שדרוג לסילביה - התקנת PID

פורום מכונות קפה ידניות (לא אוטומטיות), ומטחנות קפה
boren
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
הודעות: 3777
הצטרף: דצמבר 2009
שם מלא: אורן
נתן תודות: 286 פעמים
קיבל תודות: 493 פעמים

נושא שלא נקרא #31 

אני גם סקרן לדעתי איך זה יכול לקרות. הניחוש היחידי שיש לי הוא אם מדובר בתרמוסטט טבול, אז הטמפרטורה תהיה שונה כשהפרוב נמצא בתוך המים וכשהוא בחוץ. אבל עם פרסוסטט זה לא אמור לקרות.

ozeltzex
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
הודעות: 1648
הצטרף: יוני 2008
נתן תודות: 72 פעמים
קיבל תודות: 402 פעמים

נושא שלא נקרא #32 

@boren
·

אני כבר לא סגור שכולנו מדברים על אותו דבר :D

כל מה שאני מנסה לומר הוא שמכונה בלי שליטת טמפ' מדויקת (PID חיצוני, שליטה ממחשב וכיוצ"ב) לא מאפשרת למשתמש להתחיל חליטה בטמפ' קבועה, שלדעתי זה נושא קריטי.
אם אני רוצה אספרסו ב 91-93 מעלות, אין לי אפשרות להגיע לתוצאה כזו ע"י גלישת טמפ' או כל פתרון מומצא אחר. רק בקרה איכותית.
ולכן, ציינתי ששדרוג PID הוא לא פיצ'ר נחמד, אלא מחויב המציאות לקבלת קפה עקבי יותר.
לגבי נחיצות ה PID במהלך השוט, ציינתי שהוא זניח. גם ביוניקה עם דוד קטן אני לא מאמין שהטמפ' היתה צונחת בחליטה של 30 מ"ל. (שלא לדבר על מכונות עם דוד גדול יותר כמו שצוין על הדומובר).
אז שוב, PID חשוב להתחלת חליטה והוא שדרוג נחוץ ביותר לטעמי.

coffeeavi
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
הודעות: 974
הצטרף: יולי 2011
מיקום: השרון
נתן תודות: 62 פעמים
קיבל תודות: 276 פעמים
יצירת קשר:

נושא שלא נקרא #33 

PID לדעתי זה מוצר שמשנה לגמרי את העבודה עם סינגל בוילר ובטח בכאלו עם דוד קטן.
רק להבנה, כשבניתי בזמנו את פרוייקט הסילביה שלי מדדתי:

Heating:
Heating element lamp turns ON @ 94.0°C
Heating element lamp turns OFF @ 109.4°C
After it turns off, overshoot temperature reached 121.9°C before it starts dropping
כלומר אחרי כיבוי הנורה הטמפרטורה עולה בעוד 12.5 מעלות! ורק אז מתחילה לרדת באיטיות.

זה נותן לכם מידע מה קורה עם טרמוסטטים. עם PID זה מחזיק את המכונה על דיוק גבוה לאורך זמן
ואתם יודעים בדיוק באיזה טמפרטורה להתחיל לחלוט. וכן יש לזה משמעות גדולה לגבי הטעם. +- 2 מעלות זה ה-מ-ו-ן
ומשנה לחלוטין את הטעם. אפילו סטיה של חצי מעלה בתחילת החליטה משנה את הטעם.

לגבי השימוש ב-PID ושחיקה של גוף חימום זה אגדה אורבנית או בעדינות, פשוט BS :!:
PID מביא לתוצאה טובה יותר, טעימה יותר, מדוייקת יותר למה שאתם אוהבים, חוסך חשמל ומים ועושה את העבודה במקומך.
היצרנים לא מתקינים במכונות קטנות וזולות יחסית רק מסיבה אחת והיא עלות ומיצוב המכונה.
אני ממליץ בחום (Y)

boren
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
הודעות: 3777
הצטרף: דצמבר 2009
שם מלא: אורן
נתן תודות: 286 פעמים
קיבל תודות: 493 פעמים

נושא שלא נקרא #34 

@ilanafri - יש מצב שאתה בודק מה הטמפרטורה ההתחלתית בדומובר-נטולת-ה-PID שלך לפני ואחרי שגוף החימום מופעל? לפי מה ש-coffeeavi כתב למעלה, בבדיקה שהוא עשה עם מכונת דוד-בודד אחרת הטווח נע בין 94 ל-121 מעלות.

בריסטה
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
הודעות: 11
הצטרף: דצמבר 2017
נתן תודות: 2 פעמים
קיבל תודות: 5 פעמים

נושא שלא נקרא #35 

@coffeeavi
אני משתמש במכונה עם PID ולא הצלחתי להרגיש את השפעה של 2 או 3 מעלות על הטעם. אתפלא מאוד אם מישהו מסוגל להרגיש השפעה של חצי מעלה.

ilanafri
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 429
הצטרף: דצמבר 2008
נתן תודות: 50 פעמים
קיבל תודות: 41 פעמים

נושא שלא נקרא #36 

boren כתב:@ilanafri - יש מצב שאתה בודק מה הטמפרטורה ההתחלתית בדומובר-נטולת-ה-PID שלך לפני ואחרי שגוף החימום מופעל? לפי מה ש-coffeeavi כתב למעלה, בבדיקה שהוא עשה עם מכונת דוד-בודד אחרת הטווח נע בין 94 ל-121 מעלות.
...
לא חקרתי את המכונה מבחינת התנהגות טמ"פ במצבים שונים.
בכללי מעולם לא זכיתי לראות את המד בראש אצלי מראה מעבר ל 96 מעלות.

ב 90% מהמקרים המד מראה 90-93 מעלות , הורדת מים תעלה את הטמ"פ במד בעוד 2-3 מעלות.

coffeeavi
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
הודעות: 974
הצטרף: יולי 2011
מיקום: השרון
נתן תודות: 62 פעמים
קיבל תודות: 276 פעמים
יצירת קשר:

נושא שלא נקרא #37 

בריסטה כתב:@coffeeavi
אני משתמש במכונה עם PID ולא הצלחתי להרגיש את השפעה של 2 או 3 מעלות על הטעם. אתפלא מאוד אם מישהו מסוגל להרגיש השפעה של חצי מעלה.
...
·

לא יכול להתווכח עם החיך שלך. שיהיה לך לבריאות. :o
אני מרגיש הבדל בטעם כשאני משנה את טמפרטורת תחילת החליטה בחצאי מעלה, או לכוון המר או לכיוון החמוץ...
כמובן שזה משולב עם לחץ מסויים ועם טחינה בדרגה מסויימת.
על טעם ועל ריח...ממש אין להתווכח.

לרוויה :קפה:

בריסטה
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
הודעות: 11
הצטרף: דצמבר 2017
נתן תודות: 2 פעמים
קיבל תודות: 5 פעמים

נושא שלא נקרא #38 

coffeeavi כתב:







מעניין. כיף לך :)
האם המרירות אצלך עולה כשהטמפרטורה עולה או יורדת? לפי הגרף זה יכול לקרות בשני הכיוונים.
סתם סקרנות - אני היחיד שלא הצליח להרגיש הבדלים כאלו או שיש לי שותפים?
...
·

לא יכול להתווכח עם החיך שלך. שיהיה לך לבריאות. :o
אני מרגיש הבדל בטעם כשאני משנה את טמפרטורת תחילת החליטה בחצאי מעלה, או לכוון המר או לכיוון החמוץ...
כמובן שזה משולב עם לחץ מסויים ועם טחינה בדרגה מסויימת.
על טעם ועל ריח...ממש אין להתווכח.

לרוויה :קפה:
...
·
נא להרשם/להכנס לחשבון בפורום על מנת לצפות בקבצים או בתמונות המצורפים לשרשור

boren
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
הודעות: 3777
הצטרף: דצמבר 2009
שם מלא: אורן
נתן תודות: 286 פעמים
קיבל תודות: 493 פעמים

נושא שלא נקרא #39 

@בריסטה - מה המקור של הגראף הזה, אם אפשר לשאול?

בריסטה
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
הודעות: 11
הצטרף: דצמבר 2017
נתן תודות: 2 פעמים
קיבל תודות: 5 פעמים

נושא שלא נקרא #40 

@boren
פורסם בירחון החודשי של אמיגו פתח תקווה. לא יודע מה המקור.

boren
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
הודעות: 3777
הצטרף: דצמבר 2009
שם מלא: אורן
נתן תודות: 286 פעמים
קיבל תודות: 493 פעמים

נושא שלא נקרא #41 

@בריסטה - הגראף הזה חמוד מאוד, אבל לא הצלחתי למצוא משהו דומה בחיפוש באינטרנט. אם אמיגו לא מציינים מה המקור שלו הייתי לוקח אותו עם יותר מגרגר של מלח.

coffeeavi
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
הודעות: 974
הצטרף: יולי 2011
מיקום: השרון
נתן תודות: 62 פעמים
קיבל תודות: 276 פעמים
יצירת קשר:

נושא שלא נקרא #42 

מממממממ מעניין הגרף העלום הזה ומהיכן הגיע.

המכון האיטלקי לאספרסו טוען שטמפרטורת הקפה היוצאת מהמכונה צריכה להיות:
86-90 degrees Celsius
או 88 +- 2 מעלות
לכך שואף הכיול של כל המכונות סטייל איטליאנו
ואני חייב להגיד שגם במבחן הטעם הפרטי שלי במשחקי טמפרטורה, הגעתי גם כן לטווח זה.

אז מה, האיטלקים האלו לא מבינים דבר בקפה?
נערך לאחרונה על ידי coffeeavi ב 26/09/2019 19:52, נערך פעם 1 בסך הכל.

boren
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
הודעות: 3777
הצטרף: דצמבר 2009
שם מלא: אורן
נתן תודות: 286 פעמים
קיבל תודות: 493 פעמים

נושא שלא נקרא #43 

ה-Quick Mill Alexia EVO האיטלקיה שלי דווקא הגיע מכויילת ל-93 מעלות. כנראה שלא כל האיטלקים אוהבים את הקפה שלהם באותה טמפרטורה :wink:

אורניקו
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
הודעות: 526
הצטרף: ינואר 2016
נתן תודות: 70 פעמים
קיבל תודות: 101 פעמים

נושא שלא נקרא #44 

@boren
·

גם הקוויקמיל QM67 EVO שלי.
או שקוויקמיל לא מבינים בקפה
או שהיא כויילה ל 93 מעלות ב PID כדי לקבל 88 פלוס-מינוס 2 מעלות בראש - הכל תלוי
בהיכן ממוקם הגשוש.
לדוגמא - כשהתקנתי בסילביה שלי בקר Mecoffee שמודד את הטמפ מחוץ לדוד -
הPID היה מכוון ל 104 (!) כדי לקבל קפה טעים שיוצא מהראש ב 89...

f_22
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 232
הצטרף: ינואר 2018
מיקום: ירושלים
נתן תודות: 209 פעמים
קיבל תודות: 49 פעמים

נושא שלא נקרא #45 

בריסטה כתב: אני משתמש במכונה עם PID ולא הצלחתי להרגיש את השפעה של 2 או 3 מעלות על הטעם. אתפלא מאוד אם מישהו מסוגל להרגיש השפעה של חצי מעלה.
...
·אני חושב שהרבה חברים פספסו את הנקודה - התועלת המדהימה של PID למכונות סינגל בוילר היא בראש ובראשונה יציבות טמפרטורה של המכונה;

במכונה עם סתם תרמוסטט, אחרי שגוף החימום "כבה" הוא בעצם עדיין לוהט, רק פסק הזרם החשמלי אליו. התוצאה היא שהטמפרטורה ממשיכה לטפס ("overshoots") עד לבערך 120 מעלות שזה המון. וגם, כשהדוד מתקרר והטמפרטורה שלו צונחת, לוקח זמן לתרמוסטט שמותקן חיצונית לחוש שהגיעה העת לחזור לחמם, וזה מגיע לאזור ה80 מעלות. חליטה על 120 תניב קפה חרוך ודלוח, חליטה על 80 תניב קפה חמוץ וחסר מיצוי. זה אומר שהנורה של המכונה "מוכן לחליטה" משקרת לך כשהיא מאותתת שהסתיים החימום והדוד מוכן.

גם החסכון בחשמל משמעותי כי גופי חימום לוקחים המון חשמל. דמיין שני נהגים נוסעים בכביש סטייל כביש 6. אחד נוסע 90, מאיץ ל120, חולם קצת וחוזר ל90, מתעשת ושוב מאיץ ל120, ככה כל הדרך. נהג שני מצא את הנקודה הנכונה בגז שמשאירה אותו על 105. כמובן שצריכת הדלק של נהג ה105 נמוכה יותר, שכן הוא לא משקיע דלק מיותר בתאוצות.

PID עובד דומה, כשהוא מתביית על טמפרטורה הוא נותן על פי חישובים שלו פולסים קצרצרים (בני כרבע שניה) של אחת לכמה שניות, וכך הוא מתייצב על טמפרטורה קבועה בדוד. במקום on/off של תרמוסטט פרימיטיבי של הרבה חימום מיותר, והרבה קירור, ממש כמו הנהג הראשון מהדוגמה. וזה גוף חימום של 900-1200 וואט, זה לא מעט חשמל.

חוזר ומדגיש - בעיני בראש ובראשונה התועלת הגדולה של PID היא טמפרטורה קבועה ויציבה בדוד.

תועלת משנית כבונוס היא שאתה יכול לקבוע טמפרטורת התחלת חליטה. זה נהדר, מקצועי, אם אפשר אז למה לא... לא מבחין בהבדל בין מעלה לפה או לשם? פסדר, תאמין לי שאת ההבדל בין אספרסו שנחלט ב120 צלזיוס לאספרסו שנחלט ב80, לאחד נורמלי שנחלט באזור ה90 אתה תרגיש מיד. ממש כמו תה, אם המים לא מספיק חמים, לתה יהיה טעם מעאפן וחסר מחוסר מיצוי וחליטה, בקפה זה הרבה יותר קיצוני.

שלח תגובה

חזור אל “מכונות קפה ידניות ומטחנות”