומטחנות קפה
haranza (פותח השרשור)
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 447
הצטרף: פברואר 2011
נתן תודות: 117 פעמים
קיבל תודות: 57 פעמים

חליטה בטמפרטורה מועדפת לא מאפשרת הקצפה טובה ב-HX

נושא שלא נקרא #1 

שלום חברים,
ברשותי רוקט צ'ליני PID, כשאני מכוון לטמפרטורה הרצויה לטעמי הלחץ בדוד עומד על 1.05-1.1 באר. אם אני מקציף חלב בכמות לכוס אחת הלחץ מספיק טוב, הבעיה מתחילה כשאני מקציף כמות חלב ל2 כוסות ומעלה, הלחץ יורד מהר ולא מאפשר הקצפה טובה וסמיכה. יש פתרון מעבר להעלאת הטמפרטורה לפני ההקצפה?
תודה רבה

NEGRO
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום קפה
עוסק בתחום קפה
הודעות: 1098
הצטרף: אפריל 2010
מיקום: אלישיב
נתן תודות: 95 פעמים
קיבל תודות: 252 פעמים

נושא שלא נקרא #2 

כשנשרף לי הגוף חימום, החלפתי אותו ל2000 וואט :-)
פתר לי את העניין.
בעיקרון הלחץ לא אמור ליפול לך אם אתה לא חולט ומקציף בבת אחת.
גלעד שמחי
מומחה לקליית קפה

http://negro.co.il/

haranza (פותח השרשור)
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 447
הצטרף: פברואר 2011
נתן תודות: 117 פעמים
קיבל תודות: 57 פעמים

נושא שלא נקרא #3 

תודה גלעד, המכונה חדשה אני מקווה שאני לא אצטרך להחליף גוף חימום בקרוב :D
אני לא חולט ומקציף במקביל..יש פתרון?

ozeltzex
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
הודעות: 1648
הצטרף: יוני 2008
נתן תודות: 72 פעמים
קיבל תודות: 402 פעמים

Re: חליטה בטמפרטורה מועדפת לא מאפשרת הקצפה טובה ב-HX

נושא שלא נקרא #4 

@haranza
·

היי,
תראה, אני אנסח בעדינות:
PID במכונת מחליף חום זה חתיכת חרטא שיווקי.
מה עוזר לקבוע את טמפ' הבוילר (שמשמש להקצפה בכלל) בזמן שהמים מתחממים במעבר בבוילר, וטמפ' היציאה שלהם תלויה בעוד גורמים אחרים כמו טמפ' המים במיכל האחורי (או בברז), המבנה הפנימי של המכונה, בטמפ' הראש והסביבה וכו'...
בעצם העובדה שאתה קובע טמפ' "חליטה" בבוילר ההקצפה , אתה יורה לעצמך ברגל ומבטל לגמרי את היתרון של מחליף החום.
אתה גם מאבד הקצפה וגם מחכה יותר זמן עד שאתה יכול לחלוט שוב (אספרסו לפחות).

בשורה התחתונה, אין ל PID הזה שום ערך. אתה צריך לקבוע אותו כדי לקבל הקצפה טובה, ולשלוט בטמפ' החליטה ע"י קולינג פלאש, ולדעתי שווה לך מאוד להשקיע גם בטרמומטר על הראש (שישפר דרמתית את החזרתיות).

אופיר

haranza (פותח השרשור)
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 447
הצטרף: פברואר 2011
נתן תודות: 117 פעמים
קיבל תודות: 57 פעמים

נושא שלא נקרא #5 

@ozeltzex
היי אופיר, תודה רבה על המענה.
שמעתי את הטענה וכמובן שאני גם מבין את הההגיון מאחוריה, אולם, במקרה שלי אין כל כך קשר או שלא הצלחתי להבין אותך.
אני מודע לפער הזה שקיים מבחינת הטמפ' בדוד ובראש. מבחינתי הPID הוא פיצ'ר נחמד שעוזר לשלוט על הטמ' בצורה נוחה יותר ותו לא. אני מצאתי שלקבוע את הטמפ' של הדוד על 122 נותנת לי את התוצאה שאני אוהב בכוס. אם נעזוב לרגע בצד את סוגיית הPID, הגעתי לתוצאה הרצויה מבחינתי ואני מבין בערך את התנהגות המכונה +- עם הקולינג פלאש. המצב הנתון כרגע הוא ש122 מעלות בPID מתורגם ללחץ של 1.05-1.1 באר בדוד. פה כאמור מתחילה הבעיה שלי עם ההקצפה של כמות חלב קצת גדולה- שתי כוסות ומעלה. השאלה שלי היא האם ישנה דרך להנות מהטעם שאני אוהב, כלומר לא לשנות את טמפ'\לחץ הדוד ועדיין לאפשר לי להקציף בצורה אופטימלית.

ozeltzex
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
הודעות: 1648
הצטרף: יוני 2008
נתן תודות: 72 פעמים
קיבל תודות: 402 פעמים

נושא שלא נקרא #6 

haranza כתב:אני מצאתי שלקבוע את הטמפ' של הדוד על 122 נותנת לי את התוצאה שאני אוהב בכוס
...
·
מצטער, אבל זה כמו משפט לא נכון תחבירית :D זה פשוט לא מצלצל טוב באוזן.
איך מקביעת טמפ' הדוד אתה קובע שאתה מקבל את הטעם שאתה מקבל בכוס?
מה ההבדל בין לשים את הדוד על 122 מעלות ולעשות קולינג פלאש 10 שניות , ללקבוע אותו על 130 ולעשות קולינג פלאש 12 שניות?
יש עוד הרבה משתנים אחרים שמשפיעים על הטעם (החזרתי) בכוס, ואני בטוח ב 100% שטמפ' דוד ההקצפה הוא לא אחד מהם.

בלי קשר לתיאוריה, 122 מעלות נשמע מספיק גבוה בשביל הקצפה יציבה ברזל. אם אתה מרגיש שאתה מאבד לחץ מהר מדי, ולא בא לך להעלות את ה PID (מסיבה כלשהי), אתה יכול לנסות לעבוד עם ראש הקצפה עם חורים קטנים יותר. ככה הדוד יאבד לחץ לאט יותר.
אופציה שניה (שאני פחות אוהב), היא להכניס את הפרוב של מד המים קצת פנימה ובכך להוריד את גובה המים בדוד. תיאורתית, תקבל דוד באותה טמפ' (ז"א אותו לחץ הקצפה) אבל נפח הקיטור יהיה גדול יותר ולכן יחזיק יותר זמן.
אני ממש לא ממליץ על האופציה השניה משתי סיבות: 1) המכונה שלך חדשה - תעזוב אותה בשקט! 2) אתה עלול לחשוף את גוף החימום ולהרוג אותו.

NEGRO
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום קפה
עוסק בתחום קפה
הודעות: 1098
הצטרף: אפריל 2010
מיקום: אלישיב
נתן תודות: 95 פעמים
קיבל תודות: 252 פעמים

נושא שלא נקרא #7 

אתה מוזמן להתקשר כמובן ואנסה לעזור יותר.
יש עניין של כמה חרירים יש לך אבל אני לא בעניין של מגילות :-)
גלעד שמחי
מומחה לקליית קפה

http://negro.co.il/

haranza (פותח השרשור)
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 447
הצטרף: פברואר 2011
נתן תודות: 117 פעמים
קיבל תודות: 57 פעמים

נושא שלא נקרא #8 

@ozeltzex
אופיר יקירי, הPID למיטב הבנתי הדלה זו האפשרות היחידה שלי לשלוט בטמפ' של הדוד. אז אם בא לך נפתח ביחד שרשור מרמור על ההמצאה הזאת, אבל כרגע זו האופציה היחידה שלי (שוב, למיטב ידיעתי) לשלוט בטמפ'.
לגבי שאר המשתנים- אני משתדל ככל האפשר להיות עקבי איתם, נכון שזה לא 100% אבל זה מה יש.

ozeltzex
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
הודעות: 1648
הצטרף: יוני 2008
נתן תודות: 72 פעמים
קיבל תודות: 402 פעמים

נושא שלא נקרא #9 

haranza כתב:@ozeltzex
אופיר יקירי, הPID למיטב הבנתי הדלה זו האפשרות היחידה שלי לשלוט בטמפ' של הדוד. אז אם בא לך נפתח ביחד שרשור מרמור על ההמצאה הזאת, אבל כרגע זו האופציה היחידה שלי (שוב, למיטב ידיעתי) לשלוט בטמפ'.
לגבי שאר המשתנים- אני משתדל ככל האפשר להיות עקבי איתם, נכון שזה לא 100% אבל זה מה יש.
...
·

אוקי, אנסח את זה אחרת.
תתעלם מהעובדה שיש לך PID, הכי טוב.
תקבע אותו על גבוה יותר בשביל הקצפה טובה, או על נמוך יותר בשביל פחות קולינג פלאש.
אח"כ תשכח מקיומו, והתסכול יפסיק בנושא הספציפי הזה כיהוא לא יכול לעזור לך יותר :D

דבוטאנט
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום קפה
אחראי תחום קפה
הודעות: 11720
הצטרף: נובמבר 2009
מיקום: כפר סבא
נתן תודות: 282 פעמים
קיבל תודות: 1130 פעמים

נושא שלא נקרא #10 

יש עוד פתרונות:
1. לקנות מכונה עם דוד גדול יותר.
תוכל להישאר עם טמפרטורת דוד לא גבוהה מדי ובגלל שהדוד גדול תהיה לך ספיקת קיטור גדולה לאורך זמן.
2. לסילביה יש דוד של 330 מ"ל והיא מקציפה ל 2 כוסות קפוצ'ינו בלי בעייה. לך יש דוד של 1.8 ליטר וזה אומר שלא צריכה להיות לך בעיה להקציף גם ל 2 מאגים.
אולי תחליף את פיית ההקצפה ל 2 חרירים או 4 של 1 מ"מ וככה ההקצפה תהיה קצת יותר איטית אבל יותר בשליטה וליותר זמן.
זה לא בסיסטם שלי (א.פולמן)

Moyish
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 149
הצטרף: אוגוסט 2013
נתן תודות: 5 פעמים
קיבל תודות: 21 פעמים

נושא שלא נקרא #11 

היי, יש לי את אותה מכונה (דגם 2014 ) ואני גם מכוון את PID ל121-122 ולא מרגיש שיש לי בעיה של לחץ.

כמובן שלחץ זה עניין טיפה סובייקטיבי וגם יכול להיות שאתה מקציף כמויות גדולות יותר בבת אחת אבל בסך הכל נראה לי שאני מקציף כמות יפה.
לא רוצה יש להצהיר שיש בעיה במכונה אבל... אולי יש עניין של אבנית? בת כמה המכונה והאם היא שותה מים מרוככים?
כמו כן, אם איזה קצה סטימר אתה עובד?

שלח תגובה

חזור אל “מכונות קפה ידניות ומטחנות”