קפה לא מספיק רותח

פורום מכונות קפה ידניות (לא אוטומטיות), ומטחנות קפה
eyals2 (פותח השרשור)
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 451
הצטרף: אוגוסט 2010
נתן תודות: 103 פעמים
קיבל תודות: 4 פעמים

קפה לא מספיק רותח

נושא שלא נקרא #1 

התחדשתי ביוניקה:)
אבל הקפה לא יוצא מספיק רותח/חם
רעיונות?

udilo
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 182
הצטרף: מאי 2014
נתן תודות: 19 פעמים
קיבל תודות: 30 פעמים

נושא שלא נקרא #2 

אם אספרסו - אתה יכול לחמם את הכוס לפני עם מים מהראש.
אם הפוך - טמפרטורת החלב קובעת למעשה את הטמפרטורה.
הטמפרטורה ב pid שולטת בדוד עצמו, וצריך לכוון אותה לפי טעם הקפה.

אורניקו
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
הודעות: 526
הצטרף: ינואר 2016
נתן תודות: 70 פעמים
קיבל תודות: 101 פעמים

Re: קפה לא מספיק רותח

נושא שלא נקרא #3 

@eyals2
·

טמפ' הרתיחה של המים - מרכיב די משמעותי בקפה - תלויה בלחץ האטמוספרי,
כך שככל שתחלוט בגובה רם יותר הקפה שלך ירתח בטמפ נמוכה יותר.
אם תצליח לטפס עם היוניקה על האוורסט אתה תגלה שבעוד שאתה חולט קפה
סביב ה 90 מעלות, נקודת הרתיחה מתרחשת כבר ב 71 מעלות כך שהתוצאה ללא
ספק תהיה קפה רתוח למדי...

וברצינות... בהנחה והבעיה איננה במכונה או בטמפ חליטה נמוכה מדי - נסה להרתיח את הכוס לפני.

eyals2 (פותח השרשור)
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 451
הצטרף: אוגוסט 2010
נתן תודות: 103 פעמים
קיבל תודות: 4 פעמים

Re: קפה לא מספיק רותח

נושא שלא נקרא #4 

אורניקו כתב:@eyals2
·

טמפ' הרתיחה של המים - מרכיב די משמעותי בקפה - תלויה בלחץ האטמוספרי,
כך שככל שתחלוט בגובה רם יותר הקפה שלך ירתח בטמפ נמוכה יותר.
אם תצליח לטפס עם היוניקה על האוורסט אתה תגלה שבעוד שאתה חולט קפה
סביב ה 90 מעלות, נקודת הרתיחה מתרחשת כבר ב 71 מעלות כך שהתוצאה ללא
ספק תהיה קפה רתוח למדי...
...
חליטה? תוכל להסביר בבקשה
·

itamars2
חבר ותיק
חבר ותיק
הודעות: 2551
הצטרף: נובמבר 2011
מיקום: ליד אקליפטוס שורק בלוז כנעני
נתן תודות: 242 פעמים
קיבל תודות: 329 פעמים

נושא שלא נקרא #5 

מעבר המים דרך הקפה נקרא חליטה.

בשורה התחתונה תשתמש בכוסות חמות חמם אותם עם המים מהראש אם נדרש חימום או קירור של הראש ומהדוד אם לא.

Nemesis
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
הודעות: 4533
הצטרף: יוני 2005
נתן תודות: 30 פעמים
קיבל תודות: 453 פעמים

נושא שלא נקרא #6 

לדעתי אספרסו צריך להיות בטמפרטורה כזו שאפשר לשתות בשניים שלושה שלוקים לאחר עשרים שלושים שניות בלי לשרוף את הלשון.

BarDar
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 489
הצטרף: ינואר 2015
מיקום: בין אור יהודה לפתח תקווה
נתן תודות: 242 פעמים
קיבל תודות: 140 פעמים

נושא שלא נקרא #7 

כמו שכולם מציעים- לא כדאי לשחק עם הטמפ' בראש ואסביר למה. החליטה מתבצעת בטמפ' קבועה שיכולה לנוע בטווח בין 90° ל 95° צלזיוס (תיקון- האיטלקים ממליצים על טווח 86-90). את הכיול המדויק עושים לפי הטעם- חם מדי יתן טעם שרוף, קר מדי יתן טעם חמוץ.
טמפ' הגשה לא קשורה לחליטה. טמפ' הגשה של אספרסו לפי הספר אמורה להיות 80°-85° צלזיוס (תיקון- האיטלקים ממליצים 64-70). אם כרגע הקפה קר ואתה רוצה קפה חם יותר, זו הסיבה שכולם בצדק מציעים לך לחמם את הכוס.
נערך לאחרונה על ידי BarDar ב 09/04/2018 12:28, נערך פעם 1 בסך הכל.
אין שום סיבה שלא ללחוץ על "תודה"
תודה :)

RuslanAbramov
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
הודעות: 745
הצטרף: אפריל 2015
שם מלא: Ruslan Abramov
נתן תודות: 109 פעמים
קיבל תודות: 134 פעמים

Re: קפה לא מספיק רותח

נושא שלא נקרא #8 

@eyals2
·כמה זמן אתה מחכה מרגע ההדלקה עד לחליטה? אם המכונה לא חמה מספיק זה יכול לגרום לתת מיצוי וחליטה בטמפרטורה נמוכה.
כמה קפה אתה חולט? אם יש יותר מדי קפה והזרימה ממש איטית אז הקפה יתקרר עד שתסיים עם החליטה.
אם הכל בסדר פשוט תמזוג מים רותחים לכוס אספרסו רצוי מקרמיקה תן לה איזה חצי דקה לשבת עם המים, מבטיח לך שקר לא יהיה לך :lol:

eyals2 (פותח השרשור)
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 451
הצטרף: אוגוסט 2010
נתן תודות: 103 פעמים
קיבל תודות: 4 פעמים

נושא שלא נקרא #9 

BarDar כתב:כמו שכולם מציעים- לא כדאי לשחק עם הטמפ' בראש ואסביר למה.
...
מה זאת אומרת "בראש"?

RuslanAbramov
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
הודעות: 745
הצטרף: אפריל 2015
שם מלא: Ruslan Abramov
נתן תודות: 109 פעמים
קיבל תודות: 134 פעמים

נושא שלא נקרא #10 

יש ליוניקה pid שאתה יכול לקבוע את הטמפרטורה של החליטה בעזרתו

coffeeavi
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
הודעות: 974
הצטרף: יולי 2011
מיקום: השרון
נתן תודות: 62 פעמים
קיבל תודות: 276 פעמים
יצירת קשר:

נושא שלא נקרא #11 

מתנצל, אבל חייב לעשות קצת סדר :)

מים רותחים (=הופכים מנוזל לגז) בטמפרטורה של 100 מעלות צלסיוס בלחץ אטמוספרי 1 (=גובה פני הים)
משקה קפה בשיטת אספרסו נחלט (=מים חמים מוזרמים בלחץ דרך אבקת קפה דחוסה) כשהמים הם בטמפרטורה של 86-90 מעלות צלסיוס (לפי המכון האיטלקי לאספרסו) וזה נמדד בראש החליטה.
המים יוצאים מראש החליטה (הנראה כמזלף עם פילטר/רשת צפופה) ומוזרמים ל"עוגיית" קפה הנמצאת בדר"כ בידית מיוחדת הנקראת פורפילטר portafilter.
(עוגייה - משום שצורתה כעוגייה, מעין דיסקית של קפה דחוס)
שים לב שטמפרטורת משקה הקפה בכוס היא בדר"כ יותר נמוכה מכיוון והוא מתקרר בדרך ובמגע עם משטחי הכוס, וטוב שכך, אחרת ממש לא היית יכול לשתות את המשקה.

לפיכך, כדאי לדייק בטרמינולוגיה ולשים לב שקפה (בשיטת חליטה אספרסו, ולא רק...) לא חולטים במים רותחים. נקודה.

מקווה שעשיתי לך קצת סדר בנושא

נ.ב.
1. למיטב ידיעתי ביוניקה המכונה מגיעה מכויילת לטמפ. של 90 מעלות במצב חליטה.
2. כמובן שידית החליטה צריכה להיות חמה, ומשיגים זאת ע"י הכנסתה למקומה במכונה למשך זמן של לפחות 5 דקות לפי היצרן ושפיכת מים חמים עליה, או המתנה של כ-15 דקות ומעלה שאז כל המערכת מגיעה לטמפרטורה הרצוייה.
נערך לאחרונה על ידי coffeeavi ב 09/04/2018 11:33, נערך פעם 1 בסך הכל.

BarDar
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 489
הצטרף: ינואר 2015
מיקום: בין אור יהודה לפתח תקווה
נתן תודות: 242 פעמים
קיבל תודות: 140 פעמים

נושא שלא נקרא #12 

הראש זה המקום ממנו יוצאים המים אל הסלסלה שבה הקפה הטחון, כלומר הטמפ' בראש היא טמפ' החליטה.
אין שום סיבה שלא ללחוץ על "תודה"
תודה :)

coffeeavi
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
הודעות: 974
הצטרף: יולי 2011
מיקום: השרון
נתן תודות: 62 פעמים
קיבל תודות: 276 פעמים
יצירת קשר:

נושא שלא נקרא #13 

BarDar כתב:כמו שכולם מציעים- לא כדאי לשחק עם הטמפ' בראש ואסביר למה. החליטה מתבצעת בטמפ' קבועה שיכולה לנוע בטווח בין 90° ל 95° צלזיוס. את הכיול המדויק עושים לפי הטעם- חם מדי יתן טעם שרוף, קר מדי יתן טעם חמוץ.
טמפ' הגשה לא קשורה לחליטה. טמפ' הגשה של אספרסו לפי הספר אמורה להיות 80°-85° צלזיוס. אם כרגע הקפה קר ואתה רוצה קפה חם יותר, זו הסיבה שכולם בצדק מציעים לך לחמם את הכוס.
...
·

לא יודע ברק על איזה ספר אתה מסתמך, כדאי לדעת שלפי המכון הלאומי האיטלקי לאספרסו Instituto Nazionale Espresso Italiano

Exit temperature of water from the unit 88°C ± 2°C
Temperature of the drink in the cup 67°C ± 3°C

נכון, בסופו של דבר כל אחד עושה מה שטעים לו...
אבל, כשמדברים על תקנים ומקובלות, כדאי לדעתי ללמוד ממי שיש לו 'מעט' נסיון בנושא = האיטלקים :)

זה אולי נשמע קטנוני להתדיין על מספרים, אבל כאן בדיוק מתחילה הזליגה למידע לא מדוייק בכלל.
האם ניסית פעם לשים בפה משקה בטמפר. של 80 מעלות צלסיוס? - אל תנסה אפילו !
אני שואל ברצינות, קח מדחום ומדוד מה אתה שם בפה במצב שתייה/לגימה.
באזור ה-60 מעלות ואף פחות מכך מתחיל להגרם נזק לרקמה. קרא כאן בתור התחלה
נערך לאחרונה על ידי coffeeavi ב 09/04/2018 12:27, נערך פעם 1 בסך הכל.

BarDar
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 489
הצטרף: ינואר 2015
מיקום: בין אור יהודה לפתח תקווה
נתן תודות: 242 פעמים
קיבל תודות: 140 פעמים

נושא שלא נקרא #14 

@coffeeavi
צודק צודק צודק
לא זכרתי בדיוק את הערכים אז נעזרתי בגוגל שהביא לי נתונים שגויים מארה"ב ועוד הייתי צריך להמיר מפרנהייט :?

בנוגע "לקטנוניות"- אין כזה דבר בנוגע לקפה! 8)

sagico
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
הודעות: 754
הצטרף: דצמבר 2008
נתן תודות: 38 פעמים
קיבל תודות: 58 פעמים

נושא שלא נקרא #15 

נהוג למזוג את הקפה לספל חם.
יש מכונות שמניחים עליהם את הכוסות והם מתחממות. יש מגירות חימום לכוסות. ואפשר גם למזוג מים רותחים לכוס להמתין כרבע דקה, לרוקן את הכוס שכעת חמה ולמזוג אליה את הקפה

technical parameters to make
a Certified Italian Espresso

Necessary portion of ground coffee 7 g ± 0,5
Exit temperature of water from the unit 88°C ± 2°C
Temperature of the drink in the cup 67°C ± 3°C
Entry water pressure 9 bar ± 1
Percolation time 25 seconds ± 5 seconds
Viscosity at 45°C > 1,5 mPa s
Total fat > 2 mg/ml
Caffeine < 100 mg/cup
Millilitres in the cup (including froth) 25 ml ± 2,5

שלח תגובה

חזור אל “מכונות קפה ידניות ומטחנות”